28 Mayıs 2015 12:16

'Eğit-donat programı Türkiye'de başladı' iddiası

Rueters, bir ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberde, 'Suriyeli muhalifler'e Türkiye'de eğit-donat programı kapsamında eğitim verilmeye başlandığını bildirdi.

Paylaş

Haber Ajansı Rueters, bir ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberde Ürdün'den sonra Türkiye'de de 'Suriyeli muhalifler' olarak adlandırılan gruplara eğit-donat programı kapsamında eğitim verilmeye başlandığını bildirdi.

Rueters'ın ismini açıklamadığı kaynağa dayandırdığı haberde, haftalar önce Ürdün'de başlayan eğit-donat programının Türkiye'ye genişletildiğini söyledi. Yetkili, eğitilen 'Suriyeli muhalifler'in kim olduğu ya da sayıları konusunda ayrıntılı bilgi vermedi

Ayrıca ajans Pentagon'un konuyla ilgili yorum yapmayı reddettiğini yazdı. 

Eğit-donat programının başladığını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da duyurmuştu. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), 8 Mayıs'ta, 'Suriyeli muhalifler'e yönelik eğit-donat programının ilk bölümünün Ürdün'de başladığını duyurmuştu.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, şu an eğitim gören grubun 90 kişiden oluştuğunu belirtmiş, ikinci grubun da yakında eğitime alınacağını açıklamıştı.

ABD ile Türkiye arasındaki "eğit-donat" anlaşması Şubat ayında imzalanmış; ancak eğitimin fiilen başladığına dair resmi bir açıklama yapılmamıştı. Kırşehir'deki Şehit Bahtiyar Aydın Kışlası da eğitimlerin sürdürüleceği tesis olarak hazırlanmıştı.

Üç yıl sürmesi düşünülen program kapsamında yılda 5 bin olmak üzere toplamda 15 bin civarında kişinin eğitilmesi planlanıyor. Bunlardan bin 500 - 2 bin kadarının Türkiye'de eğitim göreceği geri kalanlarının ise Ürdün ve Suudi Arabistan'da eğitileceği açıklanmıştı.

Washington yönetimi programda eğitim görenlerin sadece IŞİD'le mücadelede değerlendirileceğini vurgulamasına rağmen, Türkiye ve 'Suriyeli muhalifler' ise Esad rejimine karşı savaşmaları konusunda ısrarcı olmuştu. Ancak anlaşma metninde eğitilen milislerin kime karşı savaşacağı açıkça belirtilmiyor.

Öte yandan, bu program kapsamında gruplara aktırılacak kaynakların IŞİD'in eline geçmesinden ya da doğrudan IŞİD'e yönlendirilmesinden kaygılanılıyor. Şimdiye kadar Türkiye'nin IŞİD'e yardım yaptığına ilişkin çok sayıda iddia ortaya atılmıştı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

New York Times’dan Erdoğan’a Cevap

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Barajı geçince AKP'liler değil balkona pencereye dahi çıkamayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa