08 Ağustos 2011 11:34

Diyarbakır’da yeni Aram Tigranlar yetişiyor

1934 yılında Qamişlo’da dünyaya gelen ve bir Kürt ailesi tarafından büyütülen, babasının vasiyeti üzerine de Kürtçe şarkı söylemeye başlayan Tigran’ın yaşamı sürgünlerle başladığı gibi sürgünde sona erdi. 6 Ağustos’ta Yunanistan’da tedavi gördüğü hastanede beyin öl&uu

Diyarbakır’da yeni Aram Tigranlar yetişiyor
Paylaş
Nilgün Yıldız

KÜRTÇE BİLMEK TERCİH KONUSU

Önümüzdeki aylarda yeni kursiyerler için kayıtların başlayacağını belirten Koniwar, ancak Kürtçe bilen kursiyerleri tercih edeceklerini belirtti. “Kürt dilinin bütün lehçelerinde eğitim vereceğiz. Amacımız Kürdistanlı bir konservatuar oluşturmak ve eğitimimizde bu şekilde olması gerekiyor”

KÜRT SANATÇILAR TİGRAN’I YAD EDİYOR

Öte yandan Tigran için Dicle Fırat Kültür Merkezi sanatçılarından oluşan Aram Tigran Korosu, bugün Sümerpark Anfi Tiyatro’da etkinlik düzenleyecek. Tigran’dan feyiz aldığını belirten sanatçı Bülent Turan, Tigran’ın kendi müzik yaşamında önemli bir yeri olduğunu belirtti. Farqin’e göre ise Tigran yalnızca bir sanatçı değil. Farqin, Tigran’ı “Tarih öğretmeni ve gözleri iyi gören ve gösterebilen de bir tanık” olarak tanımlıyor. (Diyarbakır/DİHA)


HALKLARIN ACILARINA TERCÜMAN OLAN BİR SANATÇI

Kürt olmadığı halde Kürt kültürü ve müziğine çok büyük emek veren, Aram Tigran 53 yıllık müzik yaşamında Kürtlerin çektiği acıları sürekli dillendirirken, Kürt müziğinin yanında anadili olan Ermenice, Arapça ve Türkçe olmak üzere birçok dilde şarkılar yazdı, seslendirdi ve yüz binlerce yurttaşın gönlünde taht kurdu. Ermeni tehcirinin yaşandığı 1915 yılında Tigran’ın annesi ve babasının Sason’un Bianda Köyü’’nden Qamişlo’ya göç ederken, Tigran, 15 Ocak 1934 yılında Qamişlo’da dünyaya geldi. Tigran tehciri yaşamamış bile olsa yazdıkları ve söylediği şarkılarda tehcirin yaralarını aktarır. 9 yaşında ud çalmaya başlayarak müziğe olan ilgisi giderek artan Tigran, tüm şarkılarında, sözü, sesi ve yorumuyla da Kürtlerin, Ermenilerin ve Ortadoğu halklarının çektiği acıları yansıtır.


TİGRAN SİLOPİ’DE DE ANILDI

Aram Tigran, ölümünün ikinci yıldönümünde Silopi’de Laleş Kültür ve Sanat Merkezi tarafından gerçekleştirilen etkinlikle anıldı. Anmaya Silopi Belediye Başkanı Emin Toğurlu, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, il genel ve belediye meclisi üyeleri yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı. Burada konuşan Toğurlu, “Aram Tigran, ömrünü Kürt halkı için yaptığı şarkılarla geçirdi. Aram Tigran Kürt halkının bülbülüydü ve Kürt halkının acılarını müziğiyle dile getiriyordu. Ermenice, Asurice, Arapça ve Kürtçe şarkı söylüyordu. Ey Dilberê’yi, Çiyayê Gabar’ı ondan dinledik. Büyük sanatçı Aram Tigran’ın yüreğimizde yaşayacağını belirtmek istiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

AKP’nin işçiye saldırı stratejisi

SONRAKİ HABER

Kadınlar ölümlere ‘hayır’ diyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...