28 Mayıs 2015 13:24

Türk Eczacıları Birliği: Kanser hastaları mağdur olacak

Paylaş

Türk Eczacıları Birliği, (TEB) kanser ilaçlarının hastanelerden temin edilmesini öngören düzenlemenin pratikte uygulanmasının mümkün olmadığına dikkat çekti. TEB, “Kamu hastanelerindeki yetersiz sayıdaki eczacı ve yetkin olmayan personelle bu uygulamanın yapılması hasta ve ilaç güvenliği açısından ciddi sorunlar oluşturacaktır” dedi. 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 21 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile 267 kalem onkoloji ilacının 1 Temmuz 2015 tarihi itibariyle kamu hastanelerinde tedavi gören hastalar için hastane tarafından temin edileceği açıklandı. TEB Merkez Heyeti tarafından, konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, bu uygulamanın tüm kamu hastanelerince aynı standartla yapılamayacağı vurgulandı. TEB, SGK’yi kanser hastalarını mağdur edecek bu uygulamadan vazgeçmesini istedi. 

‘HASTALAR İLAÇ İÇİN ŞEHİR ŞEHİR DOLAŞABİLİR’

TEB uygulamada yaşanabilecek sıkıntıları şöyle sıraladı:  

* Hastanelerin açtıkları ilaç ihalelerinde teklif görmeyen ya da fiyatının çok yüksek olması sebebiyle alınamayan ilaçlar bulunuyor. Bu çerçeveden bakılınca hastane eczanelerinin ihale yöntemiyle tedarik edeceği antineoplastik ilaçlar içerisinde de ihale ile alınamayanlar muhakkak olacaktır. Diğer yandan, ilaç ihale edilse dahi, ilacın hastaneye teslim süresinin serbest eczanelere oranla çok daha uzun olduğu bir gerçektir. 

* İthal ilaçların gerek etken madde gerekse Sağlık Bakanlığının fiyat politikasına bağlı olarak piyasada bulunmadığı haller var. Bu durumdaki ilaçlar depolarda tevzi olarak bulundurulduğundan ihale yolu ile alımları mümkün olmayacaktır. Örnek olarak, A ilacı piyasaya arz edilemiyor, yaklaşık 3 ay süreyle yok. İhale vasıtasıyla eczanesinde yeterli stok bulunduran hastaneler ilaç sıkıntısı yaşamazken, mevcudunda bulunmayan, ya da stoku azalan ve sipariş çeken hastane eczaneleri aynı ilacı ihalesi yapılmış olsa bile temin edemeyeceklerdir. Böyle bir durumda aynı şehirdeki X hastanesinde ilaç varken Y hastanesinde olmayacak. Hastalar bu durumda hastane hastane hatta il il gezecek. 

* Fazla miktarlarda alınması gereken ilaçların hastane eczanelerinde soğuk zincir şartlarına uygun olarak stoklanması ve dağıtımı için yeterli alan, ekipman ve personel bulunmuyor. 

* İhale ile aynı etken maddenin farklı formlarının farklı firma ilaçları olma olasılığı çok yüksek olacaktır. Farklı firmaların ilaçlarının karıştırılması esnasında birbiri ile geçimsizlikleri söz konusu olabilmektedir. Bu da ilaçların bir arada kullanılamamasına ve tedavilerin aksamasına neden olacaktır. Herhangi bir ilaca hastanın alerjik reaksiyon göstermesi durumunda doktorun farklı bir jeneriği tercih etme şansı olmayacak. Bu da tedavinin aksamasına neden olacaktır. 

* İlaç Takip Sistemi, hastane eczanelerinde, serbest eczanelerdeki gibi çalıştırılamadığından, ilaç geri çekme ve toplama şartlarında hangi ilacın hangi hastaya verildiği hastane eczaneleri açısından tespit edilememektedir. İTS ile ilacın takibi yapılmaz ise, sahte ya da çalıntı ilacın hastane eczanelerine girmesi ve izini kaybettirmesi kaçınılmaz olacaktır. (İstanbul/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Elazığ’da kadın cinayetleri protesto edildi

SONRAKİ HABER

Kazlıçeşme kurayla HDP'nin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...