31 Mayıs 2015 13:47

Mevsimlik işçiler, HDP diyecek

Paylaş

Aziz ORUÇ

Her yıl Mayıs ayında Bölge illerinden batılya büyük bir göç yaşanıyor. Neredeyse sadece ölümlerle gündeme gelen mevsimlik işçiler Karadeniz’de fındığı, Ege’de zeytini, Çukurova’da pamuğu, İç Anadolu’da buğdayı, Marmara’da şeftaliyi, Akdeniz’de sebzeyi hasat ediyor. Uzun ve zahmetli bir yolculuktan sonra Ankara’nın Polatlı ilçesine gelen mevsimlik işçiler de zor koşullarda hijyenden uzak, su, elektrik sıkıntıları içinde, ağır koşullarda yaşamaya çalışıyor. Polatlı’ya bağlı Sarıoba köyünde 70 ailenin kurduğu çadırlarda yaklaşık 700 kişi yaşıyor.

Yıllardır zor koşullarda çalışan işçiler, 7 Haziran’da yapılacak seçimlerin kendileri için de çok önemli olduğunu düşünüyor. Tüm zorluklara rağmen memleketlerine giderek oylarını kullanmak istediklerini söyleyen işçiler, “Belki bizim 1 oyumuzla HDP barajı aşacak. HDP barajı aşsın biz başka bir şey istemiyoruz” diyorlar. 7 Haziran’da ilk kez oy kullanacağını söyleyen Aydın Ekinciler, “Biz gençler Selahattin Demirtaş’ı destekliyoruz” diyor. Adana’nın Ceyhan ilçesinden geldiğini söyleyen Ekinciler, “Kürtler olarak yıllardır hor görüldük. AKP de Kürtleri savunmuyor. HDP, dilimizi, kültürümüzü, bizi savunacak. Onun için HDP diyoruz” diyor.

Siirt’e 90’lı yıllarda devletin baskılarına maruz kalan ve köyleri askerlerce yakılınca  Adana’ya göç etmek zorunda kalan Kalkan ailesi, yıllardır zor koşullarda çalışarak yaşıyor. 58 yaşındaki Ali Kalkan, sabahtan akşama kadar çocukları ve eşiyle birlikte tarlalarda çalışıyor. Kalkan, kışın Adana’nın seralarında, yazın da soğan, şeker pancarı tarlarında çalıştıklarını söylüyor. Yaşadıkları sorunların çözümü için HDP’ye destek vereceklerini söyleyen Kalkan, “Barışın, huzurun gelmesi için HDP’nin barajı aşması lazım. Memleketimize gidip oyumuzu kullanacağız” dedi. 

Polatlı’da 5 bine yakın işçi olduğunu söyleyen Fikret Tekin, “Sabahtan akşama kadar güneş altında tarlalarda 30-40 TL’ye çalışıyoruz” diyor. En büyük sorunlarının su olduğunu söyleyen Tekin, çocukların sık sık hastalandıklarını belirtiyor. Tekin de memleketine gidip oy kullanacaklarını belirterek, “Bu yoksulluk, bu ezilmişlik, dışlanmışlık nereye kadar sürecek. Yeter artık. Çözüm için HDP’ye oyumuzu vereceğiz. HDP barajı aşacak” diyor. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Çay üreticileri: Bizi özel sektöre mahkum etmesinler

SONRAKİ HABER

Sigortsız işçiler köle gibi çalışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...