30 Mayıs 2015 00:57

Hükümet savaş suçu işliyor

TIR’larda silah ve mühimmat olduğuna dair görüntülerin ortaya çıkması, ‘hükümetin suç işlediği’ yorumlarını beraberinde getirdi.

Paylaş

Cumhuriyet gazetesi, Suriye’deki cihatçılara silah ve mühimmat taşıdığı gerekçesiyle durdurulan ve MİT’e ait olduğu iddia edilen TIR’lardan görüntüler yayımladı, gazete hakkında anında soruşturma başlatıldı! Görüntüleri izleyen Hukukçu Kamil Tekin Sürek Türkiye’nin uluslararası savaş suçu işlediğini belirtti. CHP Milletvekili Hüseyin Aygün ise Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Suriye’ye malzeme taşırken savcı emriyle jandarma tarafından durdurulan, Milli İstihbarat Teşkilatına (MİT) ait TIR’larda yapılan aramaların kamera görüntüsü Cumhuriyet gazetesi ve Cumhuriyet’in internet sitesinde yer aldı. Görüntülerde, TIR’larda bulunan kutuların içinde ilaçlar olduğu ancak ilaçların altına gizlenmiş havan topu ve tüfek mermileri görülüyor. Haber üzerine harekete geçen Başsavcılık 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu çerçevesinde Cumhuriyet gazetesi yöneticileri hakkında soruşturma başlattı.

NE OLMUŞTU?

Suriye’ye silah ve mühimmat taşıdığı gerekçesiyle 01 Ocak 2014’te Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde ve 19 Ocak 2014’te Adana’daki TIR’lar durdurulmuştu. İlk aramalarda silah ve mühimmat bulunduğu belirtilirken TIR’larda, Valilik talimatlarıyla arama yapılması engellenmişti. Olayın ardından jet hızıyla TIR’ların durdurulması talimatını veren Savcı Aziz Takçı görevden alınmıştı. Ardından olaya ilişkin yapılacak haberlere mahkeme kararıyla ‘gizlilik kararı ‘getirildi. Yani, Adana 5. Sulh Ceza Hakimliği MİT’e ait araçların durdurulması ve aranması olayıyla ilgili yazılı, görsel ve internet medyasında her türlü yayının yapılmasını yasakladı. Adana Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman TIR’ların aranmasını engelleyen kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu. Daha sonra Özcan Şişman’ın da olduğu beş savcı, “soruşturmanın selameti” gereği görevden alındı. MİT’e ait TIR’ları Adana’da durdurmakla suçlanan 13 askeri personel için de 8 Mayıs 2014’te müebbet hapis cezası istendi.

KİM NE DEDİ?

Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı:  Suriye’ye giden her şeyi x-ray’den geçiriyoruz. Bu durumun bizimle ilgisi yok”

Dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala: Herkes işini bilecek. Siz TIR’ın içini biliyor musunuz?

ERDOĞAN (20 OCAK 2014): Savcı, benim iznim, Adalet Bakanlığının haberi olmadan böyle bir müdahalenin içine giremez. Kısa bir zaman önce atılan adımın devamıdır. Hepsiyle ilgili hukuki süreç başlatılmıştır. 

16 ŞUBAT 2014: Benim ülkemin İstihbarat Teşkilatı, Suriye’ye, hem de Suriye’deki Bayır Bucak Türkmenlerine insani yardım taşıyacak, birileri de gelecek, bunu silahla, zorbalıkla, yasa dışı şekilde engelleyecek. Ey paralel yapının savcısı, sen benim bilgim olmadan, iznim olmadan MİT’e müdahale edemezsin. 

6 AĞUSTOS 2014: Biz Suriye’deki Bayır Bucak Türkmenlerine MİT eliyle yardım ulaştırıyoruz. İki TIR. Adana’da paralel yapı zihniyetini taşıyan bir savcı çıkıyor, polisler jandarmalar bu TIR’ların önünü geçiyorlar. 

18 MAYIS 2015: Suriye’deki Bayırbucak Türkmenlerine yardım götüren TIR’ları paralel örgütün savcıları, polisleri, askerleri durdurup tüm dünyaya bir mesaj vermeye çalıştılar. Amaçları Türkiye’yi, terör örgütlerine destek veren bir ülke gibi göstermekti. 

ERDOĞAN HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Görüntülerin ardından muhalefet partileri devletin suç işlediğini belirten açıklamalar yaptı. 

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “Devletin suç işleme imtiyazı yok. Eğer suç işlemek devlet sırrı sayılırsa o ülkenin adı aşiret devleti olur.” dedi. CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün ise Cumhuriyet’in haberini ve gazetenin internet sitesindeki video kaydını kaynak göstererek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulundu.

Erdoğan’ın “Vatana ihanet ettiği”ni belirten Aygün, dilek.çesini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına avukatı aracılığıyla gönderdi. 

SORUŞTURMA SAVAŞA DESTEK OLANLARA AÇILMALI

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Cumhuriyet gazetesinin, “İlk günden bu yana inkar edilen silahların görüntülerini yayımladığını” belirterek, “Gazetecilik başarısı nedeniyle cezalandırılmak istenen Cumhuriyet gazetesinin yanında olduğumuzu ve yürütülen bu savaşı lanetlediğimizi bir kez daha kamuoyuna bildiririz”açıklamasında bulundu.ÇGD’den yapılan açıklamada, “Soruşturma açılması gerekenler, haber alma hakkını savunan ve halkın sürüklendiği savaşın haberlerini yapan Cumhuriyet gazetesi ve gazeteciler değil bu kirli savaşı destekleyenlerdir. ” denildi

SİLAH GÖNDERMEK SUÇ YARGILANMALILAR

Gazetemizin hukukçu yazarı Avukat Kamil Tekin Sürek, TIR’larla Suriye’deki Esad Muhaliflerine silah göndermenin uluslararası ceza hukukuna göre de Türkiye Mevzuatına göre de suç olduğunu söyledi.  Erdoğan’ın 2007’den bu yana defalarca yasaları ihlal ettiğini vurgulayan Sürek, “Bazı ihlallerini daha sonra yasa değişikliği yaparak örtmeye çalışmışlardır. TIR’larla yapılan silah kaçakçılığı MİT Yasasına göre de suçtur. MİT’in böyle bir görevi mevzuata göre yoktur. Bu tür işleri Katar, Suudi Arabistan vb. yapabilir belki ama Türkiye yapamaz. Ayrıca onlar yapsa da Uluslararası Ceza Hukuku’nu ihlal etmiş olurlar. Ama, o gibi ülkelerde anayasa, yasa vb. modern anlamda olmadığı için, içte sorun yaratmayabilir,” dedi.  

HUKUKU UYGULAYAN ‘YANIYOR’

2007’den bu yana defalarca Anayasa ve yasaları ihlal eden AKP ve Erdoğan’ı soruşturabilecek bir yargının kalmadığını söyleyen Kamil Tekin Sürek, “Asıl mesele bu. TIR’ları çevirip tutanak tutan ve yasal soruşturma başlatan kolluk güçleri ve yargı mensupları vatan haini ve paralelci ilan edildi, haklarında dava açıldı ve tutuklandılar. Hukuku ve kanunları uygulamaya kalkan kolluk güçleri ve yargı mensupları Ahmet Şık’ın sözü ile ‘yanıyor’. Yanmayı göze alıp hukuku ve kanunları uygulayabilecek yargı mensubu var mı? Mesele bu.” Dedi. 

AKP HESABIN SORULACAĞINI BİLİYOR

“Bu silahların Suriye’de nasıl bir karşılığı oldu? Bu savaşın neresinde Türkiye?” Sorusuna da Kamil Tekin Sürek, “Türkiye’nin savaşın neresinde olduğunu bütün dünya biliyor. Türkiye, daha doğrusu AKP Hükümeti, Suudi Arabistan Krallığı ve Katar; Esad Rejimi’ni devirip Suriye’de Sünni bir iktidar oluşturmak istediler. El Kaide, el Nusra, IŞİD ve diğer muhaliflere silah, para ve her türlü desteği sağladılar. Ama, başarılı olamadılar. IŞİD, sadece Suriye’de değil Irak’ta da bela oldu. IŞİD’in Irak’taki başarısı IŞİD ve benzeri örgütlere Libya ve Afrika’daki pek çok ülkede cesaret verdi. Oralarda da benzeri amaçlara yönelik silahlı eylemlere giriştiler. Hatta, Avrupa’da. Bu durumda AKP Hükümeti de IŞİD’e destek olan hükümet durumuna düştü. Bu durum AKP Hükümeti açısından bir başarı sayılmaz.  Onun için AKP hükümeti iktidarı bırakmamak için her şeyi yapacak gibi davranıyor ve görünüyor. Eğer iktidarı kaybederlerse, yaptıkları bütün kanun dışı işlerin hesabının sorulacağını biliyorlar,” dedi. 

Cumhuriyet Gazetesi'nde yayımlanan MİT TIR'larında çıkan silahların görüntülerine ilişkin soruya Demirtaş, "Seçime bir hafta kala bunlar alenileşmiş oldu. Biz daha önce de bunları söylemiştik. Her şey seçim sonrası belli olacak. HDP başarılı olursa Türkiye'de suç işleme özgürlüğü ortadan kalkacak. Ve herkes geçmişte işlediği suçlardan sorumlu tutulacak" dedi.  Suriye'deki durumu 'keşmekeş' olarak tanımlayan Demirtaş devamla şunu söyledi: "Türkiye silah yardımı yapmak istiyorsa bunun yasal yolları vardır. İlaçların altında gönderirseniz demek ki bir suç işliyorsunuz. IŞİD dahil olmak üzere bu silahlar Suriye'deki silahlı gruplara gitti." (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

7 Haziran; ekolojinin seçimi olabilir

SONRAKİ HABER

Direnişle birlikte bir aile olduk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...