02 Haziran 2015 11:17

Erdoğan ailesi Çağlayan'ı mesken tuttu!

İstanbul Adliyesinde bugün Gazetemiz Yazarı Ender İmrek ile BirGün Yayın Yönetmeni Barış İnce hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan’a basın yayın yoluyla hakaret ettikleri suçlamasıyla açılan davalar görüldü.

Paylaş

İstanbul Adliyesinde bugün Gazetemiz Yazarı Ender İmrek ile BirGün Yayın Yönetmeni Barış İnce hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan’a basın yayın yoluyla hakaret ettikleri suçlamasıyla açılan davalar görüldü.

Yolsuzluk Komisyonunun çalışmalarına yasak getirilmesini eleştiren Gazetemiz Yazarı Ender İmrek hakkında açılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret davası İstanbul Adliyesinde görüldü. Avukat Yıldız İmrek savunmasında Erdoğan’a hakaret davalarından örnekler sunarak, Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasının siyasal konjonktürde kolaylıkla soruşturma ve kovuşturmaya konu edilmesinin kişi özgürlüğü ve güvenirliğini açıkça tehdit ettiğini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan avukatları aracılığıyla TBMM’deki 17-25 Aralık Yolsuzluk Komisyonunun çalışmalarına yayın yasağı getirilmesi üzerine, köşe yazısını kaleme alan Gazetemiz Yazarı Ender İmrek hakkında  ‘hakaret ve iftira’ iddiasıyla şikayetçi olmuştu. İmrek hakkında açılan davanın duruşması dün görüldü. Türkiye Gazeteciler Sendikası da davayı takip edenler arasındaydı. Yazarımız İmrek’in rahatsızlığı nedeniyle bulunamadığı davaya, avukatları Yıldız İmrek ve Devrim Avcı katıldı. 

KİŞİ ÖZGÜRLÜĞÜNE TAHDİT!

Avukat Yıldız İmrek, AİHS 10. maddesine ve Anayasa’nın 25-26 maddelerine atıf yaparak, Ender İmrek’in yazdığı yazının  eleştiri niteliği taşıdığını söyledi, hakaret iddialarını da reddetti. Yıldız İmrek ayrıca o tarihte şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmadığını ifade etti. Avuıkat Yıldız İmrek savunmasında  2011 yılındaki AİHM’nin Taner Akçam’a dair verdiği  kararı hatırlatarak  şöyle dedi: "301. maddede bir takım iyileştirmeler olduğu görülmektedir. Fakat aynı şey 299. madde  yönünden geçerli değildir. Sadece Adalet Bakanlığına tabii tutmak  yeterli korumayı sağlamayacaktır. AİHM Taner Akçam davasında hükümetin 301. maddeye yönelik  iyileştirme savunmasını yetersiz bulmuştur. Biz bu haliyle 299. maddenin hukuk normları çerçevesinde Anayasa’ya aykırılık oluşturduğunu düşünüyoruz ve mahkemenin TCK 299. madde yönünde Anayasa mahkemesine gitmesini o sonuçlanıncaya kadar da yargılamanın durmasını talep ediyoruz”  

İmrek savunmasında Konya’daki Lise Öğrencisi M.E.A, Gazeteci Sedef Kabaş davalarını da hatırlatarak, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 7 yıllık döneminde 1359 kovuşturma talebi geldiğini ancak Erdoğan’ın 7 aylık Cumhurbaşkanlığı döneminde 236 kovuşturma talebi geldiğini söyledi İmrek açılan davaların  edilmesinin kişi özgürlüğü ve güvenirliğini açıkça tehdit ettiğini belirtti. 

DAVA ERTELENDİ

Avukat İmrek, AİHS 5, 6, 10 maddeler gözetilerek  taleplerinin ciddiye alınmasını ve  resen maddenin aykırılık iddiasıyla  Anayasa mahkemesine götürülmesini talep etti.  Ayrıca yazarımız Ender İmrek’in de serbest bırakılmasını istedi.

Mahkeme, beraat talebini reddederken davayı 20 Ekim 2015’e erteledi. 

NE YAZMIŞTI?

TBMM’deki 17-25 Aralık Yolsuzluk Komisyonunun çalışmalarına yayın yasağı getirilmesi üzerine Ender İmrek, 29 Kasım 2014’te “Yolsuzluk, hırsızlık, rüşvet gizlenebilir mi?” diye bir eleştiri yazısı kaleme almış yazıda da “... Hangisinden başlayalım... Eski Başbakan Erdoğan’dan mı... Sabahın erken saatinde oğlunu arayıp, kızını, mahdumlarını; evdeki dolar ve avroları boşaltma operasyonundan mı...Ya da Reza Zarrab’ın çikolata kutusu içinde sunduğu dolarlardan mı... Altın taşımacılığından mı... ifadelerini kullanmıştı. 

BİRGÜN ERDOĞAN’I MAĞDUR ETMİŞ! 

BirGün Yayın Yönetmeni Barış İnce’nin, akrostişli savunma metni dolayısıyla 5.5 yıl hapsinin istendiği dava İstanbul Adliyesinde görüldü. İnce’nin suç unsuru taşıyan bir şey yapmadığını savunduğu mahkemeye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatlarının “müvekkilimiz mağdur” sözleri salonda gülüşmelere neden oldu. Duruşma 22 Ekim’e ertelendi. 

Mahkeme heyetine savunmasını yapan İnce, “Ben hakaret etmedim politik eleştiri yaptım. Yazımın suç olduğunu düşünmüyorum. Savunmamı savunmaya çalışıyorum. Bu savunmamı da savunacağım gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

‘YOLSUZLUK HABERİ YAPMAYANIN YÜZÜNE TÜKÜRÜRLER’

Duruşmada söz alan BirGün’ün avukatı Tolgay Güvercin ise yapılan yolsuzluk haberlerini savunarak “Barış İnce yaptığı haberler yüzünden yargılanıyor. Gazetecilikte yolsuzluk haberi yapanın değil yapmayanın yüzüne tükürürler. AİHM içtihatlarını uygulamayacaksak bu mesleği bırakalım, siz de bu mahkemeleri kapatın sayın yargıç” dedi.

Güvercin’in ardından söz alan BirGün avukatı Ali Deniz Ceylan ise “Barış İnce, hakaret amacıyla değil kendisini savunmak amacıyla bu ifadeleri kullandı. Kullanılan eleştiri serttir. Ama şikayetçi hakkındaki şüpheler henüz giderilmemiştir” diye konuştu.
Avukatlar, 17-25 Aralık tapelerinin gerçek olup olmadığına dair bilimsel bir rapor çıkarılmasını talep etti.

ERDOĞAN’IN AVUKATI: MÜVEKKİLİM MAĞDUR

Erdoğan adına konuşan avukatın ‘mağdur’ olduklarını söylemesi ise salonda gülüşmelere neden oldu. Ayrıca, avukatlar İnce hakkında ceza artırımı istedi. 
Avukatların ardından söz alan Barış İnce ise, “Ben mütemadiyen cumhurbaşkanlığı makamına saygısızlık yapan biri değilim. O makama saygısızlık yapmak her gün politik mitingler yaparak olur” dedi. Dava 22 Ekim’e ertelendi. (İstanbul/EVRENSEL

 

 Barış Atay'a Erdoğan'a hakaretten ceza

ÖNCEKİ HABER

İZENERJİ’de grev öncesi son uyarı

SONRAKİ HABER

Kaymakamlık inşaatında iskele çöktü: 3 işçi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...