29 Mayıs 2015 00:53

G-7 Zirvesi rahat toplanamayacak

Paylaş

7-8 Haziran tarihleri arasında dönem başkanı Almanya’nın ev sahipliğinde Münih yakınlarındaki Elmau Sarayı’nda toplanacak G-7 zirvesi öncesinde güvenlik önlemleri yoğunlaştırıldı. Bu çerçevede 26 Mayıs-15 Haziran tarihleri arasında komşu ülkelerden Almanya’ya girişler kontrollü yapılacak. Sınır kontrollerinin yeniden devreye konulmasına gerekçe olarak şiddet yanlısı göstericilerin ülkeye geleceği gösterildi. 

Federal Polis Teşkilatı tarafından verilen bilgiye göre 15 Haziran’a kadar sınır kontrolleri “esnek” şekilde yapılacak. Özellikle Almanya’nın Çek Cumhuriyeti ve Avusturya sınırlarında kontrollerin yapılacağı dile getiriliyor. G-7 zirvesinin Bavyera eyaletinde olması nedeniyle, zirve karşıtlarının daha çok Güney Avrupa ülkelerinden Almanya’ya gelmesi bekleniyor. G-7 güvenlik önlemleri çerçevesinde değişik eyaletlerden 20 bin polis görevlendirildi.    

GÖRÜNÜŞE BAKIP DURDURACAKLAR

G-7 zirvesinde karşı Münih ve Elmau’da yapılacak protesto gösterilerine katılımları engellemek amacıyla alınan güvenlik önlemleri çerçevesinde, sınırlarda insanların görünüşüne bakılarak arama yapılacak ya da kimlik sorulacak. “Potansiyel eylemci” görülenlerin Almanya’ya girişi engellenecek. Almanya, daha önce Heiligendamm’da yapılan G-8 Zirvesi öncesinde de benzer kısıtlamalar yapılmış, ancak buna rağmen Avrupa’nın değişik ülkelerinden binlerce insanın katıldığı ve günlerce süren eylemler gerçekleştirilmişti. 

Öte yandan G 7 zirvesine kısa bir kala Garmisch-Partenkirchen kasabasında yapılması gereken zirve karşıtı kamp da yasaklandı. Belediye yönetimi tarafından yapılan açıklamada, kampın kurulmasının planlandığı yeşil alanın sel tehdidinde olduğu gerekçesiyle zirve karşıtlarının kamp yapamayacağı belirtildi.

Halbuki kamp alanının sahibi daha önce “Stop G-7 Elmau” inisiyatifine kiralamıştı. İnisiyatif temsilcileri, belediyenin bu kararına karşı itiraz edeceğini duyurdu.

PROTESTO HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR

Ukrayna politikası nedeniyle uzun aradan sonra ilk kez “G-7” olarak bir araya gelecek Batılı kapitalist ülkelerin buluşmasına karşı Almanya’da aylardır değişik toplantılar yapılıyor. 4-8 Haziran tarihleri arasında Münih ve çevresinde on binlerce savaş karşıtının katılmasının beklendiği gösteriler ve mitingler yapılacak. Bu çerçevede dünyanın değişik ülkelerinden konuşmacıların katılımıyla 4 Haziran’da Münih’de Uluslararası Alternatif Zirve gerçekleştirilecek. “Barış, dayanışma ve ekolojik bir dünya için” sloganıyla düzenlenecek Alternatif Zirve kapsamında pek çok 

çalışma grubu kurulacak ve savaşlara, silahlanmaya, emperyalist yayılmacılığa karşı mücadelenin geliştirilmesi ele alınacak. Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) de zirvede Türkiye ve Ortadoğu’daki gelişmeleri kapsayan bir oturum düzenlenecek.

6 Haziran’da ise Elmau yakınlarındaki Garmisch-Partenkirchen’de büyük bir gösteri örgütlenecek. Zirve ve gösterilerin amacı, emperyalist devletlerin izlemiş olduğu ekonomi ve siyasi politikaları teşhir etmek olarak ilan edildi.

“Stop G-7” adı altında bir araya gelen Almanya’daki çok farklı örgütler, dünyanın en büyük ülkelerine Almanya’nın ev sahipliği yapmasına karşı çıkıyorlar. Verilen bilgilere göre Almanya G-7 Zirvesi için toplam 200 bin avro harcayacak. Zirve için Elmau Sarayı’na kadar tren rayı döşenirken, saray da yenilendi. 

Ormanın içinde ulaşılması zor bir alanda bulunan Elmau Sarayı, aynı zamanda göstericilerin ulaşmasının zor olduğu ormanlık bir bölgede bulunuyor. Almanya’da en son 2007 yılında G-8 zirvesi toplanmıştı. Kuzey Almanya’daki tatil beldesi Heiligendamm’da yapılan zirveye karşı on binlerce insanın katıldığı gösteriler yapılmıştı. Polis göstericileri karşı şiddet uygulamıştı.

RUSYA’SIZ ZİRVEDE EN ÇOK RUSYA KONUŞULACAK

Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, ABD, Kanada ve Japonya’nın katılımıyla gerçekleşecek G-7 zirvesinin resmi gündeminde Ukrayna, uluslararası terör örgütleriyle mücadele bulunuyor. Özellikle Suriye ve Irak’ta güçlenin IŞİD’le nasıl mücadele edileceğinin ele alınması bekleniyor. Bu çerçevede terör örgütüyle bağlantılı olan kişilerin hesaplarının dondurulması planlanıyor.
Daha önce zirvenin üyesi olan Rusya’ya karşı nasıl bir politika izleneceğinin de zirvede ele alınması öngörülüyor. Özellikle ABD, Rusya’ya karşı sert yaptırımlardan yana. Bu çerçevede Batlık ülkelerinin silahlandırılmasını, NATO’nun bölgede daha fazla aktif olmasını istiyor. Almanya ve Fransa ise daha önce imzalanan Minsk 2 anlaşmasının hayata geçirilmesini istiyor. Bu nedenle G-7 zirvesinde Rusya’ya karşı tam uyumlu bir kararın çıkamayabileceği işaret ediliyor. Ancak, Ukrayna’da yaşanan çatışmalardan ötürü Rusya’ya karşı açık bir mesajın verilmesi de bekleniyor.  (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İspanyol ‘Robin Hood’ tarih yazdı

SONRAKİ HABER

HDP'nin Kars Adayı Ayhan Bilgen: Çıtamız açık ara birinci olmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...