08 Ağustos 2011 14:33

Ankara'da ABD-Türkiye zirvesi

Ankara'da gerçekleştirilen "Suriye zirvesine" ABD damgasını vurdu. ABD'nin Ankara Büyükelçisi'nin yanı sıra ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Suriye konusundaki en önemli uzmanlarından Fred Hof't da Başbakanlık'taydı.Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yarın Suriye'ye yapacağı kritik ziyaret önc

Ankara'da ABD-Türkiye zirvesi
Paylaş

Ankara'da gerçekleştirilen "Suriye zirvesine" ABD damgasını vurdu. ABD'nin Ankara Büyükelçisi'nin yanı sıra ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Suriye konusundaki en önemli uzmanlarından Fred Hof't da Başbakanlık'taydı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yarın Suriye'ye yapacağı kritik ziyaret öncesi, Başbakanlık'ta Davutoğlu ile birlikte Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in de katıldığı Suriye zirvesi yapıldı. Zirve sonrası yapılan resmi açıklamada, "dış güvenlik konuları ele alındı" denilirken, gündemin ağırlıklı konularından birinin Suriye'de yaşanan gelişmeler olduğu belirtildi. Toplantının ardından ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone Başbakanlığa giderek Başbakan Erdoğan'ın başdanışmanı İbrahim Kalın ile görüştü. Görüşmeyle ilgili "Genel bir değerlendirme yaptık. Dışişleri Bakanı Clinton'ın Davutoğlu'na verdiği mesajlar da gündeme geldi" diyen Ricciardone ile birlikte toplantıya giren isim ise dikkat çekti.
Alınan bilgilere göre, Ricciardone'nin yanındaki sürpriz isim, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Suriye konusundaki önemli diplomatlarından Fred Hoft'tu.

Ricciardone'nin aslında bu isme eşlik ettiği ifade edilirken, diplomatik çevrelerden, Washington'la Ankara arasında Suriye'ye gösterilecek tavır konusunda görüş ayrılığı olduğu bilgileri kulislerde dolaşmaya başladı. Ankara'nın Suriye'ye İran benzeri bir yaptırım uygulanmasına sonuç getirmediği ve komşu ülkelerin zarar gördüğü için karşı çıktığı ayrıca askeri bir müdahaleye de karşı olduğu belirtiliyor. Washington'un, Suriye yönetiminden askerlerini derhal kışlaya çekmesini ve tüm tutukluları serbest bırakmasını istediği, Davutoğlu'nun Şam ziyaretinde hem Türkiye'nin hem de Amerikan yönetiminin uyarılarını Esad'a iletmesinin beklendiği kaydedildi.

SURİYE'DE ÖNEMLİ ATAMA

Bu arada Türkiye'de hareketli saatler yaşanmasına neden olan Suriye'de ise önemli bir atama haber geldi. Suriye'nin resmi ajansı SANA'nın geçtiği habere göre, Beşşar Esad'ın, önemli görevlerde değişiklikler yapılması çerçevesinde Savunma Bakanı Ali Habib'i görevden aldığı, yerine Genelkurmay Başkanı Davud Racha'yı atadığı kaydedildi. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Borsa'nın 'Kara Pazartesi'si

SONRAKİ HABER

İngiltere alev alev yanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...