25 Mayıs 2015 05:31

Erdoğan ve Davutoğlu Yüksekova'da bitmeyen havaalanı açacak!

Paylaş

Sami YILMAZ

Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın katılımıyla 26 Mayıs günü açılacak olan Yüksekova'daki havaalanı henüz tam anlamıyla bitirilemezken, yine kente gelecek devlet erkanını koruyacak korumalar için bir okul 2 günlüğüne kapatıldı. 

HDP Genel Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Hamit Geylani ise havaalanı yapımına karşı olmadıklarını ancak kaygılarının havaalanının savaş uçakları ve askeri birlikler için kullanılması olduğunu söyledi. 

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 26 Mayıs günü açılışı gerçekleştirilecek havaalanı için ilçeye gelecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu için ilçede adeta seferberlik ilan edildi. Henüz bitmemiş olmasına rağmen sırf seçimler için aceleye getirildiği yorumları yapılan havaalanı için çevre il ve ilçelerden memur, korucu ve askerlerin ilçeye taşınacağı öğrenilirken, Cumhurbaşkanı ve Başbakanlık korumaları için Akalın köyündeki yatılı bölge okulu seçildi. Alınan bilgilere göre pazartesi ve salı günü öğrencilerin okula gelmemeleri istendi. Yıllardır onarılmayan hükümet konağında ise onarım ve boya yapılırken, alana da kilit taşı çalışması başlatıldı. Cumhurbaşkanı ve beraberindekilerin geçiş güzergahlarındaki yolları ve trafik lambaları özel bir firma tarafından yenilendi. Öte yandan iddialara göre havaalanın açılışına katılım sağlanması için çevre il ve ilçelerde kurumlarda çalışanların katılması için yazı yazıldı. Coğrafi koşulları nedeniyle özellikle kış aylarında yoğun sisin olduğu ilçede bunun önüne geçmek için yapılacağı açıklanan yapay gölet için de herhangi bir çalışma başlatılmadı. 

'HAVAALANINDAN ÖNCE BARIŞ VE DEMOKRASİ'

AKP'nin aylardır propagandasını yaptığı havaalanı ile ilgili değerlendirmede bulunan HDP Genel Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Hamit Geylani, havaalanının açılmasından memnuniyet duyduklarını belirtti, ancak havaalanının savaş uçakları ve askeri mühimmat taşınması için kullanılmasına karşı olduklarını altını çizdi. Tepki ve endişelerinin bundan kaynaklandığına işaret eden Geylani, "Eğer bu havaalanı askeri amaçla kullanılacaksa Yüksekova'dan İstanbul'a yaya gitmeye razıyız. Yüksekova'da havaalanı bu çerçevede tartışılmıştır. Sistemin ve onun bekçilerinin kirli, karalama yalanları halkımız tarafından bilinmektedir. Bu seçim arifesinde kutsal Kur'an-ı Kerim ve halkın dini inançlarına alet edildiği gibi Yüksekova Havaalanı da halen bir enkaz alanı olduğu konumundayken, bir jetin inmesine dahi müsait değilken taşıma sahte çelenkler ve taşıma bir insan gurubuyla 26 Mayıs'ta seçime ramak kala sandık malzemesi yapmak istiyorlar. Kürt sorunu yok, Kürtler yok, müzakere yok, Dolmabahçe deklarasyonu yok, 10 maddelik yol haritası yok, anadilde eğitimi yok, yerel yönetimler özgürlüğü yok, yok, yok! Hakkari'de sizi siyaseten yok sayıyor ve siyaseten yok olacaksınız. Yüksekova halkı havaalanından önce barış ve demokrasi alanlarını talep ediyor" dedi. 

'VALİ VE KAYMAKAM ŞANTİYE ŞEFİ GİBİ ÇALIŞIYOR'

Yüksekova Belediyesi Eş Başkanı Tacettin Sefalı da ilçeye havaalanı yapılmasından rahatsız olmadıklarını ancak temeli sağlıksız ve aceleye getirildiği için kimi kaygıları olduğunu söyledi. Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AKP hükümetinin bunu seçim yatırımı olarak önlerine koymasına karşı olduklarını kaydeden Sefalı, "Bunu inat meselesi yapan Cumhurbaşkanı seçim yatırımı yaparak, havaalanının 26 Mayıs'a yetiştirilmesi için binlerce insanı sağlıksız bir şekilde çalıştırmaktadır. Açılış için sağlıksız, bitirilmiş bir pist ve kule ile giriş çıkışlar yapılmıştır. Gümrük de keza aynı şekilde sadece seçim yatırımı olarak halkı kandırmaya yönelik çabalar içindedir. Vali ve kaymakam şantiye şefi gibi çalışırken, tüm kurumlara resmi yazıyla 'Hasta olmayacaksın, izin almayacaksın hatta ölmeyeceksin' talimatı verilmiştir. Açılış için asker, korucu ve memurlardan adam toplamaya başlamışlar. Tüm bu çabalara karşılık halk cumhurbaşkanının açılışına gitmeyerek gereken cevabı 7 Haziran'da kendisine verecektir. Hakkâri'de milletvekili çıkarma zevki yaşamayacaktır. Cumhurbaşkanın ilçeye gelmesi hiç bir şeyi değiştirmeyecektir" diye konuştu. (Hakkari/DİHA) 

ÖNCEKİ HABER

Tofaş işçileri: Direniş şimdi başlıyor!

SONRAKİ HABER

İspanya’da geleneksel dengeler sarsılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...