01 Haziran 2015 11:31

AKP’nin Diyarbakır’da çöküşünün fotoğrafı

Paylaş

Hasan AKBAŞ

Pazar günü Diyarbakır’da Başbakan Davutoğlu’nun katılımıyla yapılan AKP Diyarbakır mitingi din üzerinden hegemonya kurma gayretinin işe yaramadığını, çözüm sürecine ilişkin tutum ve Kobanê politikasının AKP’yi en çok gerilettiği illerden birinin Diyarbakır olduğunu gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır mitingi buna örnekti. 

AKP’nin Diyarbakır mitingi için de günler öncesinden hazırlıklar yapıldı. Caddeler trafiğe kapatılarak buralara polis yığıldı ve bariyerleri kuruldu. Yüzlerce polis geceyi caddelerde geçirdi, minibüslerde sabahladı. Birkaç gün önceden AKP bayrakları ve pankartları kente asıldı. Miting günü keskin nişancılar saatler önce hazır edildi. Keskin nişancılar sahnenin üstü, meydanda bulunan cami minareleri, okul ve apartman çatılarına konuşlandırıldı. Miting alanının arkasında kalan Sümerpark’a dahi girişler arama yapılarak sağlandı. Polisin zaman zaman mitinge katılan gençlere kimlik kontrolü yapması da dikkat çekiciydi. İtiraz eden gençlere yönelik polisin yaklaşımı Erdoğan mitinginde olduğu gibi sert değildi. Polisler tartışma ve sert üsluptan kaçınmaya çalışıyordu. Öyle ki kimi polisler, “Bize verilen talimat böyle. Lütfen” diyordu. 

Miting girişinde arama noktasından geçen herkese bayrak dağıtıldı. Kimi polislerin yurttaşları bayrak almaya yönlendirmesi de gözlerden kaçmıyordu. Mitingi izlemek için akredite edilen gazeteciler ise iki arama noktasından geçirildi. Detaylı aramaları yapılan gazetecilerin kamera ve fotoğraf makineleri de bomba ihtimaline karşı köpeklerle arandı. Yurttaşlar ile gazetecilerin olduğu bölge de iki taraflı çelik bariyerler ve polis koridoruyla ayrıştırıldı. Bu yöntem ile gazetecilerin kendilerine ayrılan platformun dışına çıkması da önlenmiş oldu. Yurttaşların gazetecilere erişimi de engellemiş oldu. Böylece gazeteciler, AKP’nin istediği ve göstermek istediğini çekmeye yönlendirmiş oldu. Alanda sadece gazeteci olarak benim gibi akredite sıkıntısı yaşayan ve katılımcı gibi alana giren gazeteciler vardı. Tabii ki bizler de öyle fotoğraf makinelerimizle, kameralarımızla alana giremiyoruz. Haliyle çağımızın güzelliği olan akıllı telefonlarımıza güvenip alandan görüntü elde etmeyi düşündük. Ama tabii tek akıllı biz değiliz, o da düşünülmüştü. Hatta daha çok o düşünülmüştü. Alanda sıkı bir güvenlik önlemi alınması ve onca teknik ayrıntı esasında bir fotoğraf içindi… 

Miting alanından “İstenilen her yerden fotoğraf çekilmesin” istenilen ve gayret edilen şey buydu. Ve tam anlamıyla iyi de organize edilmişti. Daha önceki mitinglerdeki boş alan fotoğraflarının önüne bir nebze de olsa geçilmiş oldu. Çünkü alan tam anlamıyla AKP için hüsrandı. O kameraların o kadar kitlesel ve uzun bir alan gibi gösteren objektifleri zaman zaman miting katılımcılarının sohbet konusu bile oluyordu. Yurttaşlar kendi aralarında “Bu alan kaç kişilik, bu kadar büyük müydü burası” diye konuşuyordu. Kameralar genel plan çektiği zaman sunucu bayrakların kaldırılmasını istiyordu. Boşlukların görünmesi bayraklarla kamufle ediliyordu. Apartman tepelerinden fotoğraf çekilmesin diye civardaki bütün apartmanların kapısında polis bekliyordu. Binaya girmek için bir bahane bulsanız bile sizinle gideceğiniz daireye kadar eşlik edip teyit ettiriyorlardı. Alanda polis, fotoğraf çekenleri tek tek fotoğraflıyor, yakınında bulunan polis, nasıl çektiğine kadar gizliden gizliye izliyordu. Çoğu kez fotoğraf çekenlerle diyaloğa geçiyordu. Maksat sorgulanıyordu. Ben de birkaç kez yanımdan yanlışlıkla çarpmış gibi yapan polisler sayesinde alanın çeşitli yerlerinde fotoğraf çekemedim mesela. Daha geniş fotoğraf çekmek istediğin yerler de direkt izlemeye alınıp, peşine sivil polis takılıyordu. Alandan verilen mesajlara hiç girmeden sonuca bağlamak gerekirse; AKP artık Diyarbakır’da fotoğrafının çekilmesini de istemiyor. Ama yine de ne çare; fotoğraf ortada. Ne kadar önüne geçilmek istendiyse de; O fotoğraf AKP’nin Diyarbakır’da çöküşünün fotoğrafıydı. 

ÖNCEKİ HABER

‘Gazetecilik için dayanışmaya’

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Terör örgütü olmasa bunlar oy alamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...