30 Mayıs 2015 18:13

Gürkan: Hükümet zenginden yana

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, 7 Haziran Genel Seçimleri öncesi çeşitli ziyaretlerde bulunmak için Sakarya’daydı. İlk önce basın emekçileri ile buluşan Gürkan, onların soruları cevapladı. Ardından Albatros Kafe’de bir söyleşi gerçekleştirildi.

Paylaş

Emre PEKŞEN
Ozan Can AVCI
Sakarya

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, 7 Haziran Genel Seçimleri öncesi çeşitli ziyaretlerde bulunmak için Sakarya’daydı. İlk önce basın emekçileri ile buluşan Gürkan, onların soruları cevapladı. Ardından Albatros Kafe’de bir söyleşi gerçekleştirildi.

Basın emekçileri ile sohbetinde, seçim sürecinde Türkiye’nin birikmiş sorunlarının daha da göz önüne geldiğini ifade eden Gürkan, yıllardır tüm iktidarların sermayenin yanında olduğunu belirterek,“AKP’nin de bu düzeni devam ettirmesi sorunun asıl sebebidir. AKP hükümetinin, HDP’nin barajı geçmesinden endişeli olduğu, kaybetme korkusu içerisinde olduğu ve bundan dolayı kutuplaştırıcı ve şiddete dayalı politikayı tercih ettiği, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun mesajlarına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söylemlerine yansımıştır. HDP seçim bürolarına 100’ün üzerinde saldırı oldu, Ağrı’da bir provokasyon girişimi oldu. Bütün bunların sorumlusu AKP hükümeti ve izlediği politikadır” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin emek gündemine de değinen Gürkan, son günlerde metal iş kolunda başlayan grevler ve hak arayışının devam ettiğini vurguladı. “Bu grev, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, sendikal demokrasi, iş güvenliği ve saat ücretlerinin artırılması talepleriyle başlamıştır ve devam etmektedir. Metal işçilerinin bu refleksi göstereceği yaklaşık iki yıldır öngörülüyordu. Çalışma koşullarının ağırlaştırılması, işçilerin sendika ve işveren tarafından baskı altına alınmaya çalışılması bunun göstergesiydi” diyen Gürkan, Ahmet Davutoğlu’nun gece yarısı 40 patronla yaptığı toplantıyı hatırlatarak, “Hükümet işçinin yanında değil sermayenin yanında olduğunu gösteriyor” dedi.

Sakarya’nın yaşadığı sorunlara da değinen Gürkan, tarım arazilerinin yok edilerek yerlerine sanayi siteleri ve fabrikaların yapıldığını söyledi. Bunun her zaman iktidarın ve sermayenin bilinçli tercihi olduğunu vurgulayan Gürkan, “Bu tercih tarımla uğraşan emekçinin sanayide ucuz iş gücü olarak kullanılmak istenmesinin göstergesidir. Bir örneğini Soma’da gördük. Hayatını kaybeden bir işçinin yakını ‘zeytin ağaçlarını kestiler, tarımı bitirdiler ve insanımızı yerin altına inmek zorunda bıraktılar’ diyerek durumu özetlemişti” dedi.

‘MÜCADELEYİ HER ALANDA VERECEĞİZ’

8 Haziran günü sıradan bir değişimin olmayacağının altını çizen Gürkan, “Ya başkanlık sistemine geçişin önü açılacak ya da HDP barajı geçerek başkanlık sisteminin önüne taş koyacak. Bu demek değildir ki mevcut yasalardan memnunuz. Demokratik bir anayasaya ihtiyaç var ve bunun mücadelesini her zaman, her alanda vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Sohbetin ardından basın emekçilerinin sorularını cevaplayan Gürkan, daha sonra Albatros Kafe’de yapılan halk toplantısına katıldı. (Sakarya/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Karikatürist Bedri Koraman yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

HDP afişleri silahla tarandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...