27 Mayıs 2015 10:03

Cumartesi Anneleri İstanbul Adliyesi önüne bağcıksız ayakkabı bıraktı

Paylaş

Adalet arayışlarının 20. yılında kayıpların simgesi bağcıksız ayakkabılarla adliye önünde eylem yapan Cumartesi Anneleri, yargı mensuplarına, "Haklarımızı ihlal etmekten vazgeçin, hukuku işletin kayıplarımızın faillerini yargılayın" diye seslendi. 

Cumartesi Anneleri, adalet arayışlarının 20. yılında kayıpların simgesi haline bağcıksız ayakkabılarla Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde "Kayıplarımız nerede? Adalet nerede?" sloganıyla basın açıklaması yaptı. "Cezasızlığa son adalet istiyoruz", "Failin suç ortağı zaman aşımı", "Kullanılmayan adalet, zamanla aşını" yazılı dövizlerinin açıldığı eylemde, bağcıksız ayakkabılar bırakıldı. 

'BUGÜNE KADAR KAYIP İDDİALARI İLE YÜRÜTÜLEN YALNIZCA 5 DAVA VAR'

Basın açıklamasını yapan kayıp yakını Maside Ocak, Türkiye'de "Avrupa'nın ve dünyanın en büyük adliyeleri" olmasına rağmen adaletin olmadığını belirterek, "Buradayız, çünkü 20 yıldır mücadele etmemize rağmen kayıplarımız hala kayıp, failler hala dokunulmaz, adalet hala ulaşılmaz" dedi. Türkiye'de bir devlet politikası olarak binlerce cinayet, katliam ve gözaltında kaybetme suçu işlendiğini ancak yargının suçlulardan hesap sorma görevini yerine getirmediğini hatırlatan Ocak, "Ağır insanlık suçunda etkin soruşturma yürütülmeyerek hukuka aykırı bir biçimde zamanaşımı devreye sokularak, süreç cezasızlık ile sonlandırıldı" diye konuştu. Gözaltında kayıpla ilgili yalnızca 5 davanın olduğunu ve bir davada da tanıklıklar ve belgeler olmasına rağmen beraat kararı verildiğini dile getiren Ocak, "Yani, güvenlik güçlerinin gözaltında kaybetme suçuyla itham edildikleri durumlarda, sanıkların korunması, mağdurların iddialarının çürütülmesi yönündeki adli uygulama kesintisiz devam etti" dedi. 

'HAKLARIMIZI İHLAL ETMEKTEN VAZGEÇİN, HUKUKU İŞLETİN'

Yargı mensuplarına, "Artık yeter, yargılama faaliyetinizi bağımsız bir biçimde tüm baskı ve etkilerden uzak olarak gerçekleştirin, haklarımızı ihlal etmekten vazgeçin, hukuku işletin kayıplarımızın faillerini yargılayın" diye seslenen Ocak, yargının, bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkelerinin korunması görevini yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Ocak, demokratik kamuoyuna da mücadelelerine destek çağrısı yaptı. 

'HASAN'I BULDUĞUMUZDA AYAKKABI BAĞCIKLARI YOKTU' 

Açıklamanın ardından, kayıp yakınları söz alarak kısa konuşmalar yaptı. İlk olarak konuşan kayıp Hayrettin Eren'in ablası İkbal Eren, " Türkiye'de içinde olmayan saraylar yapılıyor" derken, kayıp Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız da, "20 yıldır adalet arıyoruz ama bizim için adalet bu ülkede yok" dedi. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan Oğuz Haksever'e HDP fırçası

SONRAKİ HABER

Hüda-Par üyelerince alıkonulan çocuk bir kişiyi teşhis etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...