31 Mayıs 2015 18:33

Ilısu Barajı yapılan yürüyüşle protesto edildi

Paylaş

Hasankeyf Yaşatma Girişimi, 12 bin yıllık tarihi bulunan Hasankeyf'i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı'nın yapımını gerçekleştirdikleri yürüyüşle protesto etti.

Batman'da Hasankeyf Yaşatma Girişimi üyeleri, 12 bin yıllık tarihi ve doğal güzelliğine karşı AKP hükümetinin ısrarı sonucu son dönemlerde yapımına hız verilen Ilısu Barajı'yla sular altında bırakılacak olan Hasankeyf'in baraja kurban edilmesini yaptıkları yürüyüşle protesto etti. Yürüyüş için Hasankeyf girişinde bulunan köprübaşında bir araya gelen girişim üyelerine HDP Batman milletvekili adayları, HDP ve DBP il ve ilçe yöneticileri, Batman Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP'ye destek için gelen Goran ve Êzidî heyeti üyeleri ve Hasankeyfli yurttaşlar da destek verdi. 

Üzerlerinde "Kese ku li dîroka xwe xwadî dernekeve mahkume tunebuneye (Tarihine sahip çıkmayan yok olmaya mahkumdur)" yazılı tişört giyip, "Dicle özgür aksın" ve "Hasankeyf tarihtir yok olmasın" yazılı pankartlar açan kitle, daha sonra "HES HES êdî bes" sloganı atarak Hasankeyf Kalesi'ne kadar yürüdü.
Hasankeyf çarşı merkezinin içinden geçen kitleye esnaf ve yurttaşlar da alkış ve sloganlar ile destek verdi.

'ILISU BARAJI HASANKEYF HALKININ YARARINA DEĞİL'

Kalenin dibinde son bulan yürüyüşün ardından DBP Hasankeyf İlçe Eş Başkanı Çetin Kurtay kitle adına basın açıklamasında bulundu.

Ilısu Barajı'na en başından beri karşı olduklarını ve halen bu tavırlarını sürdürdüklerini dile getiren Kurtay, "AKP hükümeti ve bürokratların projesi olan Ilısu projesi, burada yaşayan insanların çıkarına değildir. Biz Hasankeyfliler ve Dicle Vadisi'nde yaşayan insanlar olarak barajın zararlarını yaşamımızla karşılamak zorunda bırakılıyoruz. Bu baraj planlanırken ve yapım kararı verilirken doğrudan etkilenen hiçbir insana sorulmadı. Ilısu Barajı ile on binlerce insan yerlerinden zorla göç ettiriliyor. İnsanlar yoksullukla karşı karşıya bırakılmak isteniyor" dedi. 

Projeden etkilenen insanlar için yeniden iskan çerçevesinde hazırlanan genelge ile halkın hem borçlandırıldığını hem de zorla yerlerinden tahliye edilmeye çalışıldığını da söyleyen Kurtay, "Yeniden iskana tabi tutulan halk için yeni yerleşim yerinde istihdama dair veya gelir iyileştirici hiçbir çalışma bulunmamaktadır. Yine bu genelge ile hak sahipliği aile şartı ile sınırlı tutulmuş, ancak yıllardır birinci derecede sit olanı olmasından kaynaklı imar yasağı olduğu ve bundan kaynaklı bekar insanların çokluğu unutulmuş ve mağduriyetleri göz ardı edilmiştir" diye ifade etti.

'ILISU BARAJI'NI SANA YAPTIRMAYACAĞIZ'

Kurtay, "Biz yeni Hasankeyf'e göç etmek istemiyoruz" diyerek yerlerinde yaşamak ve atalarının mirasına sahip çıkmak istediklerini söyledi. 

Baraj çalışmasının tekrardan gözden geçirilmesi ve durdurulması gerektiğini söyleyen Kurtay, "Hükümet ve yetkililere çağrımız şudur; tarihimize, doğamıza, değerlerimize, inançlarımıza ve anılarımıza karşı olabilecek tüm kıyımların karşısında dimdik ve kararlı bir şekilde duracağız. Hasankeyf bizim onurumuz asla vazgeçmeyiz. Ilısu Barajı'nı sana yaptırmayacağız" dedi. 

'HASANKEYF'E 90'LI YILLARDAKİ KÖY BOŞALTMA POLİTİKALARI UYGULANIYOR' 

HDP Batman Milletvekili Adayı Ayşe Acar Başaran ise, okunan açıklama sonrası yaptığı konuşmada tarihi yok etmenin dili yok etmek, anıları yok etmenin de bir kültürü yok etmek olduğunu söyledi. Başaran, bunu çok iyi bilen ve bu bilinçle hareket eden bir hükümet ile karşı karşıya olduklarını da ifade etti.
AKP hükümetinin Hasankeyf'te var olan tarihi yok ederek kültürünü, dilini ve inançlarını bir bütünün yok etmeye çalıştığını söyleyen Acar, "Binlerce yıldır kurulan ve uygarlıkların geçtiği bu tarih sadece kısa bir süre kullanılabilecek bir baraj için yok edilmeye çalışılıyor" diye belirtti. Acar, baraj ile 90'lı yıllarda nasıl ki Kürdistan'daki köyler zorla boşatılmış ise Hasankeyf'te de aynısının yapılmaya çalışıldığının da altını çizdi. 
Açıklama alkış ve sloganlar eşliğinde sona ererken, eyleme katılanlar daha sonra doğa yürüyüşüne çıktı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Antep’te Gezi direnişi: ‘Gezi’de barikatları bu haziran da barajları yıkacağız’

SONRAKİ HABER

Gezi Direnişi'nin yıldönümünde katledilenler anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa