26 Mayıs 2015 07:40

Karakolun önünde işkence

Paylaş

Erciş'te Deliçay Jandarma Karakolu önünden geçtiği sırada "dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle rütbeli askerler tarafından aracı durdurulan Deniz Cengiz (21) yolun ortasında feci şekilde darp edildiği belirtildi. Başına aldığı darbeler nedeniyle kendinden geçen Cengiz'in ayağında kırıklar oluşurken, evlerine giden askerler ise kendisine suç duyurusunda bulunmaması yönünde uyarıda bulundu. 

Van'ın Erciş ilçesine bağlı Pay Mahallesi'nde ikamet eden 21 yaşındaki Deniz Cengiz, Deliçay Jandarma Karakolu'ndaki rütbeli askerler tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden feci şekilde darp edildi. Dün 15.00 sularında nakliye aracıyla seyir halinde karakolun önünden geçen Cengiz, karakolun önünden geçtikten 200 metre sonra arkasından gelen askeri araçtaki iki rütbeli asker tarafından durduruldu. Askerlerin "neden durmadın?" diye sorduğu Cengiz, karakol önünde herhangi bir uyarı levhasının olmadığını ve kendisine "dur" ihtarında bulunulmadığını söyledi. Askerler tarafından araçtan indirilen Cengiz, öldüresiye dövüldü. Başından ve ayağından feci şekilde yaralanan Cengiz'i yoldan geçen yurttaşlar askerlerin elinden kurtardı. Akrabaları tarafından Van Bölge ve Eğitim Araştırma Hastanesi'ne getirilerek, tedavi altına alınan Cengiz'in baş ve kulak arkasında morluklar oluşurken, sol ayak diz kapağı ise kırıldı. Ayağı alçıya alınan Cengiz, tedavisinin ardından gece geç saatlerde Van Büyükşehir Belediyesi'nin tahsis ettiği ambulansla evine gönderildi. Cengiz, İHD Van Şubesi'nden de hukuki yardım talebinde bulundu. 

'RESMEN TERÖRİZMİ YAŞATTILAR'

Rütbeliler tarafından dakikalarca darp edildiğini ve o esnada kendisinden geçtiğini belirten Cengiz, "Resmen terörizmi yaşattılar. Barış sürecinden bahsediyorlar, ama yaptıkları terörizm ortada" diyerek, tepkisini dile getirdi. Yaşananları "terörizm" olarak değerlendiren baba Enver Cengiz ise, "Bu zulmü kınıyorum. Erdoğan askerleri bizim çocukları gerekçesiz yere dövüyorlar. Allah bu zulmü Erdoğan'ın başına da getirsin. Yasalar yapıyorlar, bunu da Kürt halkı üzerinde deniyorlar. Bu vahşetlerin önünde boynumuzu eğmeyiz. Biz barış diyoruz, Erdoğan savaş diyor" diyerek, çocuğuna işkence yapan askerler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. 

Saldırının ardından ailenin evine giden askerler ise aileye suç duyurusunda bulunmamalarını söyledi. Askerlerin, Cengiz'e, "Bir şey olmaz. Sen de hatalıydın, biz de hatalıydık. Ayağın iyi gözüküyor, iyileşir. Suç duyurusunda bulunma" dediği öğrenildi.

'BÖLGEDE 90'LI YILLARA DÖNDÜK'

Yaşananları provokasyon olarak değerlendiren İHD Van Şubesi Murat Melet ise, İç Güvenlik Yasası'yla bölgede yeniden 90'lı yıllara dönüldüğünü vurguladı. Ortada ciddi bir ihlalin olduğunu kaydeden Melet, yaşananları hiç insanın kabul etmeyeceğini kaydetti. Bölgede barış ortamının hakim olmasını istediklerini belirten Melet, hukuki olarak sonuna kadar ailenin yanında olacaklarını söyledi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

8 YPG/YPJ'linin otopsi işlemleri saatler sonra tamamlandı

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da çıkan yangında 5 kişilik aile yok oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...