26 Mayıs 2015 12:25

Arçelik’e ‘şiddetli’ kuşatma

Metal işçilerinin Bursa’dan başlayıp Ankara’ya yayılan direnişin başka fabrikalara sıçramaması için patronlar ve Türk Metal Sendikasının çabaları sürüyor.

Paylaş

Metal işçilerinin Bursa’dan başlayıp Ankara’ya yayılan direnişin başka fabrikalara sıçramaması için patronlar ve Türk Metal Sendikasının çabaları sürüyor. Sincan Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Arçelik fabrikasında çalışan işçilere direnişle ilgili bildiri dağıtan Emek Partisi (EMEP) üyeleri tehdit ve saldırılarla karşı karşıya kalıyor. 

EMEP Sincan İlçe Örgütü, metal işçilerinin eylemini anlatmak ve dayanışma çağrısı yapmak için fabrika fabrika, kapı kapı bir çalışma yürütüyor. Ancak parti üyeleri çeşitli engellemelerle karşılaşıyor. İşçi servislerine bildiri dağıtımı yapan EMEP üyelerinin yollarını kesen eli sopalı grupların hem dağıtım yapanları, hem de bildirileri okuyan işçileri tehdit ettikleri belirtiliyor. Özellikle Arçelik işçilerine yönelik faaliyetlerinin engellenmek istendiğine dikkat çeken partililer, “Çabaları boşuna. Yanında tehdit edildiğimiz işçiler, ertesi gün bize ulaşıp ‘Sizi merak ettik, iyi misiniz?’ diye soruyorlar. Yanımızda olduklarını söylüyorlar” diye anlatıyorlar. 

BİLDİRİ KORKUSU 

Arçelik işçilerinin direnişe katılmaması için büyük çaba harcayan Türk Metal Sendikasının günlerdir fabrikada toplantılar gerçekleştirdiği ve işçilere “Sizin eylem yapmanıza gerek yok. Diğer fabrikalarda işçilere ne verilecekse aynısı size de yansıyacaktır” dedikleri iddia ediliyor. İşçiler ise geçmişte yaşananlara bakarak sendikaya güvenmiyor. Sendika yöneticilerinin bu toplantılarda Emek Partisinin bildirilerinin alınmaması, partililerle konuşulmaması için çağrı yaptığını iddia eden işçiler, sendikanın çağrısının aksine EMEP’in çağrılarını daha yakından takip etmeye başladılar. (Ankara/EVRENSEL)


TÜRK METAL’İ KORKU SARDI

Arçelik’in İstanbul Tuzla’da bulunan fabrikasında da hareketli saatler yaşanıyor. Metal direnişinin ardından Türk Metal yöneticilerinin adeta fabrikayı kuşattığını anlatan işçiler, “Sendikacılar eylem yapma ihtimali sezdikleri işçileri tek tek odalara çekerek tehdit ediyor. Vardiya vardiya toplantı yaparak Tofaş’ta verilen hakları sizlere vereceğiz, Renault’da yapılan eylemleri bölücü solcu guruplar yapıyor gibi sözler söylüyorlar” dedi. 

Bu arada Tuzla sanayi bölgesinde çalışan işçilerden metal işçilerine destek geldi. Aka Deri işçileri öğlen yemeğinde metal işçilerinin direnişini konuştular ve direnişin taleplerini sanayiye yayma kararı aldılar. Diravit fabrikası işçileri de metal işçilerini destekleyen dövizler yazarak yemek hanede konuşma yaptılar. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye, bu akşam yağışlı sistemin etkisine girecek

SONRAKİ HABER

Yandaş kalemler birbirine girdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...