31 Mayıs 2015 15:13

Bursa metal direnişi izmir’e sıçradı: 3 iş kolu 4 sanayi bölgesi hareketleniyor

Paylaş

Gürsoy TURAN
İzmir

Bursa Renault işçilerinin MESS ve işbirlikçisi Türk Metal’in 3 yıllık sözleşmesini çöpe atan direnişi İzmir’de de başta metal işçileri olmak üzere diğer iş kollarından işçiler arasında da heyecanla tartışıldı.
2 yıl önceki toplusözleşmesi Yüksek Hakem Kurulu’na gönderilerek grev hakkı büyükşehir belediyesi tarafından gasbedilen Genel-İş 2 No’lu Şube’de örgütlü 3500 İzenerji işçisi, toplusözleşme görüşmelerinin tıkanmasına karşı “Diren Reno İzenerji seninle” diyerek yürüyüş yaptı. Renault işçilerine destek açıklamasıyla birleşen yürüyüş ve tepki İzenerji sözleşmesinin de önünü açıp, görüşmeleri rayına soktu.
Ardından PETKİM işçileri tıkanan sözleşme sürecinde yüzde 5 gibi kabul edemeyecekleri ücret artışı ve çalışma sürelerinin uzatılması gibi dayatmaya karşı eylemlere başladı. İlk eylem Renault işçileri ile dayanışma içindi. Grev kapsamı dışında olan PETKİM’de işçilerin önceki toplusözleşmede fiili direniş hattıyla imzaladıkları örnek sözleşme gibi ve bu kez metal işçilerinden de cesaret alarak işyerini terk etmeme ve satışı durdurma eylemi başlamış durumda.

CMS AYAĞA KALKTI

Son olarak, Renault işçilerinin anlaşma sağlayarak eylemi sonlandırmasıyla, İzmir’de metal işçilerinden ses çıkmadığı düşünüldüğü anda Çiğli’de bulunan CMS fabrikası Çiğli İşçi Kurultayı’nın da aktif desteği ile ayağa kalktı. Bursa metal işçilerinin ilan ettiği talepleri CMS patronuna, “CMS den defol” dediği sendika bürokratlarının yüzüne ve kamuoyuna açıkladı. Tepkinin ne yönde ilerleyeceğini, taleplere verilecek yanıt ve işçilerin kendi örgütlenmesini sağlamlaştırmaları belirleyecek. Ancak son 15 gün yaşananlar gösteriyor ki işçiler bir kez ayağa kalktı mı çok hızlı organize oluyorlar, birbirlerinden cesaret alıyorlar ve dayanışma da o ölçüde hızlı oluyor. 

Eylem yapmakta deneyimsiz CMS işçilerinin ayağa kalkma çabası dağılmak üzereydi ki aynı sokakta bulunan ve Basın-İş’te örgütlü ve Çiğli İşçi Kurultayı’nın çalışmaları kapsamında sendikalı olan Amcoor işçilerinin CMS önüne yürüyüşü, CMS işçilerinin toparlanmasında ve cesaretle eylemini toparlayıp sonuçlandırmasında tam zamanında bir dayanışma oldu.

CMS Çiğli işçileri şimdi aynı işverenin Pınarbaşı ve Gaziemir’deki fabrikalarında işçilerin örgütlenmesine yardımcı oluyorlar ve zaten kazan gibi kaynayan fabrikalara küçük bir yardım yeterli oluyor. 4 gün önce ilk toplantısını yapan CMS İşçi Komitesi ve Çiğli İşçi Kurultayı Komitesi gün boyu başka vardiyalardan, başka fabrikalardan, başka mahallelerden işçilerle görüşme ve toplantılar yapıyor. İşçilerin bu hızlı organizasyonu yalnız Türk Metal’i değil bütün sendikaları geride bırakıyor. “Gitsek nasıl karşılanırız, toplanıp ne yapacağımızı konuşalım” endişesi taşıyan, telefonla ve sosyal medyada bilgi edinip kendini işin parçası sanan, Çiğli İşçi Kurultayı Komitesi’nin CMS İşçi Komitesi toplantılarına hangi sıfatla katıldığını merak eden sendikacıların bugün olduğu gibi yarında işçilerin hareketine yetişemeyecekleri görülüyor.

Türk Metal’in “İşçilerin talepleri ne?” diyecek kadar aymazlıkla sınır tanımazlığı “Bu işin başında EMEP var” diye sızlanması, işçilerin harekete geçmelerini de birleşmelerini de engelleyemeyecektir. Zira CMS işçileri diğer 2 fabrikada da yarın harekete geçtiğinde, Gaziemir Serbest Bölge, Bornova- Pınarbaşı havzası, Çiğli Organize Sanayi, Aliağa ağır sanayi ve büyükşehir belediyesi gibi eylem ve direniş alanları çoğalacaktır. “İzmir işçi mücadelelerini ve sendikal mücadeleyi birleştirme” iddiasında olan İzmir Sendikalar Birliği içindeki sendikacılar hızını işçi hareketine göre yeniden ayarlamalıdırlar artık.

ÖNCEKİ HABER

Metal işçisi nasıl bir sendika istiyor?

SONRAKİ HABER

Öz Pres Arçelik işçisini bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...