26 Mayıs 2015 11:53

Türk Traktör işçisi direnişi çelikten örüyor

Paylaş

Türk Traktör işçileri grevin 6. gününe patronun ve Türk Metal Sendikasının tüm oyunlarını bozarak tek yürek girdi. Bütün kararlar oluşturulan komiteler aracılığıyla alınırken, yemekten su ihtiyacına kadar her konuda komiteler etkin. 

Koç Holding bünyesindeki Türk Traktör fabrikasında grevde 6 gün geride kalırken işçiler, özellikle fabrika içinde adeta çelikten bir dayanışma örmüş durumda. Grevin ilk gününden beri işçilerin taleplerini kabul etmeyen fabrika yönetimine geri adım attıran komiteler, günlük ihtiyaçların da hızla karşılanmasını sağlıyor. Grevi nasıl yürüttüklerini anlatan bir işçi sözcüleri için “Onlar fikirlerimizi aktaran aracılar” diyor ve şöyle devam ediyor: “Daha önce sendika araya giriyordu. Bir toplusözleşme olduğunda 8-9 ayda sadece 4-5 kere görüşüyorlar. Biz 5 günde neredeyse her gün masaya oturabiliyoruz yönetimle. Temsilcilerimiz de, sözcümüz de yapılan görüşmelerde fikrimizi soruyor. Ortak karar alıp iletiyoruz. Her birimde 2-3 temsilcimiz var, bir de sözcümüz. Şanzıman, motor üretim, yani her bölüm önerilerini komiteye iletiyor. Yemek de, su da komitelerle hallediliyor.”

‘PSİKOLOJİK SAVAŞ’

İşçiler bir psikolojik savaş olduğunu söylüyor sıkça. Akşam saat 6’dan sonra sürekli işbaşı için arandıklarını, gece uyurken bile telefonla rahatsız edildiklerini söylüyor. İşçileri hem şaşırtan, hem kızdıran bir konu da sendikanın iftiraları. Sendikanın başta sözcüler olmak üzere grevde öne çıkan işçilere yönelik “Terör örgütü eğitmiş”, “Marjinal gruplar finanse ediyor” iddiaları devam ediyor. Bir işçi, “10 yıllık mesai arkadaşımı bana mı anlatacaklar! Biz birbirimizi tanıyor ve güveniyoruz” diyor. 

KİLİT TALEP SAAT ÜCRETİNDE ARTIŞ 

İşçiler hiçbir talebinden geri adım atmıyor. Ancak hem işçiler hem de patronlar için kritik nokta saat ücretlerinin artışı. 10 yıllık bir işçi şöyle anlatıyor: “Beş artı beş yıldır çalışıyorum. Daha önce işten çıkarıldım, onun için böyle diyorum. Burada mesai yapmazsam asla geçinemem. Bin lira kredi ödüyorum. Kira, çocuk, yemek... Bekar adam geçinemiyor ki evli geçinsin. Ben de bilirim saat 3’te çıkıp evime gitmeyi, çocuğumla çarşı pazar gezmeyi. Nasıl gideyim? Gezerken çocuk bir şey istese alamayacağım. Çoğu arkadaşın borcu var. O yüzden herkes burada 10 saatini geçiriyor. Eve gidiyorsun, elini yüzünü yıkayıp yemek yiyeyim desen kanepede yığılıp kalıyorsun.”

‘AİLENİZE ZAMAN AYIRACAKSINIZ DEDİLER, GECE GÜNDÜZ ÇALIŞTIRDILAR’

2009 öncesi gibi cumartesi günü de tatil istediklerini anlatan bir işçi, “2009’dan önce cumartesi, pazar 07-17.00 vardiyaydı. Ama sendika ve patron bunu değiştirdi . O dönem ‘Ailenize daha fazla zaman ayıracaksınız’ demişlerdi. Peki ne oldu? Sabah 7’de başlıyor akşam 8’de evdesin. Sosyal bir aktiviten yok. Pazar da zorunlu mesai. Milletvekili bile milyarlar alıyor yetmez diyor. Biz mesaisiz 1300- 1500 TL alıyoruz. Günde sadece 10 dakika çay molası var” diye anlatıyor.

‘DİRENİŞİNİZ BİZE İLHAM VERİYOR’

Metal işçilerinin direnişine uluslararası destek geldi. NUT Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Martin Powell Davies, metal işçileriyle dayanışma amacıyla mektup gönderdi. Davies mesajında şunlara yer verdi: “Sendikam Ulusal Öğretmenler Sendikası ve Britanya’daki sendikacılar ve sosyalistler adına dayanışma mesajlarımı gönderiyorum. Siz metal işçilerinin direnişi bize ilham veriyor. Mücadelenizde başarılar diliyoruz ve umuyoruz ki mücadeleniz büyüyerek devam eder.”  RMT Yardımcı Genel Sekreteri Steve Hedley de şu mesajı iletti: “Hem sizin haklı taleplerinizin kabul edilmemesi hem de SF deri işçilerine sendikalaşmalarının engellenmesi dehşet verici. Mücadeleniz için uluslararsı desteğimizi sunuyoruz. Sizin başlattığınız mücadeleyi burada yapacağımız gösterilerle destekleyeceğiz.” 

ÖNCEKİ HABER

Patron kızdırdı, yatıştırmak Türk Metal’e düştü: Erkunt Döküm’de yüzde 5 tepkisi

SONRAKİ HABER

Renault işçisi son teklifi de kabul etmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa