30 Mayıs 2015 00:58

Türk Metal’i kovdular demokrasi getirdiler

Paylaş

Eren ÖNER
Bursa

Bursa’da Renault fabrikasında süren direniş 9 maddelik anlaşmayla sonuçlandı. Ancak işçilerin mücadelesi sona ermiş değil. Elde edilen kazanımlara sahip çıkmakta kararlı olan işçiler bundan sonra yapacaklarını tartışıyor. “Patron yanlısı” dedikleri Türk Metal’den kurtulan Renault işçileri, şimdi kendi temsilcilerini seçmeye hazırlanıyor. 

HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK!

Renault fabrikasında çalışan ve direniş boyunca fabrika önünde bulunan bir işçi direnişten sonra hem işçilerin, hem de patron temsilcilerinin çok değiştiğini anlattı. İşçi artık işçilerin değil, patronun adamlarının korktuğunu ve üretim yapılması için direnişin son günlerinde şeflerin ve müdürlerin işçilere yalvardığını söyledi. İşçilerin kendine daha fazla güvendiğini ifade eden işçi, gelecekte bu birliğin daha da büyüyeceğini ve Türk Metal’in imzaladığı sözleşme süresinin sona ereceği 2017’de çok daha ilerde olacaklarını anlattı.

ARTIK KİMSE ŞEFLERDEN KORKMUYOR

Başka bir işçi ise şunları söyledi: “İlk başta fabrika içerisi çok gergindi herkes birbirine kızıyordu. Saat ücretleri konuşuldu. Müdürler bizlerle toplantı yaptılar. Atölye şefleri ‘Siz yokken bizler hiçiz’ dediler. ‘Aynı Bosch’taki gibi olacak farklarınızı dahi alacaksınız, mavi yaka beyaz yaka ayrımı kalktı, sadece Fransa’da işçilere verilen primi alacaksınız’ dediler. İşbaşı yaptığımız andan beri içerde ciddi bir tartışma yürütülüyor. İşçiler artık birlik konusunda daha emin ve daha organize durumda. Fabrika içerisinde sürekli bize küfürlü konuşan baskı yapan UET şeflerinden dahi artık kimse korkmuyor. Direniş Türk Metal’e karşı başladı ama sonunda mesele patrona döndü. ”

TEMSİLCİLERE GÜVEN TAZELENECEK

Direniş anında kendiliğinden öne çıkan temsilciler yerine yeni temsilcilerin seçileceğini ve bunun fabrika içindeki demokrasiyi güçlendireceğini ve fabrika içerisinde bir güven tazeleyeceğini söylüyor işçiler. Fabrikadaki en büyük kazanımın Türk Metal gibi patron yanlısı bir sendikanın gitmesi olduğunu dile getiren işçiler, kendi temsilcilerini seçecekleri için patrona karşı daha güçlü olacaklarını ifade etti. İşçi temsilci seçimlerinin yapılmasının fabrika içerisindeki birçok sorunu çözeceğine ve işçilerin birliklerini güvence altına alacağına inandığını aktardı.  İşçi şöyle devam etti: “Daha büyük kazanımlar elde edebilirdik. Temsilcilerin sayısı azdı ve psikolojik olarak sürekli yıprandılar. Bir taraftan patron, vali, polis diğer taraftan işçiler aynı kişiler kaldıramadı. Daha fazla temsilci olsa, patron temsilcileri ile sürekli aynı kişiler görüşmeseydi, daha büyük kazanımlar elde edebilirdik. Temsilciler seçmeliyiz ve fabrika içerisinde güven tazeleyip birlikleri daha güçlü hale getirmeliyiz.”

TÜRK METAL’İ İSTEMİYORUZ

Direniş başlamadan önceki Türk Metal’in fabrikada hüküm sürdüğü dönemde işçilerin her ses çıkarışına, en ufak bir eylemine baskı ve şiddetle karşılık verdiğini anlatan bir başka işçi şimdi fabrikada kimsenin Türk Metal’in temsilcilerini istemediğini dile getirdi. İşçi “Bana 20 gün önce tehdit mesajı gönderip, arkadaşlarımızı fabrika önünde sopalarla döven sendikacıyı aramızda istemiyor. UET şefine de söyledim bunu gönderin gitsin fabrikanın en son kapısında çalışsın bunu görmek istemiyoruz dedim. Fabrikada kimse Türk Metal ile ilgili bir şey görmek istemiyor” diye konuştu. 

Gün gün, fabrika fabrika metal direnişi için özel sayfa...

ÖNCEKİ HABER

Direnişle birlikte bir aile olduk

SONRAKİ HABER

‘Yaptığımız her haberde tarafız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...