30 Mayıs 2015 10:55

'İşçi 40 yıllık düzene kendi emeğiyle başkaldırıyor'

11 gündür direnen Ford Otosan işçisine akademisyen desteği geldi. Çalışma Ekonomisi Doktoru ve avukat Murat Özveri, direniş alanına gelerek işçilerin kafasındaki soruları yanıtladı.

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

11 gündür direnen Ford Otosan işçisine akademisyen desteği geldi. Çalışma Ekonomisi Doktoru ve avukat Murat Özveri, direniş alanına gelerek işçilerin kafasındaki soruları yanıtladı. Özveri, "İşveren hukuki bir terim olarak temerrüde düşmüştür. Bu durum, işçilere eylem yapma hakkını vermektedir, her şeyden önemlisi buradaki direniştir. İşçiler yaptıkları direnişle, 12 Eylül döneminden bu yana Hükümetiyle, işvereniyle, işveren sendikasıyla ve işçi sendikasıyla kurulmuş bir baskı düzenini ortadan kaldırarak, 40 yıllık çarpık düzene işçi kendi emeğini savunarak başkaldırıyor" ifadelerini kullandı.

Binlerce Ford Otosan işçisinin insanca yaşam için başlattığı eylem 11’inci gününde. Direnen işçilere bir destek de Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi Öğretim Üyesi ve gazetemiz yazarı Av. Dr. Murat Özveri’den geldi. Özveri, işçileri direniş alanında ziyaret ederek, hukuki konularda sorularını yanıtladı. İş hukuku üzerine çalışmalar yapan Özveri, direnişteki işçilere önemli uyarılarda bulundu. Murat Özveri, işveren tarafından iş akdinin feshedildiğine ilişkin tebligat veya kısa mesaj alan işçilerin, bir ay içinde kesinlikle dava açması gerektiğini vurguladı.

'12 EYLÜL SİSTEMİNİN YIKILIŞI...'

Özveri, işverenin çalışma şartlarını her açıdan üretime uygun hale getirmesi gerektiğini belirterek, “Somut olayda işverenin fiziki ve ekonomik açılardan üretimi uygun hale getirmediğini görüyoruz. Bu direniş 12 Eylül’den beri kurulan bir sistemin yıkılışıdır. İşveren uygun çalışma şartlarını oluşturmayarak temerrüde düşmüştür” ifadelerini kullandı.

'HEPİMİZİN ÇOCUKLARI İÇİN...'

Ford Otosan işçisinin verdiği mücadeleyle tüm Türkiye’ye örnek olduğunu anlatan Özveri, “Sizler sadece kendi çocuklarınız için değil, tüm Türkiye için, bizim çocuklarımız için de mücadele ediyorsunuz. Bu nedenle bizler hukukçular olarak sizlerin yanındayız. Dünya Sağlık Örgütü’nün, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin belirlediği uygun iş tanımı var. İşçinin bedensel ve ruhsal sağlığını koruyacak, sosyal bir varlık olarak yaşamını sürdürecek ve insanca bir yaşam sürmesini sağlayacak koşulların sağlanmasına uygun iş denir. Sizler de bunun için mücadele veriyorsunuz” diye konuştu.

DİRENİŞ 11. GÜNÜNDE

Öte yandan direnişte 11’inci güne girildi. Direniş alanında bir Gölcüklü bir vatandaş tarafından mercimek çorbası dağıtıldı. Ardından işçiler güne, Gölcüklü esnaf tarafından gönderilen yiyeceklerle kahvaltı yaparak devam etti. Kararlı şekilde direniş sürerken, işçiler işverenle masaya oturmak için hazırlıklarını sürdürüyor. İşveren tarafından gelen görüşme taleplerinin kesinlikle reddedilmediğini belirten işçiler, “Taleplerimiz belli. Daha önce de temsilciler kurulumuz tarafından işverene iletildi. Ford Otosan yönetiminin görüşme ve taleplerimiz konusunda adım atmasını bekliyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Şampiyon, sezonu 1 puanla kapattı

SONRAKİ HABER

Van’da işçiler HDP’li aday Yıldırım’la buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...