01 Haziran 2015 00:58

Haklarında dava açılan Somalı işçiler: Sorumlular dururken bize dava açıldı

Paylaş

Emine UYAR
Manisa

301 maden işçisinin hayatını kaybettiği faciadan sağ kurtulan, sonrasında işten atılan, hâlâ işsiz olan ve tazminatları da ödenmeyen işçilere yaptıkları eylemden dolayı dava açıldı. İşçiler, katliamdan sorumlu olanların hala yargı önüne çıkarılmazken, kendilerine dava açılmasına tepki gösterdi.  

Beşyol’u trafiğe kapatan işçiler hakkında, Soma Cumhuriyet Savcılığı tarafından, “Mala zarar verme, kasten basit yaralama ve 2911’e muhalefet”ten dava açıldı. İddianamede, işçilerin cenazelerini alamadıkları için yürüyüş yaptıkları iddia edilerek, yine işçilerin Beşyol kavşağını trafiğe kapattıkları belirtildi. Ters yönden gelerek işçilerin içine giren ve manevra yapan aracın geçişini engelledikleri ve araca zarar verdikleri de işçiler yöneltilen suçlar arasında. Dava açılan işçiler Onur Erdinç, Tevrat Cün, Eren Malkoç, Ahmet Mutluer, Cafer Bülbül, Sami Yavuz, Nizamettin Aksu, Sefa Köken, Hıdır Gül, Enver Alkan. Dikkat çeken bir nokta da olaydan nerede ise bir yıl sonra ve haklarını arama konusunda öne çıkmış olan, kamuoyunda bilinen işçilere dava açılmış olması.

‘CENAZE DEĞİL, MAAŞ İÇİN’ 

İşçilerden Sami Yavuz, “En çok mağdur olan biziz. Tazminatımızı alamadık. İşsiziz, bir de dava açtılar. Esas burada yargılanması gerekenler dururken bize dava açıldı” diyerek tepki gösterdi.  
Yine hakkında dava açılan işçilerden Tevrat Çün, “Buradaki asıl sorumluların, devlet memurlarının yargılanmaması ve biz madencilerin yargılanması çok saçma. İddianame de bir şeye benzemiyor. Bize dava açılması zorumuza gitti” dedi. Cün, “Maaşlar yatmamıştı, 17’sinde gecikmeden dolayı yapılan bir eylemdi. Cenazeler alınamadığı için deniliyor, aradan bir ay geçmiş ne cenazesi?” diye sordu. 

Ahmet Mutluer, faciadan sonra işsiz kaldığı ve Soma’da iş bulamadığı için halen Balıkesir’de çalışıyor. Evine 10-15 günde bir ancak gidebiliyor. Mutluer, mağdur edilenin kendileri olduğunu, dava açılanın da yine kendileri olduğunu, taleplerinin halen daha yerine getirilmediğini belirtti.    

‘SİNDİRME AMAÇLI’

Cafer Bülbül, olay günü işçilerin içine arabasıyla dalan ve şikâyetçi olan kişinin işçilere silah çektiğini, işçilerin eline vurarak silahı yere düşürdüğünü anlattı. “Oradaki ortamda bizim yaptığımız bir şey yoktu” dedi. 

Sefa Köken de, “O gün sesimizi duyurmak için TKİ’nin önüne gittik. Bine yakın kişi vardı. Sonra Hükümet Konağı önüne yöneldik. Kalabalıktan madenci heykelinin orada yol kapandı. Bir araç hızlı bir şekilde girdi. Herkes tepki gösterdi, içerideki şoför silah çekince daha büyük bir tepki gelişti. O an orada olanlara değil de öne çıkmış işçilere dava açılmış. Sindirme amaçlı olduğunu düşünüyorum” dedi.  

ÖNCEKİ HABER

Türk Traktör’de direniş dayanışmayı büyütüyor

SONRAKİ HABER

İspanya seçimlerinin sağı-solu belli değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...