25 Mayıs 2015 08:53

Evrensel Kültür'ün Haziran sayısını e-dergiyle şimdiden okuyabilirsiniz

Evrensel Kültür dergisi yazı, kapsamlı bir İkinci Yeni dosyası ile karşılıyor. 'Tel cambazının tel üstündeki durumunu anlatır şiir'i doğduğu ve yeşerdiği koşullar ve bugün ilişkisi denkleminde yeniden tartışan dosyada, İkinci Yeni'nin yenilikçi "biçim"inden sıkça tartışma konusu yapılan 'öz'üne; hayat ve sokak ile bağına pek çok konu inceleniyor. Gezi direnişinde daha görünür olan ve etkileri süren İkinci Yeni'nin toplumsal hareketi le bağı konusu da ayrıntılı biçimde tartışılıyor.

Paylaş

Evrensel Kültür dergisi yazı, kapsamlı bir İkinci Yeni dosyası ile karşılıyor. "Tel cambazının tel üstündeki durumunu anlatır şiir"i doğduğu ve yeşerdiği koşullar ve bugün ilişkisi denkleminde yeniden tartışan dosyada, İkinci Yeni'nin yenilikçi "biçim"inden sıkça tartışma konusu yapılan "öz"üne; hayat ve sokak ile bağına pek çok konu inceleniyor. Gezi direnişinde daha görünür olan ve etkileri süren İkinci Yeni'nin toplumsal hareketi le bağı konusu da ayrıntılı biçimde tartışılıyor.

Ayrıca dosyada yer alan soruşturmada şairler, "İkinci Yeni Türkiye şiirinde neyi değiştirdi ve bugün nasıl yaşıyor? İkinci Yeni'nin hayatla ve sokakla bağını nasıl görüyorsunuz?" sorusunu yanıtlıyor.  Dosyaya, yazı ve görüşleriyle katılan isimler şöyle: Nuray Sancar, Aydın Çubukçu, Yaşar Güneş, Murat Üstübal, Özlem Bayrak, Sennur Sezer, Şükrü Erbaş, Haydar Ergülen, C. Hakkı Zariç, Özkan Mert, Gülsüm Cengiz, Hayri K. Yetik, Tarık Günersel, Devrim Dirlikyapan, Asuman Susam. Ayrıca, "Karga Kafası" karikatürleri de İkinci Yeni'yi yorumluyor.

HAZİRAN'DA NELER VAR?

Evrensel Kültür, bir asır önce bisikletin işçinin hayatına dahil oluş sürecini ve Alman Bisikletçi İşçiler Birliği'nin kuruluşunu anlatan çarpıcı bir yazıya yer veriyor. Sınıf mücadelesinde "bisikletçi işçi" kimliği ile rol alan Alman sosyal demokratlarının deneyimini anımsatıyor. Çağdaş Günerbüyük, Venedik Bienali'ne de katılan bir "sanatçı profili"ni "Sahibinin sesi: Kutluğ Ataman" portresi ile okura sunarken, Hasan Cömert'in "Ölüleri neden sık hatırlar olduk?" yazısının gündeminde son dönem dergiciliğindeki yönelim var. Hakkı Özdal ise "Medine Vesikası'ndan Rakka Şeriatı'na: Postmodern İslamın ruhuna Fatiha" başlıklı yazıyla, cihatçı yükselişin postmodern ideoloji ile hemzemin varoluşunu yorumluyor.

Roboskî kitabı çıkaran gazeteci Sibel Oral, Suzan Demir ile röportajında "Bu suça ortak olmak istemedim" diyor. A. Galip Yener Nurdan Gürbilek'in denemelerini, Gülce Başer Sennur Sezer'in Perşembe mektuplarını inceliyor. Sevim Akyürek akıl hastalarının tahta küvetini konu alan "Deckelbad" filmini anlatırken; Şenay Aydemir'in gündeminde İngiltere'deki büyük madenci grevinde LGBTİ bireylerin yaşadıklarını anlatan Onur filmi var. Sennur Sezer, Mümtaz Yener’in robotlu resimlerini dizelere döküyor; Red Fotoğrafı'ın Gezi'de aşk fotoğrafları Damla Atak'ın yazısı eşliğinde sunuluyor. Cihan Roj "Dil, çocuk ve kadın". Halim Şafak "Salyangoz İlmi ya da yalın sözün dünyası" yazılarıyla dergide yer alan diğer isimler.

Evrensel Kültür'ün Haziran sayısında Salih Bolat, Bilsen Başaran, Nur Saka, Mehmet Özkan Şüküran, Oğuz Özdem, Galaktion Tabidzade, Ahmet Cengiz şiirleriyle; Semih Erelvanlı, Aydın Ali, Münire Çalışkan Tuğ öyküleriyle yer alıyor.

BASILIDAN ÖNCE E-DERGİ

"Derginizi bekletmeyin" diyen Evrensel Kültür, bu aydan itibaren bir yeniliğe imza atarak e-dergiyi basılı dergiden önce okurla buluşturuyor. Okurlar, babil.com sitesinden e-dergilerini şimdiden alabilecekler. Sitede, Evrensel Kültür'ün son iki sayısını 6 liraya, eski sayılarını ise 3 liraya edinmek mümkün. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Gedik davasını takip etmek isteyen 6 kişi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Kayseri İşçi Kurultay Komitesi'nden metal direnişine destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...