02 Haziran 2015 11:45

'Halk sana sırtını dönmesin de ne yapsın'

Paylaş

Partisinin Ağrı mitinginde on binlere seslenen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın HDP'yi hedef alan siyasetine tepki göstererek, "Bu halk sana sırtını dönmesin de ne yapsın. Bizler bu cumhurbaşkanına sırtımızı dönmeye devam edeceğiz. Bu halk Erdoğan'a ve AKP'ye sırtını döndü ve yüzünü HDP'ye döndü, yüzünü yeni yaşama döndü" dedi. Yüksekdağ, Ağrı halkının iki defa gerçekleştirilen yerel seçimler ve Diyadin'den sonra 7 Haziran'da AKP'ye üçüncü kez ders vereceğini vurguladı. 

Seçim mitingi için Ağrı'da on binlerin doldurduğu alana alkış ve sloganlar eşliğinde gelen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, platformda halkı Kürtçe selamladı. Cezaevindeyken 21 Mart 1998 tarihinde bedenini ateşe veren ve bir süre sonra yaşamını yitiren PKK'li Sema Yüce'nin annesi Zennure Yüce de platforma çıkarak Yüksekdağ'a bir buket çiçek verdi ve sarıldı. Konuşmasına partisinin "Büyük İnsanlık" çağrısını anlatarak başlayan Yüksekdağ, "HDP, bizler bundan iki ay önce bütün Türkiye halklarının onuru, özgürlüğü, geleceği için bütün halklarımızın geleceği için onurlu bir yolculuğa çıktık. Bir zafer yolculuğuna çıktık. Bu zafer yolculuğunda şehitlerimizin anısı, şehitlerimizin mücadelesi, bu zamana kadar yitirdiğimiz bütün canların emaneti ile yürüyoruz. Bu kutsal emaneti 7 Haziran'da hep beraber zafere, geleceğe taşıyacağız. Ağrılılar da bu kutsal emaneti 7 Haziran günü menziline ulaştıracaklar" ifadelerini kullandı. 

'BÜYÜK İNSANLIK ÇAĞRISINI AĞRI HALKINDAN ALDIK'

Konuşmasında, 11 Nisan günü Ağrı'nın Diyadin ilçesi Tendürek Dağı'nda devletin provokasyonu sonucu HDP Diyadin eski İlçe Eşbaşkanı Cezmi Budak ile HPG'liler Serhat Kızılay ve Yıldırım Bat'ın yaşamını yitirmesine büyük yer veren Yüksekdağ, "Bizler yola çıkarken büyük insanlık dedik, bu sözün ilhamını nerden aldık? Ağrı'dan, Ağrı'nın yürekli cesur insanlarından aldık. Ağrı'da, Diyadin'de savaştan nemalanmaya çalışanlar, kandan iktidar kurmaya çalışanlara karşı tüm dünyaya ve iktidara insanlık dersi verenlerden aldık çağrıyı. Bu zalim iktidara iki ay önce, tüm Türkiye halklarına büyük insanlığın ne demek olduğunu gösterdiniz. Büyük insanlık çağrısı yaptınız. Siyasi iktidarın zulmüne, komplolarına ve provokasyonlarına Ağrı halkı geçit vermedi. Diyadin'de şehit düşen canlarımızın önünde saygı ile eğiliyorum" dedi.

'AKP'YE GEÇMİŞ OLSUN'

Aldıkları çağrıyı tüm Türkiye'ye yaydıklarını dile getiren Yüksekdağ, şunları söyledi: "Onlar AKP'nin savaş komplosuna karşı barışı korurken şehit düştüler. Kardeşliğin eşitliğini, dilini ve eylemini canları pahasına savundular. Büyük insanlık onları asla asla unutmayacak. Bu iktidar tarihin karanlığına gömülecek. Ama Ağrı'nın barış kahramanlarını, yiğitliğini kimse unutmayacak. Ağrı'nın verdiği insanlık dersini kimse unutmayacak. Barış, kardeşlik kahramanlığını Samsun'da Çanakkale'de İzmir'de Antalya'da Çankırı'da sesimizin ulaştığı her yerde anlatıyoruz" diye konuştu. 

AKP iktidarının, HDP'nin büyüyen Yeni Yaşam çağrısına karşı geliştirdiği saldırgan politikalara da tepki gösteren Yüksekdağ, "Ama artık AKP'ye geçmiş olsun, bu halk yola çıktı, artık geri dönmeyecek. Bir kere laf ağzımızdan çıktı. Ne dedik barajı yıkacağız, siz enkazının altında kalacaksınız. Bunu 7 Haziran'da gerçekleştireceğiz. Bütün Türkiye halklarına verdiğimiz Yeni Yaşam sözünü barış, özgürlük, adalet, eşitlik sözünü 7 Haziran'dan itibaren yaşama geçireceğiz. Onlar istediği kadar provokasyon başvursunlar. Onlar istedikleri kadar her yerde savaşın çatışmanın dilini kullansınlar. Biz ille de barış, ille de özgürlük, ille de zafer diyeceğiz" dedi. 

'ÜÇÜNCÜ DERSLERİNİ VERECEĞİZ'

7 Haziran seçimlerinin Ağrı için büyük bir milat olacağını dile getiren Yüksekdağ, "Her yerde büyüyen, gelişen yürüyüşümüzü Ağrı'da da zaferle taçlandıracağız. Bakın belediye seçimlerinde Ağrı ve Ağrılılar siyasi iktidara dert oldu. Ağrı halkının bu seçimlerdeki demokratik iradesini kaldıramadılar. Sandıklarda çaldılar, çırptılar belediye eş başkanlarımız birinci olarak çıktı seçimlerden. Tahammül edemediler, sindiremediler. Ağrı'da çıkan oyları 19 defa saydılar. 19 defa da sonuç değişir sandılar. Bu yetmedi seçimleri iptal ettiler. İkinci kez yaptıkları seçimlerde halk zaferle çıktı ve AKP'ye ders verdi. Bu ders onlara yetmedi, Diyadin'de demokratik bir eylem içersindeki halkımızın üzerine askerle, polisle gittiler. Ama Ağrı halkı yaşanan tüm ölümlere rağmen provokasyonu boşa çıkardı ve AKP Ağrı'da ikinci bir ders daha aldı. Şimdi üçüncü derslerini almak istiyorlar. Onlara üçüncü derslerini vereceğiz ve AKP'den tamamen çıkaracağız. Ağrı'nın plakası 04, 7 Haziran'da AKP 0, HDP 4 olacak. Ağrı dört dörtlük direndiniz, dört dörtlük kazanmayı da hak ettiniz. Onları sıfırlayacağız" diye konuştu. 

'SİZİ BU İKTİDARA MUHTAÇ ETMEYECEĞİZ'

Konuşmasının büyük bölümünü iktidarın Ağrı'yı hizmetlerden geri bırakmasına, halka vaatlerini yerine getirmemesine ayıran Yüksekdağ, şunları söyledi: "Biz iktidar hırsı ile gözümüzü karartmadık. Cumhurbaşkanı gibi 400 vekil istemiyoruz, Ağrı'nın 4 vekilini istiyoruz. 7 Haziran'da Ağrı'ya bu zamana kadar dayatılan savaş, soygun sömürü siyasetine son vereceğiz. Ağrı'ya tek bir hizmet, kalkındırma amaçlı bir siyaseti reva görmediler. Halkı karşı karşıya bıraktıkları yoksullukla insanları kendi yurtlarından göç ettirdiler. Bu onurlu insanları ekmeksizliğe mahkum ettiler. İnşallah 7 Haziran günü güneş bizim için doğacak."

AKP'nin tarım ve hayvancılık politikalarını da eleştiren Yüksekdağ, "Ağrı'da tarım ve hayvanlığı bitirdiler. Çiftçiye bu toprakları dar ettiler. Verimli topraklarını yok ettiler. Bu şehirde yaşayan insanlarımız evini geçindiremiyor. Bir tane şeker pancarı fabrikası vardı onu kapattılar. Hayvancılıkla uğraşan insanlarımıza yaylaları yasakladılar. Ama siz bunlara boyun eğmediniz ve 7 Haziran'da gereken cevabı vereceksiniz. Bizler Ağrı halkını bu namertlere muhtaç etmeyeceğiz. Tarımı bitiren, işsizliği çoğaltan, her yeri yoksulluk alanı haline getiren bu iktidara sizi muhtaç etmeyeceğiz" sözleriyle halka seslendi. 

ERDOĞAN'IN SALDIRGAN SÖYLEMİNE TEPKİ!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son zamanlarda artan saldırgan söylemine ve HDP'yi hedef almasına ilişkin de konuşan Yüksekdağ, "HDP'yi baraj altında bırakmak için kampanya yürütüyorlar. Bombalamalar, ırkçı, faşist saldırılar, Diyadin'de aldıkları canlar yetmediği gibi HDP'yi baraj altında bırakarak bunun üzerinden kendilerine gelecek kurmak istiyorlar. Ama nafile, onların bu karanlık hesapları tutmadı, tutmayacak. Türkiye'nin dört bir yanında halklarımızın gürül gürül akan seli, o barajı önüne katıp sürükleyecek. Bu coşkulu nehirler karşısında, bu coşkulu halklar karşısında bu faşist baraj duramadı, duramayacak. Bütün sınırları aşacağız. Halklarımızı, sizi iktidara taşıyacağız. Türkiye'nin yeni demokratik iktidarı olacağız, onlar da hırsızlık, fesatlık, savaş siyaseti ile perişan olacaklar. Cumhurbaşkanı, Başbakanın ardından meydan meydan dolaşıyor, ama her yerde karşılarına acı gerçekler çıkıyor. Meydanları dolduramıyorlar, anketleri gördükçe hortlak görmüş gibi oluyorlar. Çünkü kendi sonlarını, kendi bitişlerini görüyorlar. Cumhurbaşkanı dün kendini öyle bir kaybetmiş ki insanlık kavramlarına, değerlerine sığmayacak şeyler söylüyor. Iğdır'da kendisine sırtını dönerek protesto eden kadın arkadaşlarımıza küfür eden, hareket eden, edep sözcüğü kullanarak edepsizlik yapan bir cumhurbaşkanı bizim cumhurbaşkanımız olamaz. Her yerde kaybettiklerini gördükçe kendilerini, kontrollerini kaybediyorlar. Biz Iğdır'daki kadın arkadaşlarımızın demokratik direnişin, tavrını sonuna kadar sahipleniyoruz" ifadelerini kullandı. 

'HALK YÜZÜNÜ YENİ YAŞAMA DÖNDÜ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Bu halk sana sırtını dönmesin de ne yapsın" sözleriyle seslenen Yüksekdağ, "Bizler bu cumhurbaşkanına sırtımızı dönmeye devam edeceğiz. Barışı katleden, Kürt'ü inkar edene, halkımıza sömürüyü, eşitsizliği reva görenlere, bizleri baraj altında bırakıp demokrasiyi dinamitlemeye çalışanlara, başkan olup diktatör olmaya çalışanlara sırtımızı döneceğiz. Bu halk Erdoğan'a ve AKP'ye sırtını döndü ve yüzünü HDP'ye döndü, yüzünü yeni yaşama döndü. İşte bunu sindiremiyorlar" diye konuştu. 

Halkın AKP'den desteğini çektiğini vurgulayan Yüksekdağ, "Biz büyük insanlık ahlakı için büyük insanlığın geleceği için direndik ve kazanacağız. 7 Haziran'da onlar değil, halklarımızı kazanacak, 7 Haziran'da büyük insanlığın değerleri ve insanlık kazanacak" dedi.

'BARIŞIN GÜVENCESİ BAŞKAN ÖCALAN'DIR'

AKP'nin savaş politikalarına ve son günlerde Kürt sorununun demokratik çözümünü kendi siyasal geleceğine bağlayan açıklamalarına da değinen Yüksekdağ, şunları söyledi: "Ellerinde savaş kozundan başka bir koz kalmamış. HDP barajı aşarsa güvenlik kalmayacak diyorlar. Barış ve müzakere sürecini bitirmekle tehdit ediyorlar. Bu müzakere sürecini kazandıran ne AKP ne Erdoğan'dır. Barışın mimarı İmralı'da tecrit altında tuttukları, barışın güvencesi Başkan Öcalan'dır, barışın çözümü Diyadin'dir, HDP'dir, bütün insanların barış ve demokrasi umududur. Bu zalim iktidarın elinde heba edilmesine asla ve asla izin vermeyeceğiz. Hep birlikte bu kutsal emaneti zafere taşıyacağız" 

'ALLAH SİZİ ISLAH ETSİN'

AKP'li Burhan Kuzu'nun verdiği bir demeçte, HDP'nin baraj altında kalması için dua ettiğini söylemesine de değinen Yüksekdağ, "Dün bir AKP'li çıkmış, Beraat Kandili'nde HDP'nin baraj altında kalması için dua ediyor. Biz de Allah size akıl fikir versin diye dua ediyoruz. Allah sizi ıslah etsin diye dua ediyoruz. Allah sizi ıslah etsin ki bu halka bela olmayın, şer, fesat üretmeyin. Onların şerri her çağırdıklarında kendi sonları yakınlaşacak. Ve bizler onların bütün bu karanlık niyetine karşı, iyiliğin, insanlığın doğruluğun yolunda kararlıca, ısrarlıca yürüyeceğiz. Biz önümüze bakıp yürüdükçe arkamızda kalacaklar, karanlığa mahkum olacaklar. 7 Haziran'da kazanacağız zafer şimdiden hayırlı olsun" diyerek konuşmasını sonlandırdı. 

Miting Rojda'nın konseri ile sona erdi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kaymakamlık inşaatında iskele çöktü: 3 işçi yaralandı

SONRAKİ HABER

Hüsnü Arkan: Yazmaya Orhan Kemal’le başladım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...