01 Haziran 2015 14:19

Türk Traktör işçisi Türk Metal’i defetti, MESS’i dize getirdi

Fabrika yönetiminin grevi kırma ve işçileri bölme çabasını defalarca boşa çıkaran Türk Traktör işçileri grevi sona erdirme kararı aldı. Türk Metal Sendikası'ndan kurtulduklarını, MESS'i dize getirdiklerini belirten işçiler, bu birliklerini grevden sonra da sürdürme niyetinde.

Paylaş

Birkan BULUT
Görken PALİÇKO
Ankara

Fabrika yönetiminin grevi kırma ve işçileri bölme çabasını defalarca boşa çıkaran Türk Traktör işçileri grevi sona erdirme kararı aldı. Türk Metal Sendikası'ndan kurtulduklarını, MESS'i dize getirdiklerini belirten işçiler, bu birliklerini grevden sonra da sürdürme niyetinde. İşçiler “Kaybedeceksek de, kazanacaksak da hep beraber” diyor.

Koç Holding’e bağlı Türk Traktör'de 12 gün önce üretimi durdurarak fabrikaya kapanan işçiler de, kapı önünde bekleyen işçiler de aynı şeyi söylüyor: 'Birlik olunca güçlü olduğumuzu öğrendik'. Öğrenilen bu olunca patronun işçileri bölme çabaları da boşa düştü. 12 günde 5 kez işbaşı çağrısı yapan fabrika yönetimi tehditlerini arttırsa da, işçileri tecride alsa da üretimi başlatamadı.

Patronun bu Pazartesi günü de işbaşı çağrıları zayıf karşılık buldu. Taşeron işçilerle birlikte işe gelen sayısını fazla göstermeye çalışan fabrika yönetimi üretimi başlatamadı.

TEMSİLCİLERİ TANIMAK ZORUNDA KALDI

Fabrika yönetiminin işçilerin kendi seçtiği temsilcileri dikkate almama tutumundan geri adım atması dikkat çekti. Geçtiğimiz hafta Genel Müdür Marco Votta, işçilerin yanına gelerek daha önce temsilciler aracılığıyla ilettiği önerileri yinelemiş, ancak işçiler yanıt vermemişti. Bunun ardından yönetim işçi temsilcilerini “uzlaşmayı engellemekle” suçlayan bir yazı yazarak işçileri işbaşına çağırmıştı. Fakat işçilerin birliği dağılmayınca yönetim bir kez daha işçi temsilcilerini muhatap almak zorunda kaldı.

Patronun işçi temsilcilerini muhatap kabul ettiğini, bundan sonra da kabul edeceğini belirtmesi üzerine işçiler yeni bir değerlendirme yaptı. Yapılan görüşmelerin ardından işçiler Türk Metal Sendikası'ndan kurtulduklarını, kendi birliklerini kurduklarını ve MESS'e güçlerini gösterdiklerini belirterek, bu haliyle bile kazanmış oldukları konusunda hemfikir oldu. Ardından işçiler, grevi sona erdirme yönünde karar aldı.

TOFAŞ'LA AYNI ŞARTLAR

Anlaşmayla işçiler TOFAŞ işçileriyle Koç Holding arasındaki anlaşma şartlarının tamamından yararlanacaklar. Buna göre:
- İşçiler seyyanen 1000 TL zam alacak
- Bir ay içerisinde ücretler ve çalışma koşullarında iyileştirme yapılacak
- Greve katılanlara ya da Türk Metal Sendikası'ndan istifa edenlere hiçbir baskı ve işten atma uygulamasıyla karşılaşmayacak
- Patron Türk Metal Sendikası değil, işçilerin kendi seçtiği temsilcileri tanıyacak.

'PATRONUN DERDİ PARA DEĞİL, BİRLİĞİMİZ'

Grevdeki işçilerin bölünmesi için elinden geleni yapan fabrika yönetiminin her adımını işçiler bir araya gelerek değerlendirdi. Şimdiden kazanmış olduklarını söyleyen işçiler, birliklerini sonrasında da sürdürmekte kararlı. Bir işçi “Yıllardır olmayan birlikteliği sağladık.” dedi. Başka bir işçi de “Patron için tek sorun para değil. Bugüne kadar her dediklerini yaptırmaya alıştılar. Grevden sonra da hakkımızı aramayalım, birlik olmayalım diye ellerinden geleni yaptılar. Kazanmamızı istemiyorlar. Göreceksiniz, biz onlardan daha kararlıyız. Birlikteliği sonra da sürdüreceğiz” diye konuştu.

Diğer bir işçi de, “Binlerce üyesi olan sendikalar bile 12 gün grevi göze alamıyor. Biz kendi gücümüze inanıp 12 gün grev yaptık. Bu birlikteliği korursak kazanmaya devam edeceğiz” dedi. Diğer fabrikaların gözünün de üzerlerinde olduğunu belirten işçi şunları söyledi:“ORS, Arçelik, Erkunt, Ford... Daha birçok yerde diğer işçiler bizi destekledi. Çünkü bu bütün metal işçilerinin mücadelesi. Kaybedeceksek de, kazanacaksak da hep beraber.”

ÖNCEKİ HABER

Guardian: Erdoğan eleştirene zulmediyor

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Davutoğlu çekiniyorsa, Erdoğan da gelsin tartışalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...