26 Mayıs 2015 11:28

ORS Rulman’da toplu istifalar sürüyor

Paylaş

Ayhan AYDOĞAN
Orkan SANCARBARLAZ
Ankara

Türk Metal Sendikasından istifa furyası, MESS grup sözleşmesi dışında kalan fabrikalara da yayılıyor. Ankara Polatlı’da kurulu bulunan ORS Rulman fabrikasında işçiler “Varolan hakkımızı da geriye götürdü” dedikleri Türk Metal’den topluca istifa ediyor. E-devlet şifrelerini alan işçiler iki gündür vardiya çıkışlarında internet kafelere giderek sendikadan istifa ediyor. İnternet kafelerin önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Şimdiden bini aşkın işçi Türk Metal’dan istifa etti. Sayının artması bekleniyor. 

Polatlı’nın en büyük fabrikalarından biri olan Ortadoğu Rulman Sanayi (ORS) fabrikasında 1640 işçi çalışıyor. Türk Metal Sendikasının örgütlü olduğu fabrikada geçtiğimiz eylül ayında başlayan toplusözleşme süreci bu yılın şubat ayında sonuçlandı. Ancak işçiler toplusözleşme sürecinde sendikacıların yüzünü bir kez görmüş, o da genel müdürle birlikte “sözleşme imzaladık” diye açıklama yapmaya geldiklerinde. 

NE TASLAĞI, NE SENDİKACIYI GÖRMÜŞLER

İşçilerden biri şöyle anlatıyor: “Sendikacıların yüzünü hiç görmüyorduk. Şubat ayıydı. Yöneticiyi tesadüfen gördük. ‘Sözleşme ne oldu? Taslağı bize de gösterin’ dedik. ‘Daha vakti var. Taslak hazır değil’ dedi. Biz de inandık. İki saat sonra fabrika müdürüyle yanımıza gelip ‘Anlaştık, şu kadar zam aldınız’ dedi. Söylenen zammı almadık. Ne olduğunu da anlamadık. Daha sonra sözleşmeyi elimize alınca gördük ama iş işten geçmişti.”

Sözleşmeden memnun olmayan işçiler, varolan haklarını da kaybettiklerini söylüyorlar. Bir işçi, “En basiti, çay saatimiz vardı. Sözleşmeyle molamızı bile kaybettik” diyor.  

BURSA VE TÜRK TRAKTÖR ÖRNEK OLDU

Bursa’da metal işçilerinin Türk Metal ve MESS arasında imzalanan sözleşmeye tepki olarak başlattığı direnişle beraber, Polatlı’daki işçiler de kendi aralarında tartışmaya başladılar. Onlar da, Bursa ve Ankara Türk Traktör’deki işçiler gibi kendi komitelerini kurup Türk Metal Sendikasından istifa etme kararı aldılar. 
Şu an için başka bir sendikaya üye olmayı düşünmüyorlar. Türk Metal’in işçiyle ilişkisi diğer sendikalara da mesafeli yaklaşmalarına neden oluyor, “Koyun değiliz ki, çobana ihtiyacımız olsun. İlla çoban gerekirse aramızda bir işçi seçeriz” diyorlar. 

ÖNCE MOLA, SONRA MAAŞLAR

Pazar günü toplantı yaparak kendi temsilcilerini seçeceklerini belirten işçilerin ilk hedefi sözleşmeyle kaybettikleri çay molası hakkını geri almak. Ancak talepleri bunlarla sınırlı değil. Sözleşmeyi kendi seçtikleri temsilcilerle yenilemek istiyorlar. Taleplerini şöyle sıralıyorlar:  

* Türk Metal’den istifa eden hiçbir işçi işten atılmayacak. 
* Türk Metal ORS’den çıkacak. 
* Ücret konusunda patronla kendi seçtikleri temsilciler görüşecek.

İNTERNET KAFELERİN ‘İSTİFA’ REKABETİ

Son olarak ORS’de Türk Metal’den istifa eden işçi sayısı 1058’e ulaşmıştı. İşçiler bu sayının 1400’ü geçeceği görüşünde. Önceki gün PTT önünde e-devlet şifresi almak için kuyruk oluşturan işçiler, şimdi internet kafelerde sendikadan istifa ediyorlar. Vardiya çıkışlarında topluca istifa eden işçiler, Polatlı’daki internet kafeler arasında yeni bir rekabet yarattı. İşletmeciler, işçilerin kendi kafelerinden istifa edip çıktı almaları için birbiriyle yarışıyor. 

GREV HENÜZ GÜNDEMDE DEĞİL

İşçilerin önceliği haklarını temsil etmeyen sendikadan istifa etmek. Kendi seçtikleri temsilcilerle yola devam edeceklerini vurgulayan işçiler, taleplerini patrona iletecek. Bu sürede de üretime devam edecekler. Kendi birliklerine güvendiklerini söyleyen işçiler, “Gerisini sonra düşünürüz” diyorlar. Önceden iletişime dahi geçemedikleri sendikanın istifalar gündeme gelince ailelerine bile telefon ettiğini anlatan işçiler, “Şimdi arayıp diyorlar ki ‘Türk Metal Eğitim Vakfı var. Çoluk çocuğunuz yararlanır’. Böyle vakıf vardı da, bugüne kadar niye haberimiz yoktu” diyorlar. “Sendikanın bize ne faydası var” diye soran bir işçiye sendikacılar Türk Metal’in Kıbrıs’taki otelini anlatmış. Bunun üzerine heyecanlandığını anlatan işçi, “Yarı parasına gideceksin denilince merak ettik, araştırdık. Bir baktık ki yarı parasını ödememiz mümkün değil. Dalga geçiyorlar sandık bizle” diyor. 

ÖNCEKİ HABER

Ford Otosan'da gözdağı işe yaramadı işçi direnişe devam dedi

SONRAKİ HABER

YPG Komutanı Sason: 120 km’lik alan IŞİD'den kurtarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...