27 Mayıs 2015 12:53

Van Belediyesi’nden 15 milyon TL’lik açılış

Paylaş

Fazıl ERÜŞ
Van

Van Büyükşehir Belediyesi, 12 adet 9,5 metre otobüs, 70 kişilik 2 deniz otobüsü, 150 kişilik 2 tur gemisi, 2 seyyar çorba dağıtım aracı ve Aşevi’nin açılışlarını gerçekleştirdi. Belediyenin 2015 yılı içinde toplu ulaşıma 15 milyon TL yatırım yaptığı belirtildi.

Yapılan 5 ayrı açılışa Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban, Bekir Kaya, HDP İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi, DBP İl Eşbaşkanı Miraz Çallı, HDP Milletvekili adayı Zozan Yeliz Yıldırım, ilçe belediye başkanları, HDP-DBP il, ilçe yöneticileri,  MEYA_DER, Göç_DER, TUAY DER, Barış Anneleri İnsiyatifi üyeleri, Çarnewa Grubu Solisti Serhat, Irak Federal Kürdistan Bölgesinden gelen bir heyet, STK temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

AŞEVİNDE HER GÜN 12 BİN KİŞİYE YEMEK PİŞECEK

Önce günlük bin kişiye çorba dağıtacak olan ‘Mobil Çorba Dağıtım Aracı’nın açılışı gerçekleştirildi. Çorba dağıtım aracına geçen Eş Başkanlar Çoban, Kaya ve beraberindekiler, halka ve basın mensuplarına çorba dağıttı. Oldukça renkli görüntülerin ortaya çıktığı açılışta, yaklaşık bin kişiye çorba dağıtıldı. Aşevinde günlük 12 bin kişiye yemek pişirilerek yoksul ailelere ve evinde yemek pişiremeyecek durumda olan ailelere ücretsiz dağıtılacak.  Ayrıca ekonomik durumu kötü olan ailelerin taziye yemekleri de buradan karşılanacak. 

Aşevinin yanında kentte bir ilk olan 'Mobil çorba dağıtım araçları' da üniversite minibüs durağı ve Bölge Araştırma Hastanesi önünde konumlandırılacak. Çorba araçları burada halka ücretsiz çorba dağıtacak. Sabah saat 06.00 ila 09.00 arasında çalışacak olan araçlar, günlük bin kişiye çorba verecek. 

OTOBÜS FİLOSU BÜYÜYOR

İçilen çorbalar ve açılışın ardından, bu kez de 12 adet yeni otobüs için açılış yapıldı. Van Büyükşehir Belediyesi, toplam 44 otobüsle toplu ulaşım filosunu genişletti. Kent içi ulaşım sorunun tamamen gidermeyi planlayan belediye, kent içi trafikte rahatlamayı hedefliyor. 

Burada yapılan açılışın ardından konuklar otobüslere binerek, kent turu gerçekleştirdi. Yol boyunca halkın sevgi gösterileri arasında gerçekleşen otobüs turunda da renkli görüntüler ortaya çıktı. 

Bir saat kadar süren kent turunun ardından eş başkanlar ve beraberindekiler otobüslerle, Edremit Marina’ya giderek buradaki törene katıldı.  

Burada da deniz otobüsleri için açılış töreni yapıldı. Çarnewa grubu solisti Serhad, birkaç parça seslendirdi ve halay çekildi.  

AYRIMSIZ HİZMET

Burada konuşan Eş Başkan Hatice Çoban, emeği geçenlere teşekkür etti. Çoban, “Halkımızın ilmek ilmek ördüğü, ağır bedellerle kazandıklarını halkımıza sunuyoruz. Bugün birçok çalışmanın açılışlarını yapıyoruz. Ama sizin desteğiniz olmadan bu mümkün değildi. Her birinize teşekkür ederim” diye konuştu. Daha önce 32 otobüs şimdi ise 12 otobüsü halkın hizmetine aldıklarını belirten Çoban, “Biz açılışları sahnede açıp ne açtığımızı bilmeyen bir durumda değiliz. Açılışlarımız somut. Biz somut şeylerden söz ediyoruz. Gelirken yolda bir pankart gördüm üzerinde ‘AKP çalar HDP yapar’ yazıyordu. Kuşkusuz biz ayrımsız hizmet kurumuyuz. Tüm hizmetlerimizi ayrımsız bir şekilde yapıyoruz. Bizler çalışmalarımızla sizlere layık olmaya çalışıyoruz. Geçen yıl planladığımız hizmetlerimizi bu yıl tek tek görme yılındayız. Biz ne çalıyor, ne çırpıyoruz. 24 saatimizi halkımız için planlıyoruz” şeklinde konuştu

‘ELİMİZİ HALKIN MALINA UZATMAYACAĞIZ’

Eş Başkan Bekir Kaya da, “Biz hizmet için varız. Halkımız bizi bu göreve layık gördü biz de çalışıyoruz. Biz hiçbir zaman elimizi halkın malına uzatmayacağız ve halkımızın emeğini onlar için hizmete dönüştüreceğiz” diye konuştu. 

‘BİZİM AÇILIŞLARIMIZ HAYALİ DEĞİL’

HDP Van İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi de şunları söyledi; “Siyasetçiler için en güzel olan şey, en kutsal olan şey, almış oldukları görevlerinin layıkıyla yerine getirmek ve halka hizmet sunmaktır. Bu açılışlar belediyemizin hizmetlerini layıkıyla yerine getirdiğinin göstergesidir. Biz yaptıklarımızı kamuoyu önünde açıyoruz. Belediyemizin yapmış olduğu çalışmalar somut olarak ortadadır. Hiç bir açılışımız hayali değil, sahneden yapılan açılışlar değildir. 90 yıllık Cumhuriyet tarihi boyunca bölge hep ötekileştirildi. Hep hizmetten mahrum bırakıldı. Kent ayrımcı politikalarla yüz yüze kaldı. Halkımızın en büyük sıkıntılarından birisi hakkettiği hizmeti alamamasıydı. Van halkı için hiçbir şey yapılmamıştı. Her gün toplu açılış yapıyorlar ama açılışı yapılanları gördüğümüz yok”    

HDP Van Milletvekili adayı Zozan Yeliz Yıldırım ise, “Bölgede 80 yıldır iktidar partileri hakimdi. Kürdistan halkına bıraktıkları armağan, yoksulluk seviyesinde yaşamak ve hizmetten yoksun bırakmaktı. Belediyelerimiz çok zor imkanlarla o hizmetleri şimdi halkımıza sunuyorlar. Bizler ve yerel yönetimler gücümüzü halkımızdan alıyoruz. Biz bu temsiliyeti seçimlerle birlikte meclise taşıyalım” dedi. 

GEMİLER ‘DENİZE’ AÇILDI 

Yapılan konuşmaların ardından her hafta sonu İskele-Akdamar, Edremit-Akdamar arasında yolcu taşımacılığı yapacak 2 deniz otobüs ve 2 tur gemisinin açılışı yapıldı. Açılışın ardından Akdamar Adası’na kadar tur düzenlendi ve açılış törenleri bu geziyle son buldu. 
Gemiler her hafta sonu İskele-Akdamar, Edremit-Akdamar turları düzenleyecek. Gidiş-dönüş ücreti olarak ise 10 TL alınacak.

ÖNCEKİ HABER

Siirt'te AKP mitingi öncesi 255 istifa

SONRAKİ HABER

Nusaybinli öğrencilerden 100 kuş evi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...