27 Mayıs 2015 10:49

Ford yönetimi, işçiyi bölme derdinde

Ford Otosan işçisinin direnişi 8. gününde yağmura rağmen sürüyor. İşçiler yağmurun yağmasına aldırmadan direnişine devam ederken, bulundukları alanda yağmurdan korunmak için el birliğiyle önlemler alındı.

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

Direnişini sürdüren Ford Otosan işçisi, patronun baskısına ve tehditlerine aldırış etmeden kararlılığını sürdürüyor. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ile daha önce yapılan iki görüşmeden sonuç çıkmaması, yönetimin farklı yollar izleyip işçiyi bölerek direnişi bitirme çabasını doğurdu. Önceki gün işçilerin seçtiği 7 kişilik komiteyi yok sayarak her bölümden 4, toplamda 40 kişiyi görüşmeye çağırmasına işçiler karşı tavır alarak, "Komitemiz varken bizimle görüşmek istemeleri bizi bölmek istemelerinin göstergesi. Komitemiz ile görüşülsün istiyoruz, taleplerimiz net" ifadelerini kullandı.

İÇERİDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN HESABINA 200 TL!
İçeride az sayıda işçinin bantı sürdürmeye çalıştığını belirten işçiler, buna rağmen üretimin yapılmadığını vurguladı. Öte yandan iş başı yapan işçiler, cep telefonlarına gelen mesajlar ile hesaplarına 200 TL yatırıldığını öğrendi. Bu mesaja rağmen direniş alanında olan onlarca işçiden birisiyle yaptığımız görüşmede, "Patron iş başı yapanların hesabına 200 lira yatırdı, bunu da mesaj ile duyurdu. Benim hesabıma 'Ford Otosan ödül ödemesi' adı altında yatırılan bu para direnişteki arkadaşlarımındır. Bu parayı alarak buraya maddi yardıma gelecek onlarca arkadaşımız var. Ford Otosan böyle yaparak direnişteki işçileri bölerek iş başı yapmalarını sağlamaya çalışıyor ama yanılıyor, bu oyunlar ters teperek hakkımız olanı alacağız" ifadeleri Ford Otosan yönetiminin yıldırma ve tehditlerinin bir işe yaramadığının göstergesi.

"KARARLI MÜCADELEMİZDEN DÖNMEYECEĞİZ"
İşçi temsilcilerinden Hakan Cömert, gazetemize konuştu. Patronun bütün yıldırma politikalarına karşı dimdik ayakta durduklarını belirten Cömert, "Biz bir kereye mahsus bir şey istemiyoruz. Saat ücretlerine iyileştirme istiyoruz ama Genel Müdür bunun imkansız olduğunu söylüyor. İmkansız değil, imkansız olan Ford Otosan işçisinin direnişe geçerek mücadele etmeseydi. Bu nasıl olduysa, saat ücretimize iyileştirme talebimizde karşılanabilir" diye konuştu. Kararlılıklarının sürdüğünü belirten Cömert, patronun mesaj ve telefon yoluyla yıldırma ve korkutma politikalarına karşı mücadele ettiklerini, kazanana kadar bu mücadelelerinin süreceğini belirti.

HER GECE EĞLENCE VAR
Direnişlerine devam eden işçiler, her akşam aileleri ve çocuklarının da katılımıyla eğlence düzenliyor. Direniş alanına ses sistemi kurarak horon tepen, halay çeken işçilere ve ailelerine önceki akşam Kocaeli'nin yerel sanatçılarından Hasbi Fidan şarkılarıyla mutlu anlar yaşattı.

FORD OTOSAN GENEL MÜDÜRÜ AÇIKLAMA YAPTI
3 bine yakın işçinin fabrika kapasında bekleyerek işbaşı yapmadığı Ford Otosan'da direniş devam ederken, Fabrika Genel Müdürü Haydar Yenigün ilk kez açıklama yaptı.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün açıklamasında, Bursa'da otomotiv sektörü ve yan sanayinde başlayan "rahatsızlığın" diğer bazı illere de sıçradığı belirtti. Haydar Yenigün, işbaşı yapmayan işçilerin talepleri konusunda ise, "İşçilerimizden gelen talep var. Ben onlardan gelen bütün telepleri haklı talepler olarak algılıyorum. Çünkü netice itibarıyla bir sıkıntıları varsa, onu dile getirecekler ki, bizden destek istiyorlar, çözmemiz için. Ancak bu sefer ki talepler daha farklı bir formatta ortaya çıktı" dedi. Yenigün şöyle devam etti:

'ÜRETİM HİÇ AKSAMADI'!
"Bunun neticesinde bazı fabrikalarda, bazı işletmelerde üretim durdu. Bazılarında işçiler o fabrikadan çıkmak istemediler. Seslerini duyurmak istediler. Bunların hepsi çok beklediğimiz uygun yöntemler değil, isteğin gerçekleşmesi açısından. Geldiğimiz noktada bizim fabrikamız hala açık, üretim yapıyoruz. Ancak üretim yaparken de çalışma arkadaşlarımız bir önceki dönemde olduğu gibi huzur içinde çalışmak istiyorlar. Bu huzuru oluşturmak bazen zor ve sıkıntılı olabiliyor. Şimdi iki grup insan var. Bunların bir grubu fabrika içinde çalışma yapanlar. Diğer grup bu çalışmaya katılmayıp kendileri söylemde bulunan arkadaşlar. Aslında bizim Gölcük'te üretim hiç bir zaman için aksamadı. Bir grup arkadaşlarımız üretimlerine devam ettiler. İşçilerin iki talebi var. Bir tanesi sendikal olarak bazı talepler. İkincisi ücret artısı talepleri. Ücret artışı talepleri, sendikal anlaşma dönemi dışında olmamız ve hali hazırda geçerli bir toplu iş sözleşmesi olması dolayısıyla esasında ortada değişik bir duruma meydan veriyor. Örneğin bu hareketler grev de değil. Grev olabilmesi için toplu sözleşme olması lazım. Halbuki ortada geçerli bir anlaşma var."

Haydar Yenigün, bugünkü durumun alışık olanlardan farklı olduğunu tekrarlarken, kendisinin işçilerle görüştüğünü taleplerini dinlediklerini, onlara bilgilendirmelerde de bulunduklarını belirterek şöyle devam etti:

MEMLEKET İÇİN ÜRETMEMİZ LAZIM!
"Bizim ortak amacımız aslında huzur ve barış ortamının bozulmaması. Önümüzdeki dönemde bunlar, çalışmaların başlamasıyla giderilebilecek sonuçlardır. Bunun uzaması durumunda tabi sıkıntı yaşayabiliriz. Sonuçta değişik bir durumla karşı karşıyayız. Yavaşlamamamız gereken bir dönemde yavaşladık. Bu, yine de işlerin bugün yarın sonuçlanmaya başlamasıyla birlikte geri kazanılacak bir kayıptır. Dolayısıyla yılın tamamını etkilemeyeceğini düşünüyorum. Bizim memleket olarak, şirket olarak üretmemiz lazım. Bütün arkadaşlarımızı üretime davet ediyorum. Gelmeyen arkadaşlarımızı da. Biz MESS üyesi olduğumuz için de MESS'in sağladığı ilave şartları da aynen bizde de uygulandığını, aynen kendileriyle paylaştım. Ben birkaç gün içinde arkadaşlarımın bize dönüp işlerinin başında olacaklarına inanıyorum."

ÖNCEKİ HABER

3 yıl aradan sonra yaylalara yeniden yasak!

SONRAKİ HABER

HDP'ye destek için Avrupa'dan geldi polis baskısına maruz kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...