29 Mayıs 2015 16:46

Sepp Blatter yolsuzlukların gölgesinde yeniden başkan

FIFA, 65. Kongresi’ni İsviçre’nin Zürih kentinde düzenlendi. İsviçreli Sepp Blatter ile Ürdünlü Prens Ali bin el Hüseyin’in başkanlık için yarıştığı kongreye yolsuzluk tartışmaları damga vurdu. Blatter, 209 delegeden 133'ünün oyunu alarak bir kez daha başkan seçildi.

Paylaş

FIFA, 65. Kongresi’ni İsviçre’nin Zürih kentinde düzenlendi. İsviçreli Sepp Blatter ile Ürdünlü Prens Ali bin el Hüseyin’in başkanlık için yarıştığı kongreye yolsuzluk tartışmaları damga vurdu. Blatter, 209 delegeden 133'ünün oyunu alarak bir kez daha başkan seçildi.

BLATTER SORUMLULUK ALMADI

Yolsuzluk soruşturmasıyla sarsılan FIFA’da eleştirilerin odağındaki isim Sepp Blatter, merakla beklenen kongrede yaptığı konuşmada “birlik” çağrısı yaptı.

“Birlik ve takım ruhu çağrısı yapıyorum ki ilerleyebilelim” diyen Blatter, “Yaratılan problemleri çözmek için bugün bir aradayız” ifadesini kullandı.

1998’den beri FIFA’nın başkanlığını yapan Blatter konuşmasına “Önemli olan FIFA’nın dünya üzerinde durduğu yerdir. Bu, halen içimizde var olan ve bizi yaralayan yolsuzluğa, şikeye, ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı mücadeledir. Dünyaya FIFA’yı birlikte yönetebileceğimizi gösterelim” diyerek devam etti.

OPERASYONU MANİDAR BULDU

Blatter, 2 gün önce 14 kişinin gözaltına alındığı operasyona değinerek "Seçimden 2 gün önce gerçekleşmesi iyi olmadı. Tesadüf kelimesini kullanmayacağım ama küçük soru işaretlerim var" dedi.

FİLİSTİN VE KATAR PROTESTOLARI

Blatter’in konuşması sırasında İsrail’in Filistin’e karşı işlediği suçlar kapsamında FIFA’dan men edilmesini talep eden bir kadın Filistin bayrağıyla eylem yaptı. Eylem, Blatter’in konuşmasının bir süre kesilmesine neden oldu.

Kölece şartlarda çalıştırılan göçmen işçilerin emeği üzerinde yükselen Katar 2022 Dünya Kupası inşaatları da kongrenin düzenlendiği binanın dışında protesto edildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistinlilerin men talebini "Bu boykot çağrısı bizim yaptığımız ya da yapmadığımız şeylerle ilgili değil. İsrail'in kendi devletine sahip olma hakkına karşı bir girişim" olarak değerlendirdi.

Öte yandan Filistin, İsrail'in FIFA organizasyonlarından men edilmesi talebini geri çekti.

NE OLMUŞTU?

FBI’ın Çarşamba günü düzenlediği operasyonda şüpheli olduğu açıklanan 14 FIFA yöneticisinden 7’si rüşvet, kara para aklama, elektronik sahtekarlık gibi suçlamalarla İsviçre’de gözaltına alınmıştı. Suçlamaların 2010 Dünya Kupası dahil 1991’den bu yana süregelen iddiaları kapsadığı belirtilmişti. Aynı gün İsviçre Savcılığı da 2018 Rusya ve 2022 Katar Dünya Kupaları’na ilişkin soruşturma başlatmıştı. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Aslı Aydıntaşbaş, Milliyet'e veda kararını açıkladı

SONRAKİ HABER

Ölen kardeşinin yüzünün nakledildiği adamla tanıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa