28 Mayıs 2015 08:02

Petkim işçileri fabrikaya kapandı

Paylaş

Toplusözleşme görüşmeleri tıkanan Petrol-İş üyesi PETKİM işçileri, fabrikaya kapanarak direniş başlattı. Üretim sevkıyatının yapılmasını da engelleyen işçiler, talepleri kabul edilene kadar mücadeleyi sürdürmekte kararlı. Bursa merkezli başlayan metal işçilerinin direnişine selam gönderen PETKİM işçileri “Her yer Bursa her yer direniş” dedi. 
Fabrikalar mesaisi biten vardiyalar evlerine gitmeyerek işletme içindeki yemekhanede ve bahçede bekleme kararı aldı. Gece vardiyasında ve sabah çıkan vardiyada açıklama yapan Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, TİS’i barışçı bir şekilde bitirme çabalarına karşı patronun kendilerini anlamak istemediğini dile getirdi. İşçiler, “Her yer Bursa her yer direniş” sloganı ile karşılık verdi. 
SATIŞ DEPARTMANI 
DURDU
Petrol-İş Sendikası vardiyada olmayan tüm işçileri de fabrikaya çağırarak direnişi sürdürüyor. İşçiler de kararlılıkla kapı önünde beklemeye devam ediyor. Sendikanın çağrısı ile fabrika önüne gelen işçiler ile vardiya çıkışındaki işçilerin beklemesi sürerken işçiler fabrikadan ürün çıkışına da izin vermiyor. Yapısı gereği işi bir anda durdurmanın mümkün olmadığı PETKİM’de, işçiler üretimi durdurma eylemini satış departmanını durdurarak yapıyorlar. 
İşçiler’in istediği eski işçiler ile yeni işçiler arasındaki ücret makasının kapanması. Şu an eskiler ile yeniler arasında yüzde 80 oranında olan fark yaklaşık 1000 liraya tekabül ediyor. İşçilerin bu sözleşmede beklediği bu makasın geriletilmesi hatta planlı bir geçişle 3-4 yılda makasın kapatılması. Sendika yüksek ücret alan eski işçilere yüzde 10, yeni işçilere ise yüzde 15 zam istiyor. Ancak işveren yüzde 5 dayatıyor. Buna tepki gösteren işçiler “Anladık ki patron bundan yana değil. O ücretleri en aza çekmek istiyor” dedi. (İzmir/EVRENSEL)


 PETKİM KARŞILIKSIZ HİBEYLE BÜYÜYOR

PETKİM özelleştirilirken en çok saldırı devlete yük olması yönündeydi. Anak Azeri patrona satıldıktan sonra da devletten teşvik adıyla aldığı kıyaklar bitmek bilmiyor. En son liman yapma projesi teşviki ile PETKİM’in Aliağa ‘da yapımına devam ettiği konteynır limanına 657,7 milyon liralık teşvik belgesi verildi.  Petkim’in toplam kapasitesini yüzde 13 artıracak temel kimyasallar için planlanan yatırımları için ise “Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi” aldı. Bu teşvik belgesinin alınması ile 7 yıl süre ile Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, 50 milyon TL’ye kadar Faiz Desteği, yüzde 90 oranında vergi İndirimi, yüzde 50 oranında Yatırıma Katkı Oranı, bütün ve makine ve teçhizatlar için KDV istisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti imkanı tanınıyor. 

İŞÇİ SAYISI AZALIYOR ÜCRETLER DÜŞÜYOR
İşçilere bu yatırımlarla beraber üretimi rekorları kırıldığını söyledi. Otomasyona geçilmesiyle beraber işçi sayısının düştüğünü anlatan işçiler, üretimin ise yüzde 100 arttığını kaydetti. Bir işçi şunları anlattı: “Ben geldiğimde 3000 civarında işçi vardı. Şimdi 1500 ya var ya yok. Yarı sayıda işçi ile 2 kat üretim yapılıor. Neredeyse yarı ücretle. Anlayacağın fabrika büyüyor ama hepbana rebbana şeklinde büyüyor.” 

ÖNCEKİ HABER

Çalışmıyor diye eleştirilen AKP'li belediye seçim öncesi parke taşı döşedi

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Milletim beni evde yufka açmaya da çağırsa giderim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...