27 Mayıs 2015 00:55

TC vatandaşı olmadığı için bir daha konuşamayabilir!

7 yaşındaki Suriyeli mülteci Muhammed Ali Halil, Türkiye vatandaşı olmadığı için alamadığı eğitimden dolayı bir daha konuşamayabilir.

Paylaş

Metehan UD
Onur PAZARLI
İzmir

7 yaşındaki Suriyeli mülteci Muhammed Ali Halil, Türkiye vatandaşı olmadığı için alamadığı eğitimden dolayı bir daha konuşamayabilir. Doğuştan duyma engelli olan ve buna bağlı olarak konuşamayan Muhammed Ali girdiği ameliyat sonrası konuşabilmesi için özel bir eğitim alması gerekiyordu ancak Muhammed Ali’nin konuşabilmesi bürokrasiye takıldı.
Suriyeli mülteciler, Türkiye’de bin bir zorluklarla yaşamaya devam ederken, devlet de mültecilerin sorunlarına kulaklarını tıkamaya devam ediyor. Bu mağdurlardan biri de mülteci Derde ve Cihan Halil çiftinin çocuğu Muhammed Ali. Halil ailesi 3 yıl önce Halep’teki köylerinin IŞİD tarafından ele geçirilmesi sonrası kaçarak Türkiye’ye sığınmış.

DOĞUŞTAN DUYMA ENGELLİ

Halil çiftinin en büyük çocukları olan Muhammed Ali, doğuştan duyma engelli. Muhammed Ali, Türkiye’de 2 yıl önce gerçekleşen ameliyat sonrasında kulağına takılan cihaz sayesinde yüzde 48 oranında duymaya başlamış. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nden  4 Ocak 2014 tarihinde alınan rapora göre Muhammed Ali’nin halen yüzde 52 duyma engeli ve yüzde 30 da konuşma kaybı bulunuyor.

ÖZEL EĞİTİM ALMASI GEREKİYOR

Doğuştan duyma engelli olduğu için konuşamayan Muhammed Ali’nin konuşmaya başlayabilmesi için özel bir eğitim alması gerekiyor. Bu özel eğitimin gerekliliği hem hastane tarafından verilen raporda belirtiliyor, hem de ameliyat sonrası doktorlar tarafından aileye söylenmiş. Doktorlar, eğitimin en geç 7 yaşına kadar verilmesi gerektiğini aksi halde öğrenmenin zorlaşmasına bağlı olarak konuşma yetisini tamamen kaybedilebileceğini ifade etmişler.
Muhammed Ali’nin babası Derde Halil, ameliyattan bir süre sonra, 16 Ocak 2014 tarihinde,  hem İzmir Valisi Mustafa Toprak’a hem de İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe yazarak  oğlunun konuşabilmesi için devlete ait özel eğitim merkezlerinde gerekli eğitimin verilmesini talep etmiş.  

‘TC KİMLİK NO GEREKİYOR’

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nden 4 Mart 2014 tarihinde gelen cevap, devletin mültecilere bakış açısını bir kez daha ortaya koymuş. Gelen cevapta  gerekli özel eğitimin alınması için TC Kimlik Numarasının zorunlu olduğu ifade edilerek “Bu nedenle yabancı uyruklu engelli bireylerin sisteme girişi yapılamamaktadır. Ayrıca yabancı uyruklu engelli bireylerin destek eğitim giderleri Bakanlığımızca karşılanmamaktadır” deniliyor.

ÖZELDE HAFTALIK 250 TL

Ne yapacaklarını bilemeyen Muhammed Ali’nin annesi ve babası çocuklarını konuşabilmesi için bu eğitimi veren özel okullara göndermek istemiş ancak bu okulların haftalık dört saatlik ders ücreti 250 TL’yi geçiyor. Ailenin tek çalışanı olan Muhammed Ali’nin babası, Derde Halil, sayacı ve ayakkabıcılar sitesinde çalışıyor. Parça başı iş yapan Derde Halil, ailesinin geçimini sağlayabilmek için hafta içi akşam onlara kadar çalışmak zorunda kalıyor. Aile, maddi durumu el vermediği için oğullarını özel okula da gönderememiş.

‘DEVLETTEN EĞİTİM İMKANI İSTİYORUZ’

Her geçen gün konuşma yetisini kaybeden Muhammed Ali’nin babası Derde Halil, “Oğlum 7 yaşında olduğu için zaman kaybetmeden, bir an önce bu eğitimi alması gerekiyor geleceği için. Tek sıkıntımız bu. Devletten bize bu imkanı vermesini istiyoruz” dedi.

ENGELLİ BİREYLER UNUTULMUŞ

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı’nın 2013/12 Sayılı Genelgesi’nde ve Geçici Koruma Yönetmeliği’nde  barınma merkezleri dışında kalan mültecilerin sağlık ve eğitim hakkı olduğu belirtiliyor ancak her iki düzenlemede de engelli bireylere yönelik bir madde bulunmuyor.

ÖNCEKİ HABER

Çerkes kızından soykırıma şarkı

SONRAKİ HABER

13 yıllık Şırnak icraatı: Katliam çocuk cinayeti, ‘güvenlik’ yolu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...