02 Haziran 2015 13:34

HABAŞ işçileri kendi komitelerini kurdu

Metal işçilerinin hareketi demir çelik fabrikalarına da ulaştı. İlk hareket, havzanın en zor koşullarına sahip olan ve bir araya gelmenin de en zor görüldüğü HABAŞ’ta başladı.

Paylaş

Turan KARA
İzmir

Metal işçilerinin hareketi demir çelik fabrikalarına da ulaştı. İlk hareket, havzanın en zor koşullarına sahip olan ve bir araya gelmenin de en zor görüldüğü HABAŞ’ta başladı. 

HABAŞ’ta üç bin kişi çalışıyor, bunlardan yaklaşık 900’ü Türk Metal üyesi. İki bin dolayında işçi ise 20’den fazla taşerona bölüştürülmüş durumda. Bu iki bin işçi kadroluların haklarından mahrum bir şekilde ve genelde günde 12 saat çalıştırılıyor.  

HABAŞ işçileri kendi içlerinde kurdukları komite ile bir çağrı yaparak sendikadan istifa edeceklerini ve sorunlarını duyuracaklarını söyledi. Dün vardiya çıkışı işçiler talepleri için 45 dakika oturma eylemi yaptı.  

Fabrikada ilk tepki sendikacılardan geldi ve işçilere yaptıklarının yanlış olduğu söylendi. İşçiler Türk Metal temsilcilerini ciddiye almadı. Sabah girişte işçilerin sözcüsünün kartının alındığı ve müdür tarafından çağrıldığı söylendi. Sonra sorun olmadığı açıklandı. Son olarak işçiler servisler önünde toplanmaya giderken işçilerin sözcüsü fabrika yöneticileri tarafından ikinci kez çağrıldı ve ikaz edildi. İşçilerin söylediğine göre işini aksattığına yönelik tutanak imzalatılmak istendi. İşçiler toplandığında ilk olarak sözcü arkadaşlarının yanlarına gelmesini istedi. Fabrika temsilcisi ve Türk Metal yöneticileri işçileri ikna etmeye çalışarak, “Renault’daki hakların kendilerine de verileceğini daha fazlasının ise zaten kimseye verilmeyeceğini” anlatarak ikna etmeye çalıştı. 

TÜRK METAL’İ KONUŞTURMADILAR

İşçiler ise şimdiye kadar neden sorunlarını çözmek yerine kendilerine ihanet ettiğini sorarak Türk Metal temsilcisini konuşturmadı. 

İşçiler fabrikada kimi amirlerin de kendilerine destek verdiğini, müdürlerin yapıcı olmaya çalıştığını, sendikadan istifanın hakları olduğunu anlattığını aktardı. Bir süre bekleyen işçilere amirler ve sendikacılar, şube başkanının geleceğini ve açıklama yapacağını söyledi. 

İşçiler ertesi gün toplanıp bu işi çözeceklerini söyleyerek 45 dakikalık beklemenin ardından fabrikadan ayrıldı. 

Eylemin ikinci gününde daha güçlü olacaklarını söyleyen işçiler, şimdiye kadar, “Biz bir şey bilmiyoruz” diyen Türk Metal temsilcilerinin eylemde sonra “Renault’nun haklarını alacaksınız” demesinin ve 1000 liranın hemen yatmasının iyi bir gösterge olduğunu söylüyor. 

Ayrıca 500 işçinin olduğu Ege Çelik ve 700 civarı işçinin çalıştığı İDÇ’den de eyleme geçileceği bilgisi geliyor. Ege Çelik’te çelikhanenin yanı sıra haddehane de destek verirken, İDÇ’de çelikhane ile birlikte haddehane ve profil haddehanesinden de katılım olacağı söyleniyor.

Öte yandan hem CMS hem HABAŞ’ta başlangıçta idareciler, “Sendika değiştirmek hakkınız” derken, şimdi tutanaklarla işçilere gözdağı vermeye çalışıyor.

ÖNCEKİ HABER

Gazi'de Kürt öğrencilere saldırı

SONRAKİ HABER

HDP adayları İzmir'de Alevilerle buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa