28 Mayıs 2015 06:45

Bölgede AKP'den 898 yönetici istifa etti

Bölge kentlerinde kan kaybeden AKP'de özellikle Kobanê direnişiyle birlikte yüzlerce istifa yaşandı. Sadece 14 Ocak - 27 Mayıs tarihleri arasında il ve ilçe başkanı, milletvekili adayı, belediye başkanı, encümen gibi partinin belirli kademelerinde yer alan en az 898 AKP'li yönetici partisinden istifa etti.

Paylaş

Hayri DEMİR

Genel seçimlere az bir zaman kala bölge kentlerinde AKP'de yaşanan çatlak gün geçtikçe büyüyor.

Aday listelerinde yer alıp istifa eden adaylardan, il ve ilçe başkanlarına, belediye meclis üyelerinden, kadın ve gençlik kolları başkanlarına kadar istifa listesi uzayıp giderken, yaşanan istifalar AKP'yi bölgede zor duruma düşürdü. Söz konusu istifalar kimi merkezlerde parti yöneticilerinin tamamının istifasına kadar da varabiliyor.

Yaşanan istifalar sonucu AKP'nin Varto ve Başkale ilçe yönetimleri tamamen boşalırken, parti bu merkezlerde para karşılığında dahi yönetici bulamıyor. Sadece AKP'yle sınırlı kalmayan çatlaklar, CHP ve diğer partilerde de yaşanıyor. Yaklaşan genel seçimlerle birlikte neredeyse her gün bir merkezde geçilen istifa haberleri, sadece AKP'li yöneticilerle sınırlı kalmıyor, istifa eden yönetici ve siyasetçiler genellikle aileleri ve kendilerine yakın çevrelerle birlikte HDP'ye geçiyor.  

Sadece 14 Ocak - 27 Mayıs tarihleri arasında il ve ilçe başkanı, milletvekili adayı, belediye başkanı, encümen gibi partinin belirli kademelerinde yer alan en az 898 AKP'li yönetici partisinden istifa etti. 

İstifaların yanı sıra bölgede yıllardır AKP'yi destekleyen ve teşkilatlarında görev yapan önemli aileler AKP'ye desteklerlerini kesip, HDP'ye geçiyor. Batman'da Raman ve Alika, Adıyaman ve Malatya'da Rışvan ile Turanlı, Urfa Ceylanpınar'da Arap asıllı Karajna ve Siirt'te Kiroyi aşiretleri ile Urfa'daki 5 büyük aile seçimlerde HDP'ye desteklerini açıkladı.

İşte gün gün eriyen AKP ve diğer partilerde yaşanan o istifalar: 

14 OCAK: Bitlis'in Ahlat ilçesine bağlı Ovakışla (Pirxus) Belde Belediyesi'nin AKP'li encümenleri Fırat Meriç ve Muhsin Başkan partilerinden istifa etti. DBP'ye geçen encümenler için AKP'den istifa etmelerinde, hükümetin DAİŞ çetelerine açık destek vermesinin ve vahşete ortak olmasının etkili olduğunu dile getirdi. AKP'li 2 encümenin DBP'ye geçmesi ile 7 kişilik belediye meclisinin tamamı DBP'lilerden oluştu. 

27 OCAK: Şırnak'ta yıllardır koruculuk yapan AKP'li Nusret İdim, koruculuktan istifa ettikten sonra kabalık bir aile çevresiyle birlikte DBP'ye katılma kararı aldı. 

11 ŞUBAT: CHP Diyarbakır İl Örgütü eski Başkanı Medeni Seyrek Bukarki, gerek Kürt sorununun çözümü noktasında gerekse de Şengal ve Kobanê'de Kürt halkına yönelik DAİŞ çetelerinin uyguladığı vahşete karşısında sessiz kalması nedeniyle partisinden istifa etti. İstifasının ardından Seyrek, HDP'den aday adaylığı başvurusunda bulundu. Aday gösterilmemesine rağmen Seyrek, şu günlerde de HDP'nin başarısı için aktif olarak seçim çalışmalarında yer alıyor. 

17 ŞUBAT: Muş'un Serinova (Artêt) beldesinde kalabalık bir grup CHP üyesi, partilerinden istifa ederek HDP'ye geçti. 

17 ŞUBAT: Karaçoban'da AKP'den istifa eden belediye meclis üyesi Tahir Yaprak, DBP'ye geçti.

11 MART: CHP Nusaybin İlçe Başkanı Sekvan Kartal ve Yönetim Kurulu üyeleri, Kürt halkının beklentilerini karşılayacak bir politika üretmemesi partilerinden istifa ederek, HDP'ye geçme kararı aldı. 

14 MART: Elazığ Karaçoban'da 30 Mart yerel seçimlerinde CHP Belediye Başkan Adayı olan Sadık Karakaya, CHP'den istifa ederek HDP'ye geçti.

14 MART: Tarihinde ilk defa Muş'un Malazgirt ilçesine bağlı Konakkuran Belde Belediyesi'ni kazanan Liberal Demokrat Parti'nin belediye yönetimi, düzenlenen törenle DBP'ye geçti.

24 MART: Dersim'in Nazimiye Belediye Başkanı Cafer Kırmızıçiçek, CHP'den istifa ederek, 7 Haziran genel seçimlerinde HDP'yi destekleyeceğini açıkladı. 

27 MART: CHP'nin elinde olan Aydın'ın Didim İlçesi'nde CHP üyesi 25 kişi istifa ederek HDP'ye geçiş yaptı. CHP'den istifa ederek HDP'ye geçen Mahmut Nacar, "Bu ülkede yaşanacak olan siyasi devrimin gücü HDP'dir. Bu mücadelede yer almaktan gerçekten çok mutluyuz. Bu zamana kadar sesimize ses vermeyenlerin ardından buraya geldik ve ezilen bütün halkların devrimini bu çatı altında gerçekleştireceğiz" dedi. 

5 NİSAN: Erzurum'da Büyük Birlik Partisi'nden Köprüköy Belediye Meclis üyesi olan Naim Karadaş, DBP'ye geçti. 

8 NİSAN: AKP'nin Diyarbakır listesinde 6'ncı sıradan aday gösterilen eski milletvekili Abdurrahman Kurt, listelerin açıklanmasından bir gün sonra adaylıktan çekildi. 

8 NİSAN: Batman'da AKP'nin 2'nci sıradan milletvekili gösterilen Mehmet Emin Ekmen de listelerin açıklanmasından sonra adaylıktan çekildi. 

9 NİSAN: İzmir'de CHP'den belediye meclis üyesi olan Melike Arı, CHP'nin dar bakış açısı nedeniyle orada kendini ifade edemediğini söyleyerek istifa ederek, HDP'ye geçti. Arı, HDP'nin İzmir listesinde de aday olarak seçimlere giriyor. 

9 Nisan: CHP'nin Kars İl Başkanı Mustafa Aras, 2011 yılından beri yürüttüğü görevinden istifa etti. 

10 NİSAN: Muhafazakâr Yükseliş Partisi (MYP) Van il ve ilçe teşkilatları yöneticileri partilerinden istifa ederek toplu halde HDP'ye katıldı. 

22 NİSAN: Van'da AKP'nin milletvekili aday listelerine tepki gösteren Tuşba Belediyesi'nden 4 meclis üyesi, Edremit Belediyesi'nden 2 meclis üyesi ve İpekyolu Belediyesi'nden ise 7 meclis üyesi AKP'den istifa etti. 

22 NİSAN: Ağrı'nın Hamur ilçesinde AKP yöneticiliğinden istifa eden Veli Çelik, Necmettin Kaçmen, Ercan Turgut ve Veysi Örgül, düzenlenen törenle HDP'ye geçti. 

23 NİSAN: Elazığ'da iki dönem CHP İl Başkanlığı ve 2007'de de CHP'den milletvekili adayı olan Namık Kemal Şirinocak, partisinden istifa ederek HDP'ye katıldı. Şirinocak, Türkiye'de ana muhalefet partisinin artık HDP olduğunu belirterek, "Türkiye halklarının, demokratların, muhafazakârların, gençlerin, kadınların ve tüm etnik yapıların umudu HDP'dir" dedi.

26 NİSAN: Van'da AKP'li 4 belediye meclis üyesi daha istifa etti. 

26 NİSAN: Batman'da AKP Beşiri Belediye Meclis üyesi Bedih Balcı, istifa ederek HDP'ye geçti. 

28 NİSAN: AKP Batman Disiplin Kurulu Başkanı Adnan Günaydın partisinden istifa etti. Yine Beşiri ilçesinde de bazı belediye meclis üyeleri AKP'den istifa ederek, HDP'ye geçti. 

30 NİSAN: Maraş'ın Pazarcık ilçesinde CHP eski İlçe Başkanı Ali Sakalıkaba, İsmet Şevran ve Maraş CHP Milletvekili aday adayı Özgür İspir, partilerinden istifa ederek HDP'ye geçti. Ardından ise 7 Haziran tarihinde yapılacak olan genel seçimlerde HDP'nin başarısı için kolları sıvadı. CHP'li eski siyasetçiler sistem partilerinin gerçek yüzünü görmeye başlayan Kürt, Türk, Çerkez, Laz ve Arap yurttaşların yönünü HDP'ye çevirdiğini kaydetti.

30 NİSAN: Van Gürpınar'da AKP'li encümen Ahmet Hangül partisinden istifa ederek, HDP'ye geçti. Düzenlenen törende konuşan Hangül, "Yanlış yola girmiştim, gecikmeli de olsa evime döndüğüm için mutluyum" dedi.

30 NİSAN: Van'da AKP Edremit Belediye Meclisi üyesi Halit Oral, AKP Edremit Eski Gençlik Kolları Başkanı Volkan Üçgül, gençlik kolları üyeleri Uğur Akgün, Veysel Çoşkun ve Yunus Yıldırım, HDP'ye geçti. 

2 MAYIS: Van'ın Muradiye ilçesinde AKP'nin Kürtlere yönelik geliştirdiği politikalara tepki gösteren Muradiye Belediyesi'ndeki 10 AKP'li belediye meclis üyesinden Nesim Solmaz, Cemil Güler, Şevket Sülün, M. Selim Karakoç ve Mehmet Güneş ile AKP yöneticileri Mehmet Güler ve Nihat Beyaz, partilerinden istifa ederek DBP'ye geçti. 

3 MAYIS: Erzurum'da 43 yıldır CHP'nin birçok kademesinde yöneticilik yapan İbrahim Karakaş, CHP'nin milliyetçi ve antidemokratik politikalar geliştirdiğini belirterek CHP'den istifa ederek, genel seçimlerde HDP'nin başarısı için çalışacağını açıkladı. 

4 MAYIS: Iğdır'da yıllardan beridir AKP'de siyaset yürüten ve yöneticilik kademelerinde isimlerin de bulunduğu 10 kişi, AKP'den istifa ederek HDP'ye geçti. 

4 MAYIS: Urfa'nın Suruç ilçesinde Marut Mahallesi'nde yaşayan ve büyük bölümü önceki dönemlerde AKP'yi destekleyen binlerce kişi, düzenledikleri yürüyüşle artık AKP'ye oy vermeyeceklerini ve HDP'yi destekleyeceklerini açıkladı. 

5 MAYIS: Diyarbakır'da Sur Belediyesi'nin AKP'li meclis üyesi Mehmet Çelik, AKP'nin yoğun oy aldığı Têrkan bölgesinde yaşayan aile bireyleri ile beraber HDP'ye geçti.

5 MAYIS: Elazığ'ın Maden ilçesinde AKP'li eski Gezin Belde Belediye Başkanı Ramazan Fındıklı ile AKP'nin eski belde yöneticisi Salamı Sarı, partilerinden istifa ederek törenle HDP'ye katıldı. 

6 MAYIS: Batman'da yıllarca AKP içerisinde aktif çalışma yürüten ve AKP'nin Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in akrabası olan Alpahanlar (Maladîna) ailesinden 300 kişilik bir grup ile HDP çatısı altında bir araya geldi. 

6 MAYIS: Batman'ın Beşiri ilçesinin en büyük ve kalabalık ailesi olan ve yarısı yıllardır AKP için çalışan Alika aşireti üyeleri AKP'nin Kürt halkı üzerinde yürütmüş olduğu politikalar nedeniyle HDP'ye geçtiklerini duyurdu. 

7 MAYIS: Suruç'ta önceki seçimlerde AKP'yi destekleyen Kalkan, Erdoğan, Kılıçaslan, Dursunlar, Laçin, Turan, Arslan, Barlin, Şahin ve Boydan ailelerinin binlerce ferdi, düzenledikleri yürüyüşle toplu olarak HDP'ye geçti. 

7 MAYIS: Van Başkale'de AKP İlçe Başkanı İsmet Mühürcü, yönetim kurulu üyeleri Abdulmutalip Demir, Aydın Gülmez, Burhan Aydın, Emine Akdağ, Erdal Yenigün, Remzi Diker, Ferhat Aydın, Hüsnü Demir, Mehmet Toprak, Mehmet Mühürcü, Şeyma Kaya, Tahir Mihirci, Seyfettin Demir, Ömer Kaya, Ferhat Çevik, Haydar Mihirci, Saddam Koç, Rıdvan Gülten, Mehmet Toprak ve Gençlik Kolları Başkanı Vedat Mihirci, partilerinden istifa ederek HDP geçti.

9 MAYIS: Batman'da yaklaşık 20 bin seçmeni olan ve bugüne kadar ağırlıkta AKP ve başka partilerde yer alan Raman ailesi, yapılan törenle kitlesel bir şekilde HDP'ye katıldı. 

10 MAYIS: AKP kurucusu olan ancak istifa ettikten bir süre sonra HDP'nin Mersin milletvekili adayı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın Adıyaman'da bulunan 12 bin kişilik Turanlı ailesi, AKP'den ayrılarak HDP'ye geçti.

11 MAYIS: Batman'da 20 bin seçmeni bulunan Raman ailesinden sonra daha önce, çeşitli partilerin safında yer alan Baravî ailesinden yüzlerce kişi gerçekleştirdikleri yürüyüşün ardından HDP saflarında buluştu. 

10 MAYIS: AKP Şırnak Milletvekili Adayı Rezgin Birlik'in, Silopi ilçesinde yaşayan akrabalarının büyük bölümü törenle HDP'ye katıldı. 

11 MAYIS: AKP Şırnak İl Başkanı Mehmet Aşan'ın mensubu olduğu Xalumeri aşiretten yüzlerce kişi kitlesel bir törenle HDP'ye katıldı. 

12 MAYIS: Siirt'te CHP il ve Kurtulan ilçe yönetiminin istifa ederek HDP'ye katıldı. AKP'nin Siirt Milletvekili Adayı Ali İlbaş'ın mensubu olduğu Kiroyî aşireti ise HDP'yi destekleyeceklerini açıkladı. 

12 MAYIS: Van Çaldıran'da AKP'den istifa eden Belediye Meclis üyesi Mehmet Ali Oktay HDP'ye katıldı. 

13 MAYIS: Mardin'in Mazıdağı ilçesinde daha önce AKP'li olan Ürün ailesinden 120 kişi istifa ederek HDP'ye geçti.

14 MAYIS: Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinde, AKP'de iki dönem Belediye ve İl Genel Meclis üyeliği yapan Casım Çin ile Ebu Hemeda Jor ve Jêrîn (Aşağı ve Yukarı Durmuş) ile Humera Jêrîn (Aşağı Doruklu) köylerinde yaşayan akrabaları HDP'ye katıldı.

18 MAYIS: AKP'den istifa eden Savur Belediye meclis üyesi Tarık Aslan, ailesi ve yakınlarıyla birlikte DBP'ye geçti.

18 MAYIS: Batman'da AKP İl Genel Meclisi üyesi Burhan Saran ve AKP Kozluk İlçe Teşkilatı Başkan Yardımcısı Servet Barlik ve ilçe yöneticisi İlhan Altuç ile birlikte 5 belediye meclis üyesi daha HDP'ye geçti. 

19 MAYIS: Adıyaman'da CHP'den aday adayı olan ve geçtiğimiz günlerde partisinden istifa eden CHP İl Başkanı Bilal Doğan, ailesiyle birlikte HDP'ye geçiş yaptı. Bilal Doğan'ın mensup olduğu Doğan ailesinin 4 bin civarında oyunun olduğu belirtiliyor.

20 MAYIS: Van'da, AKP Van Milletvekili Adayı Ömer Çaha'nın yakınları ve akrabaları HDP'ye geçti. 

20 MAYIS: Batman'da bu güne kadar AKP'de yer alan 30'u aşkın köy muhtarı HDP'ye geçti. 

20 MAYIS: Muş'ta Yaygın Belde Belediyesi'nin BBP'li encümenleri Filit Türkmen ve Abdurahman Vural ile Artêt (Serinova) Belde Belediyesi CHP encümeni Gökhan Yılmaz törenle HDP'ye geçiş yaptı. 

20 MAYIS: AKP'den istifa eden Ağrı Belediyesi Meclis üyesi Nesim Mağlay, HDP'ye katıldı. 

22 MAYIS: Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde AKP'den belediye meclis üyesi olan Mehmet Alma, Recep Güler ve Mürsel Kaymak yaptıkları ortak açıklamayla HDP'ye katıldı. 

23 MAYIS: 2014 yerel seçimlerinde AKP'den belediye meclis üyeliğine seçilen ancak daha sonra AKP'den istifa ederek çalışmalarını bağımsız olarak sürdüren Emin Şenkal, İsmail Tekin ve Süleyman Korkmaz düzenlenen törenle HDP'ye katıldı.

24 MAYIS: Bitlis'te Saadet Partisi yöneticisi Fatih Yavuz, partisinden istifa ederek, HDP'ye katıldı. 

24 MAYIS: Batman'ın Beşiri ilçesinde daha önce AKP'ye çalışan 35 muhtar HDP'ye katılma kararı aldı. 

25 MAYIS: Bingöl'de AKP'de uzun yıllar il yönetiminde yer alan ve bir dönem belediye meclis üyeliği yapan Asaf Baki'de eski partisinin yanlış politikalarını gördükten sonra istifa ettiğin ve bundan sonra HDP'li olduğunu açıkladı. 

25 MAYIS: Muş'un Varto ilçesinde AKP ilçe yönetimi, kadın ve gençlik kollarında yer alan 60 kişi AKP'den istifa ederek HDP'ye geçti. Varto'da ilçe binası bulunmayan AKP'in, 60 kişilik ilçe teşkilat yönetimi, kadın ve gençlik kollarının istifası ile birlikte AKP'nin Varto'da üyesi kalmadı. 

25 MAYIS: Mardin'in Midyat ilçesinde bir dönem AKP İlçe Başkanlığı yapan ve 2015 yılı genel seçimleri için de AKP'den Mardin Milletvekili aday adaylığı başvurusunda bulunan Edip Demirdağ ve ailesi ile eski AKP Acırlı Belde Belediye Başkanı Adnan Cengiz ile birlikte daha önce AKP içerisinde yer alan Gümüş, Ayyıldız aileriyle ve kanaat önderi Sabahattin Şahin ailesiyle birlikte HDP'ye katıldı.

26 MAYIS: Mardin'in Dargeçit ilçesinde AKP'den seçilen Belediye Meclis üyesi Ahmet Aslan, AKP'den istifa ederek, HDP'ye geçti. 

26 MAYIS: Bingöl Solhan'da Eşref Baki AKP'den istifa ederek, ailesiyle birlikte HDP'ye geçti. Baki, istifa gerekçesini şu şekilde açıkladı: "AKP'nin zulmünü haksızlığını görerek istifa edip, barışa, kardeşliğe, özgürlüğe ve demokrasiye sahip olan HDP'ye ailem ile katılım sağladım. Gelin hep birlikte AKP hükümetini sandıkta tarumar edelim." 

27 MAYIS: Siirt Gökçebağ (Ciwanika) beldesinde AKP meclis üyeliği görevini yürüten Salih Balık, Veysi Şahin, Necmettin Aydın ve aileleriyle birlikte AKP'li eski Belde belediye başkanı Bedri Çiçek'in de aralarında bulunduğu AKP'li 255 yurttaş, partilerinden istifa ederek, HDP'ye geçti. (Diyarbakır/DİHA) 

 

ÖNCEKİ HABER

Tunus Halk Cephesi Sözcüsü Hamma Hammami, HDP mitingine katılacak

SONRAKİ HABER

HDP İstanbul'da 27 bin müşahitle seçime girecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...