25 Mayıs 2015 05:19

Tofaş işçileri: Direniş şimdi başlıyor!

Paylaş

Eren ÖNER
Bursa

Koç Holding’e bağlı Tofaş fabrikasında üç temel talep için birleşen ve direnen Tofaş işçileri direnişin sekizinci gününde patron temsilcileri ile yaptığı toplantıda anlaştılar. Üç madde arasından yalnızca maaşlara yapılacak zamlarla ilgili düzenlemede anlaşamayan işçiler “Direnişten de son geceden de çok şey öğrendik” diyor

Tofaş’ta ortalama 5 aydır bulunan ve hala öğrenme aşamasında olduğunu söyleyen bir genç işçi ile konuşuyoruz. Önce içeriyi anlatarak başlıyor. Geleceği sorduğumuz halde direnişin en baştan anlatmasının sebebini sorduğumuzda ise “direnişten çok şey öğrendik ve asıl direniş gerçek duruş şimdi gerçekleşecek” diyor. 

Genç işçi içeride ciddi bir inancın olduğunu ancak çok büyük baskıların olduğunu anlattı.“Vali ilk gün gelip bu meseleyi çözeceğini taleplerimizi bir şekilde gerçekleştireceğini söyledi. Ancak üçüncü günden sonra sanki vali değişmişti. Belediyelerden gelen yemek ve su desteği kesildi. Kapının önüne gelen işçilere polisler sürekli bir şekilde baskı kurmaya çalıştılar. ‘Arabanı oradan şuraya çek’ ‘Oraya geçmeyin buraya geçin’ ‘Şu an yaptığınız eylem yasal bir suç’ dediler. Ancak bunun suç olmadığını bunun bir hak arama hakkımız olanı eylemi olduğunu hepimiz biliyorduk. Biz bu eylemlerle sadece Türk-Metal’i değil 80’i de yendik.”

‘BİZ BU DİRENİŞİ KAYBETMEDİK, KAZANMADIK DA’ 

Fabrikanın en gençlerinden biri “Biz bu direnişi kaybetmedik, kazanmadık ama geleceğe ve birlikteliğe dair çok şey öğrendik” diyor. Bu cümleden sonra içerideki duygu halinden bahsediyor biraz “İçeride çocuğu 5 yaşında kanser olan abimiz vardı. Karısı hamile olan bir abimiz, bayılan bir abimiz vardı beni dışarı çıkarmayın diye asfaltı tutuyordu. Kapı önünde sloganlar atıp çocuklar inanın şarkısını söylerken ağlayanlar vardı. Ağlayanlar arkadaydı. Onların inancından öğrendim.” Biraz da bırakanlara fabrikaya bile uğramayan işçilere kızıyor. “Bir tarafta bu abilerimiz vardı diğer tarafta fabrikaya bile uğramayanlar, ben fabrika içerisindeydim. Bir zorunlulukla dahi çıksam, burada çalışmaya devam edemezdim. İçerdeki tuvaletleri ve duşları kapatarak yıldırmaya çalışanlara karşı tutunmaya çalıştık, sürekli içerde şarkılar söyledik. Bazen ne yapacağımızı hep birlikte tartıştık. Direnmek için çok uğraştık” 

‘RENO İŞÇİSİ KAZANACAK’

Direniş başladığından bu yana Bursa’da sürecin metal işçileri başta olmak üzere bütün işçilere ciddi kazanımlar ve ciddi deneyimler sağlayacağını belirtiyor genç işçi “ Bu süreç Bosch fabrikasının sendika değiştirme olaylarıyla başladı. Tofaş işçisi o dönem hem Bosch işçisini yalnızlaştırdı hem de engel oldu sendikacıların etkisiyle; işte en çok da bunu öğrendik. Bizlerin düzenli ve güçlü birlikleri olduğu sürece karşımızda durabilecek bir güç yok. Bosch işçileri gece kumanyalarını getirdiler. Reno fabrikasında başlayan eylem Bursa’da en büyük fabrikalara yayıldı. Türk-Metal Sendikasının eli ayağı birbirine dolandı. Reno bizden daha güçlü daha örgütlü başladı onlar kazanacak. Hepimizin ortaya koyduğu talepleri Reno işçisi kazanacak” 

‘ARTIK KİMSE YALNIZ OLMAYACAK’

Bursa’nın bütün metal işçilerinin direniş günlerinde birbirine yaptığı ziyaretlerden açılıyor konu “En örgütlü vardiya A vardiyasıydı. En iyi tepkileri veren ve fabrikada bu işin başını çeken, direniş B vardiyasında başladığında bütün fabrika daha büyük bir coşkuyla karşıladı. B vardiyası kendi arasında içerde geçirdiği günlerde birliğini kurdu. Birliğin neler yapacağını neler kazandırdığını gördük. Reno ateşi yaktı biz harladık diğer fabrikalarda başlayınca Türkiye’yi salladık. Oto fuarına gidecek otomobiller yetişmedi, siparişler hazırlanmadı. Patronların üretime en ihtiyacı olduğu dönemdi. En önemli nokta bizler şunun kararını kesin aldık. Artık kimse yalnız olmayacak. Bizler güzel bir yola çıktık. Her şey aslında yeni başlıyor.”

‘2017’DE BİZİ KİMSE SATAMAYACAK’

Gelecek dönem için ne düşündüğü üzerine biraz kafası karışık ama netliğini kazanan bir cevap verdi. “Bundan sonra bizim birliğimizi kimse bozamayacak. Bir daha böyle bir direnişte son dakika oyunlarıyla, medya oyunlarıyla, beyaz yakalıları fabrikaya sokup çalıştırmakla bizim inancımızı kıramayacaklar. 2017 sözleşmesi döneminde sendikayı istemiyoruz. Herhangi bir sendikayla anlaşabilir miyiz bilmiyorum. Ama biz kendi birliklerimizi kurup, direnişte olduğu gibi içimizden temsiler çıkartacağız, ne patrona, ne sendikaya bizi kimse satamayacak.2017’de kimse bizi satamayacak, birliklerimiz güçlenecek. Tofaş internete işçi alımı için ilan vermiş. Ancak herhangi birini işten atarsa üretimi keseceğiz.”

ÖNCEKİ HABER

Taraf'a 4. vergi operasyonu

SONRAKİ HABER

Erdoğan ve Davutoğlu Yüksekova'da bitmeyen havaalanı açacak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa