27 Mayıs 2015 15:49

Cihatçılar Halep için hazırlanıyor

Paylaş

Suriye’nin kuzeyinde İdlib kentini ele geçirerek dikkatleri üzerlerine çeken cihatçı gruplar bu kez Halep’e saldırmaya hazırlanıyor. 

Fetih Ordusu adı altında birleşen ve Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ın desteklediği ve aralarında Suriye el Kaidesi olan el Nusra gibi grupların bulunduğu cihatçılar önümüzdeki günlerde Suriye’nin en önemli kentlerinden Halep’e yönelik operasyon düzenleyecek. 

Operasyonda kentin Suriye Ordusu’nun kontrol ettiği kesimlerinin ele geçirilmesi planlanıyor. 

CİHATÇILAR KUZEYDE ‘MİNİ DEVLET’ KURDU

Middle East Eye haber sitesinin “Halep, halifeliğin başkenti mi oluyor?” başlıklı haberine göre Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ın desteğiyle Suriye’nin tüm kuzeydoğusu cihatçılar için “güvenli bölge” haline getirildi ve burada fiili olarak bir “mini devlet” kuruldu. 

‘TÜRKİYE’DEN YÖNETİLİYOR’

Sitenin güvenlik nedeniyle ismi açıklanmayan muhabirine dayandırılan haberde, Suudi Kralı Selman’ın bölgeye müdahalesini artırmasıyla rakip olan cihatçı grupların aralarındaki görüş ayrılıklarına rağmen beklenmeyen bir iş birliği ve koordinasyon içinde girdikleri ve kurulan Fetih Ordusu’nun çatışmalarının doğrudan Türkiye’de oluşturulan “operasyon odası”ndan yönetildiği hatırlatılıyor. 

ABD’NİN ÖNCELİĞİ IŞİD’DEN ESAD’A GEÇTİ

Öte yandan ABD’nin de Suriye’de önceliği artık IŞİD değil bir kez daha Esad rejiminin değiştirilmesi. Bu nedenle cihatçıların ilerlemesine de izin veriyor. Yaklaşık bir yıldır ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri bölgeyi bombalamasına rağmen IŞİD, Suriye’de ilerlemeyi sürdürüyor ve Suriye topraklarının yarısını, Irak’ın ise üçte birini ele geçirmiş durumda. 

Halep’e saldırmaya hazırlanan Fetih Ordusu temel olarak el Kaide’nin Suriye kolu olan el Nusra, Ahrar’uş Şam ve İslam Ordusu’ndan oluşuyor. Gruplar Idlib’i ele geçirdikten hemen sonra Halep için hazırlığa başlamış ve Halep’te bulunan diğer İslamcı gruplara da birleşme çağrısı yapmışlardı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Teksas’ta ölü sayısı 31’e yükseldi

SONRAKİ HABER

Kadim Bir Nefes: Êzidî Ağıtları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...