31 Mayıs 2015 18:40

Gezi Direnişi'nin yıldönümünde katledilenler anıldı

Paylaş

 Gezi Direnişi'nin 2'nci yıldönümünde, Mersin, Antalya ve Aydın'da binlerce kişinin katıldığı kitlesel yürüyüşler düzenlendi, Gezi'de polis şiddeti sonucu yaşamını yitiren gençler ve Kobanê'de IŞİD’e karşı savaşırken yaşamlarını yitiren devrimciler anıldı. Toplumun farklı kesimlerinden ve her yaştan insanın katıldığı yürüyüşlerde HDP'ye destek sloganları yükselirken, Türkiye halklarının, AKP'nin baskıcı, yasakçı ve otoriter politikalarına asla boyun eğmeyeceği mesajı haykırıldı. 

MERSİN

Mersin'de, Gezi Direnişi'nin ikinci yıldönümünde, Emek ve Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla Forum AVM Havuz başında bir araya gelen binlerce yurttaş, Barış Meydanı'na yürüdü. Kitleye, Yenişehir ilçesi İtfaiye binası önünden meydana yürüyen ve yüzlerce kişiden oluşan HDP'li grup da katılınca kitlenin sayısı bir anda katlandı.

"Roboski'den Gezi'ye, Soma'dan Kobanê'ye halklar omuz omuza" pankartı arkasında yürüyen HDP'liler, "Gezi'yi unutma, unutturma", "Yaşasın Hakların Kardeşliği", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları attı. Havuz başında bir araya gelen kalabalık kitle, "Faşizme Karşı omuz omuza sloganları" yükseldi.

Yürüyüşe HDP, SDP, Partizan, Halkevleri, Cemevi, TÖPG, EMEP, Kaldıraç ve daha birçok siyasi partinin yanı sıra çok sayıda STK temsilcisi de katıldı. Yürüyüş sırasında "Bir ağaç öldü, halklar uyandı", "Meydanlardan gelip, saraylarınızı Sarsacağız", "Haziran Türkiye'sini Kuralım", "Bir Ölür, Bin Doğarız, Bizi Vurmak Kurtuluş mu?" pankartları taşındı, "Devrim Şehitleri Ölümsüzdür", "Her yer Taksim, her yer direniş" ve "Taksim'de düşene, dövüşene bin selam" sloganları yükseldi.

Yaklaşık 40 dakika süren yürüyüşün ardından kitle, Barış Meydanı'na vardı. Burada, Gezi'de yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu. Gezi'de yaşamını yitirenlerin isimleri tek tek okunduktan sonra Emek ve Demokrasi Platformu adına Yusuf Kaya açıklamada okudu.

Kaya, Gezi Direnişi'nin; Türkiye halklarının, emekçilerinin, gençlerinin, bilim insanlarının, akademisyenlerinin, kadınlarının baskı, zulüm, yok sayma ve ötekileştirme politikası yürüten AKP iktidarına karşı; özgürlüğün, barışın ve kardeşliğin sesi olduğunu belirtti. Kaya, "Tam 2 yıl oldu. Demokratik ve meşru talepleri için alanlara çıkan herkes düşman olarak görülüyor, insanların cenazelerini bile istedikleri gibi kaldırmasına izin verilmiyor, Berkin Elvan'ın cenazesine katılan binlerce insan 'terörist' olarak nitelendiriliyor" diye konuştu. 

Açıklamasının devamında "Biliyoruz ki hak verilmez alınır" diyen Kaya, fıtratı gereği katliamlardan beslenenlere karşı onurlu bir yaşam, üretenlerin birliğinden gelen gücüyle, gençliğin coşkusuyla, kadınların isyanıyla, kültüründen ve kimliğinden ötekileştirilen haklı ve kararlı mücadeleleriyle kazanacaklarını söyledi. Kalabalık kitle, daha sonra Barış Meydanı'nda verilen müzik dinletisine hep birlikte eşlik etti.

ANTALYA 
Gezi direnişinin ikinci yıldönümü nedeniyle Antalya'da ise STK'ler ve siyasi partiler, Aydın Kanza Parkı'nda bir araya geldi. 

HDP, ESP, CHP, DHF, SDP, DİSK, KESK ve STK'ler, ellerinde Gezi direnişinde hayatını kaybedenlerin resim ve posterleri ile "Yaşasın gezi direnişimiz", "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam", "Özgürlük sokaktadır" pankartları ve "Her yer Taksim, her yer direniş", "Gezi şehitleri ölümsüzdür", "Jin, Jiyan Azadi", Hırsız, katil Erdoğan" sloganları eşliğinde Güllük Caddesi üzerinden Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. 

Meydanda, Gezi direnişinde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri adına Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk tarafından yapılan açıklamada, 

Türkiye'nin, Gezi direnişiyle iliklerine kadar Haziran sıcağını hissettiğini söyleyen Öztürk, devamında ise şunları söyledi: "Herkes biliyor ki son 2 yıldır farklı bir ülkede yaşıyoruz. Havası, suyu, sesi, kokusu farklılaştı bu ülkenin. İktidarı, muhalefeti, meslek odası sendikası, genci, yaşlısı, işçisi, işsizi, türkü, kürdü artık farklılaştı. Gezinin suretini tarihe aksettirdiği o takvim yaprağının yıldönümünde; bedenimizle, ruhumuzla, kaybettiklerimiz ve sonsuza kadar yaşatacaklarımızla, aşkımız ve direngenliğimizle her yerde olacağız" dedi. 
Eylem, müzik dinletisinin ardından forumla sona erdi.

AYDIN 

Gezi direnişinde yaşamını yitirenler direnişin yıldönümünde Aydın'ın Efeler ilçesinde de anıldı.

Sevgi Yolu Sokağı'nda bir araya gelen Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, buradan Adnan Menderes Bulvarı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında Gezi Parkı eylemleri sırasında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu "Gezi Şehitleri Ölümsüzdür" ve "Katillerimizi Tanıyoruz" yazılı pankart açıldı. 
Sloganlar eşliğinde yapılan yürüyüşe geçilmesinden bir süre sonra Şehitler Abidesi önünde gurubun önünü kesen çevik kuvvet polisleri, yürüyüşe izin vermedi. Bu yüzden polislerle kitle arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. 

Engelleme üzerine, polis barikatının önünde basın açıklamasında bulunmak orunda kalan Eğitim Sen Aydın Şube Başkanı Ali Gün, "Taksim Gezi Parkı direnişinin 2'inci yıl dönümünü anarken Gezi Parkı direnişinde yaşamını yitiren tüm şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Bizler biliyoruz ki Gezi Parkı direnişinde şehit olan arkadaşlarımızın katili AKP hükümetidir" dedi.

Basın açıklamasından sonra yine polis barikatı önünde 5 dakika oturma eyleminde bulunan gurup, daha sonra Sevgi Yolu Sokağı'na yürüyerek eylemlerini noktaladı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ilısu Barajı yapılan yürüyüşle protesto edildi

SONRAKİ HABER

HDK Ekoloji Meclisi'nden 3 köprü protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...