01 Haziran 2015 11:05

IŞİD'den kaçan Araplar sınıra yığıldı

Paylaş

IŞİD’in kalkanı olmamak için Akçakale sınırına yığılan binlerce Arap yurttaş, aç ve susuz sınırda bekletiliyor. Akçakaleli Arap yurttaşların talebi üzerine Urfa Valisi ile görüşen HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, öncelikle ihtiyaçlarının giderilmesini, daha sonra güvenli bir şekilde sınırın bu tarafına alınmalarını istedi. Vali İzzettin Küçük, Ayhan'a sınıra 100 bin sığınmacının gelebileceğini, bu yüzden tedbirleri aldıktan sonra alacaklarını belirtti.

YPG/YPJ güçlerinin Rojava'nın Serêkaniyê kentinin batısına düşen ve Serêkaniyê ile Grê Spî (Til Ebyad) arasındaki Mebruka kasabasını özgürleştirmesi ve devam eden operasyonlarda IŞİD’e kalkan olmak istemeyen binlerce Rojavalı Arap yurttaş, Akçakale sınırına dayandı. Urfa'nın Akçakale ilçesine bağlı sınır mahallerine yığılan binlerce Rojavalı Arap'ın içecek ve yiyecek bulamadığı ifade edildi. Grê Spî'nin Nustel köyü ve çevresinden Akaçakale'nin Arida (Kılıçlı) köyüne kaçmak isteyen 100 civarında Arap yurttaş IŞİD tarafından katledilmişti. 

SIĞINMACILARIN GEÇİŞLERİNE İZİN YOK 

Akçakale'nin daha önce belediye olan ancak büyükşehir statüsü ile mahalleye dönen Rojava sınırındaki Dibis (Pekmezli) Beldesi Muhtarı Salih Soydaş, günlerdir Dibis, Arida, Yeşiltepe, Nustel sınırında binlerce sığınmacının geçişine izin verilmediğini belirtti. Yapay sınır ile akrabaları ile aralarına sınır çekildiğini ifade eden Soydaş, sınırda bekletilen binlerce Suriyeli akrabalarının açlık ve susuzluk yaşadığını aktardı. YPG/YPJ güçlerinin daha bölgelerine ulaşmadığını, sığınmacıların IŞİD’in kalkan olarak kullanmasından kaynaklı sınıra yığıldığını, bir an önce bunların sınırın bu tarafına alınmasını talep etti. 

HDP'Lİ AYHAN SINIRIN AÇILMASINI İSTEDİ 

Sorunun giderilmesi için HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan'dan yardım talebinde bulunan Soydaş, akrabalarının alınmasını, anacak alınmamaları durumunda da onlara yardım götürmelerinin önünün açılmasını istedi. Bunun üzerine Urfa Valisi İzzettin Küçük ile görüşen Ayhan, sığınmacıların başta insani ihtiyaçlarının karşılanmasını ve sınırın bu tarafında güvenli bir alana alınması gerektiğini iletti. Vali Küçük, insani yardım konusunda gerekenin yapılacağını, ancak sınıra 100 bin civarında sığınmacının yığılmasını beklediklerini, bu yüzden de bu tarafta gerekli tedbirleri aldıktan sonra sığınmacıları alacaklarını belirtti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

PETKİM işçileri geri adım atılmasını istemiyor

SONRAKİ HABER

‘Gazetecilik için dayanışmaya’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...