28 Mayıs 2015 07:31

AKP'li İlçe Başkanı'nın talimatı ile İŞ-KUR'a işçi alımı mı yapıldı?

Van'ın Bahçesaray ilçesinde İŞ-KUR üzerinden yapılan işçi alımı ile ilgili dikkat çekici iddialar ortaya atıldı. Dile getirilen iddialara göre, AKP Bahçesaray İlçe Başkanı Cumali Sabırlı tarafından hazırlanan bir liste ile İŞ-KUR tarafından işe alındığı belirtilen 120 kişi arasında, Sabırlı'nın kardeşi ile partinin İlçe Gençlik Kolları Başkanı ve iki partili meclis üyesi var. Sözkonusu listede yer alan ve her ay düzenli olarak maaş alan bazı isimlerin ise ilçede dahi oturmadığı ileri sürüldü.

Paylaş

İşsizlik oranın en yüksek olduğu kentlerden biri olan Van'da, her yıl binlerce insan işsizlik nedeniyle batı illerine göç etmek zorunda kalırken, kentte söz konusu AKP'liler olunca devletin tüm imkanları ardına kadar seferber ediliyor.

Kentte, 2011 yılında meydana gelen deprem felaketi sonrası İŞ-KUR tarafından işe alınan 7 bin 500 kişi, sözleşmeleri bittiği için işlerinden atılırken, Bahçesaray ilçesinde, İlçe Orman Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çalıştırılmak üzere İŞ-KUR üzerinden yapılan işe alımlarda usulsüzlük yapıldığı iddiaları konuşuluyor.

Durumu skandal hale dönüştüren neden ise işe alınan söz konusu kişilerin AKP yöneticileri yada AKP'ye yakın kişilerden oluşması.

ÇALIŞMADAN MAAŞ MI VERİLİYOR?

AKP Bahçesaray İlçe Başkanı Cumali Sabırlı tarafından hazırlanıp, İŞ-KUR'a gönderildiği belirtilen liste ile yapıldığı iddiasında bulunulan işe alımlarda, işe alınan arasında Sabırlı'nın kardeşi, ikisi AKP Bahçesaray Belediye Meclis üyesi, AKP Bahçesaray Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Orhan ve AKP'ye yakınlığı bilinen kişilerin olduğu öğrenildi.

İŞ-KUR'dan maaş alan bu kişilerin çoğunun il dışında yaşadığı ve bir tek gün bile alındıkları işlerine gitmedikleri de ileri sürüldü.

'MAAŞLARIN YARISI AKP'YE GİDİYOR'

Dile getirilen iddialardan biri de aynı zamanda Van Bölge ve Eğitim Araştırma Hastanesi'nde otomasyon bölümünde çalışan AKP İlçe Başkanı Cumali Sabırlı'nın işe alınan bu 120 kişiden her ay maaşlarının yarısını aldığı yönünde. Sabırlı'nın işe alınan bu kişilere AKP'nin Van merkezde Bahçesaray'da istenilen düzeyde başarı yakalaması halinde alındıkları işlerinde kalıcı olacakları garantisi verdiği de yine ilçede konuşulan iddialar arasında.

AKP'li İLÇE BAŞKANI İDDİALARI YALANLADI 

İleri sürülen iddiaları yöneltmek için ulaştığımız AKP Bahçesaray İlçe Başkanı Cumali Sabırlı, kardeşinin ve diğer AKP'li meclis üyelerinin herkes gibi iş başvurusunda bulunduğunu ve kura ile işe alındığını ileri sürdü. Kendisi hakkında ortaya atılan bu iddiaları umursamadığını da ifade eden Sabırlı, kendisine bu iddialar yönelttiğimiz için DİHA'ya yönelik suçlayıcı iadeler kullanıp, dava açacağı tehdidinde bulundu.

'İŞE ALINAN KİŞİLERİN TAMAMI AKP'li' 

Konuyla ilgili konuşan Bahçesaray Belediyesi Eşbaşkanı M. Garip Yakut, yapılan alımların tamamen hukuksuz olduğunu ve bu alımların ceza kanuna göre suç olduğunu söyledi. 

Yakut, "İlçemizde iş imkanı neredeyse hiç yokken, İŞ-KUR ilçeye 120 kişi alıyor. Ne hikmetse aldıkları bu kişilerin tamamı AKP'li kişiler. Tüm bunlar yetmezmiş gibi AKP İlçe Başkanı, kardeşi ile birlikte AKP'li meclis üyelerini ve kendisine biat eden kişileri işe aldırıyor. İşe aldığı tüm kişilerden ise maaşlarının yarısını yine kendisine alıyor" dedi.

Belediye olarak çok az sayıda çalışan ile ilçe halkına hizmet vermeye çalıştıklarını da ifade eden Yakut, kendilerinin defalarca geçici işçi alımı için İŞ-KUR'a başvurmalarına rağmen bir sonuç alamadıklarını söyledi. 

Yakut, söz konusu duruma "Ama iş AKP'ye gelince değişiyor. AKP ilçe başkanı istedi diye İŞ-KUR 120 kişiyi işe aldı. Bu ilçe başkanın evinde ki her birey bir şekilde devletten para alıyorlar. İlçe de Türkiye'de bu kadar okumuş ve işsiz genç varken, ilçe başkanın kendisi ve 2 kardeşi hastanelerde, diğer kardeşi öğretmen evinde, ve kız kardeşleri ise İŞ-KUR'da çalışıyor. Yani devletin tüm imkanları Sabırlı ailesi için çalışıyor. Ama sıra gariban halka ve çalışana ihtiyaç duyulan belediyeye geldiği zaman ise İŞ-KUR hiçbir şekilde işçi almıyor. AKP'nin ahlakı da, insanlığı da rant ve çıkardan ibarettir. Bunların işi, gücü halkı sömürmektir" sözleriyle tepki gösterdi.

Konuya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz İŞ-KUR İl Müdür Yardımcısı Ali Aslan, konunun kendileri ile alakalı olmadığını, kurumların istekleri üzerine kendilerinin de İŞ-KUR olarak geçici istihdam alanları oluşturduklarını ifade etti. Alımı yapılan personellerin Milli Eğitim Müdürlüğü ve Orman Müdürlüğü tarafından alınan kişiler olduğunu ve bu kişilerin alımının da noter huzurunda yapıldığını ileri süren Aslan, işe kimin alınıp kimin alınmayacağına kendilerinin karar veremeyeceğini savundu. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

HDP adayı Musa Piroğlu 'engel' tanımıyor

SONRAKİ HABER

Çalışmıyor diye eleştirilen AKP'li belediye seçim öncesi parke taşı döşedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...