01 Haziran 2015 12:59

Hükümet nükleer raporunu takmamış!

Hükümetin ‘devletin güvenliğini’ gerekçe gösterip mahkemeden bile gizlediği, Akkuyu nükleer santraline ilişkin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA) hazırladığı rapor ortaya çıktı.

Paylaş

Hükümetin ‘devletin güvenliğini’ gerekçe gösterip mahkemeden bile gizlediği, Akkuyu nükleer santraline ilişkin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA) hazırladığı rapor ortaya çıktı. Hürriyet’ten Tolga Tanış’ın ulaştığı raporda, Enerji Bakanlığı, geçen yıl şubat ayında teslim edilen “Entegre Nükleer Altyapı Gözden Geçirme” (INIR) misyon raporunun güncelliğini yitirdiğini iddia etse de üzerinden bir yılı aşkın bir zaman geçtiği halde çalışmadaki tavsiyelerin neredeyse hiçbirinin gerçekleşmediği ortaya çıktı.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) uzmanlarının Akkuyu Projesiyle ilgili olarak hazırladıkları rapor, Türk Hükümetine 24 tavsiye ve 15 öneride bulunuyordu. Ve uzun süre hazırlığı yapılan INIR misyon raporu, UAEA temsilcileri tarafından Türkiye’ye 20 Şubat 2014’te teslim edilmişti.

Haberin Hürriyet’te yayımlanmasının ardından bir açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “2013 yılının sonunda hazırlanan tespit raporu şu anda güncelliğini bile yitirdi” diyerek skandalın üzerini örtmeye çalıştı.

RAPORUN ÇARPICI  SONUÇLARI

Raporda Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun (TAEK) özerk bir düzenleyici kuruluş kimliği kazanması tavsiyesi sunuluyor. Ancak bu halen yapılmadı. Raporda TAEK’in Akkuyu tesisinin nükleer güvenliği hususunda zorlayıcı talimatlar vermesi yer alıyor. Ancak bu tavsiye de karşılık bulmuş değil. Raporda Türkiye’nin, nükleer hasar için sivil sorumluluk yasasını çıkarması isteniyor. Ancak hükümet bunu çıkarmadı. Çünkü bu yasayla herhangi bir kaza halinde devlete ait bir sorumluluk doğacak. Raporda kamuoyunun düzenli olarak proje hakkında bilgilendirilmesi de tavsiye ediliyor. Halkı bilgilendirme kısmında da; Akkuyu projesine ilişkin bilgi ve belgeler sistematik olarak halktan hatta mahkemelerden bile gizlendi. Raporda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, nükleer tesisler için “Çevre etki değerlendirmesi raporunun standart formatını oluşturmalı” ifadesi yer alıyor. Ancak standart değil, proje sahibine özel format verildi. En önemli konulardan biri ise Hükümetin, nükleer enerjide harcanmış yakıt ve atıklar ile tesisin işletmeden çıkarılması meselelerini de ele alan bir ulusal politika ve stratejiyi halen tamamlamamış olması. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

MNG’nin HES inadı protesto edildi

SONRAKİ HABER

TSK'ya bağlı askerler Rojavalı kadını vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...