31 Mayıs 2015 15:10

Metal işçisi nasıl bir sendika istiyor?

Paylaş

Metal işçileri üyesi oldukları ve “patron sendikası” olarak tanımladıkları Türk Metal’i verdikleri mücadeleyle birbiri ardına fabrikalarından kovdular. Kendi temsilcilerini seçerek, istedikleri sendikal anlayışı kurmaya çalışan işçiler, bir yandan da “Bize nasıl bir sendika lazım?” tartışmasını yürütüyor. Bu tartışmaya facebook’ta Metal İşçilerinin Sesi topluluğunu oluşturan metal işçileri de katıldı. “Metal işçileri nasıl bir sendika istiyor?” tartışmasının açıldığı sitede, sendika isminden önce ilkelerin tartışılması gerektiğine vurgu yapıldı. 

METAL İŞÇİLERİNİN İLKELERİ

Yapılan açıklamada metal işçilerinin istediği sendikal ilkeler şöyle sıralandı: 

* İşçinin her düzeyde denetleyeceği, her kademenin seçimle belirlendiği, gerektiğinde seçilenlerin geri alınabileceği bir sendikal yapılanma istiyoruz.

* İşçinin 10/20 katı maaş alan, patron gibi yaşayan bir sendikacılığı reddediyoruz. İşçi gibi düşünen ve ortalama işçi kadar maaş alan yöneticilerin olduğu bir sendika istiyoruz.

* İşçiler arası dayanışmayı esas alıp işçilerin birliğini oluşturmak için adımlar atan bir sendika istiyoruz.

* İşçiler; sosyal tesislerini işçilerin kullanımına sınırsızca açarak eğitimleri için kullanacağı bir sendika istiyor, kumarhane istemiyor.

* Toplusözleşmelerini işçi talepleri doğrultusunda komiteleri aracılığı ile tüm işçilerin katılımını sağlayarak hazırlayan bir sendika istiyoruz.

* Aidatlar şubelerde toplanmalıdır. Genel merkez aidatı dışında kalan kısımla işçilerin örgütlenmesine harcanan bir bütçe olmalıdır. Mali denetiminin şeffaf olduğu ve aylık internetten ve sendikada işçinin rahatça ulaşabileceği biçimde yayınlandığı bir sendikal anlayış istiyoruz.

* Temsilcilerini seçerek belirlediğimiz bir sendika istiyoruz. Sadece temsilcilerle yönetilen bir fabrika değil aynı zamanda tüm bölümlerde oluşturulacak işyeri komitelerine dayanan, düzenli toplanarak kararlarını tüm bölümlerde işçilerle tartışarak güce dönüştürecek bir sendikal yapılanma istiyoruz.”

İşçilerin gerçek ve mücadeleci sendikalar için adım atması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada “İşçi kendi şubeleriyle, bu ilkeler için gücünü ortaya koyacaktır” denildi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'de vatandaşlar Gezi direnişinin yıldönümünde sokağa çıktı.

SONRAKİ HABER

Bursa metal direnişi izmir’e sıçradı: 3 iş kolu 4 sanayi bölgesi hareketleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...