08 Ağustos 2011 03:19

Hiroşima'nın yıldönümünde Mersin'den hükümete mesaj

Nükleer Karşıtları, ABD'nin Japonya'ya atom bombası atmasının yıldönümünde, Türkiye'nin ilk nükleer santralinin kurulacağı Mersin'in Gülnar İlçesi'ne bağlı Akkuyu Beldesi'nde miting düzenledi. Mitingde Hiroşima ve Nagazaki'de ölenler anılırken, AKP hükümetine "Nükleer santral istem

Hiroşima'nın yıldönümünde Mersin'den hükümete mesaj
Paylaş


Nükleer karşıtı miting için Mersin, Adana, Antalya ve İstanbul'dan yüzlerce kişi Gülnar'a bağlı Akkuyu Beldesi'nde miting düzenledi. Mitingde konuşan Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Sabahat Aslan, "ABD'nin 6 ve 9 Ağustos 1945 tarihlerinde nükleer santrallerin ürettiği atom bombalarını Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki şehirlerine atması sonucunda öldürülen insanları saygıyla anıyor, ABD'yi işlediği bu insanlık suçundan dolayı kınıyoruz" dedi. Nagazaki'de, Hiroşima'da, Çernobil'de ve en son olarak Fukuşima'da yüz binlerce insanı öldüren, yüz binlerce kilometrekarelik toprağı kirleten nükleer teknolojinin şimdi de Türkiye'de kurulmak istendiğine dikkat çeken Aslan, "Bizler, Rusya'nın tamamen sahip olacağı, dünyada denenmemiş VV1200 reaktör teknolojisiyle kurulmak istenen Akkuyu nükleer santralinin enerjide Rusya'ya bağımlılığımızı daha çok arttıracağını, ülkemizi nükleer çöplük haline dönüştüreceğini, yöre halkına iş, aş sağlamayacağını, kurulum amacının Rusya'ya rant kazandırmak olduğunu biliyoruz" dedi.

Türk ve Rus hükümetlerinin Akkuyu'da halka rağmen nükleer santral kurmaya çalıştığına dikkat çeken Aslan, Fukuşima nükleer santralinde ki kazanın ardından Japonya'nın hem kendi ülkesindeki santral inşalarından hem de Sinop'taki santral inşasından vazgeçtiğini hatırlattı. AKP hükümetinin ülkenin mevcut enerji potansiyelini durdurduğuna işaret eden Aslan, "Dünyada nükleer endüstrinin dibe vurduğu gerçeğini görmezden gelen AKP hükümetinin ülkemizin mevcut enerji potansiyeli dururken, atık sorunu çözülememiş, pahalı, tehlikeli, dışa bağımlı bir enerji üretim alanı olan nükleer santral konusundaki ısrarını anlamak mümkün değildir. AKP ve Rus hükümetleri sesimize kulak vermek zorundadır. Ne Mersin'de ne Sinop'ta, ne de ülkemizin hiçbir yerinde nükleer santral istemiyoruz.AKP hükümetini bir kez daha bu maceradan vazgeçmeye çağırıyoruz. Hiroşima ve Nagazaki'nin 66. yılında, yeni felaketlerin kapısını açacak nükleer santral macerasına karşı kamuoyunu mücadeleye çağırıyor ve ülkemizde nükleer santralleri yaptırmayacağımızı bir kez daha haykırıyoruz" dedi.

Mitinge katılım gösteren CHP Mersin İl Başkanlığı, parti logosunun olduğu bir pankart açmak isteyince çevreci gruplardan tepki gördü. (Mersin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Filiz hiç üzülmesin

SONRAKİ HABER

Lüks otel iftarlarına protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa