24 Mayıs 2015 12:55

Cizre’de büyükler sustu çocuklar konuştu

Paylaş

Beyar ÖZALP
Şırnak

Kobanê olaylarında ve sonrasında yaşanan çatışmalarda 6 çocuğun öldürüldüğü onlarca  çocuğun ise yaralandığı Cizre’de çocuklar barışı konuşuyor. Demokrasi ve Barış Konferansı yerel toplantılarından  birini Gündem Çocuk Derneği yürütücülüğünde 22-23-24 Mayıs tarihlerinde “Çocuklar Barışı konuşuyor”  gündemiyle Cizre’de yaptı.  

7-17 yaş arasındaki 200 Cizreli çocuğun katıldığı etkinlikte çocuklar  çizdikleri resimler, yazdıkları yazılar,yaptıkları radyo programı ve çocuk forumu ile barışa duydukları özlemi anlatmaya çalıştılar.  Cizre’de çocuklar için açılan atölyelerin yürütücülüğünü yapan Gündem Çocuk  Derneğinden Ezgi Koman gazetemize yaptığı açıklamada bölgede 30 yıldan fazla bir süredir bir savaşın devam ettiğini hatırlatarak bu savaştan en fazla çocukların etkilendiğini belirtti. Koman “ Gerçek barış ve adalet çocuklardan ayrı gelemez. Bu inşa sürecinde çocuklar yer almalıdır” dedi.

Son dönemlerde savaşın kirli yüzüne en fazla Cizreli çocukların maruz kalmasından dolayı Cizre’de toplanma kararı aldıklarını belirten Koman çocuklarla yaptıkları etkinliklerde onları anlamaya çalıştıklarını söyledi. Çocuklar Cudi ve Nur Mahallerinde bulunan Kürtçe anaokul ve ilkokul ile taziye evinde kurulan atölyelerde duvar boyadıklarını,resimler ve yazılar yazdıklarınıve barış konulu bir paket radyo programı kaydı yaptıklarını  anlatan Koman Cizreli çocukların geçtiğimiz aylarda öldürülen arkadaşlarının katillerinin bulunup cezalandırılmamasından çok etkilendiklerini ifade etti. Koman  bir çocuk, savaşa sınır olmak istediğini belirtiğini  ilk başta ne demek istediğini anlamadıklarını  ancak sonra   kendini sınır yapacağını ve savaşların geçişine izin vermeyeceğini söylediği aktardı. Cizreli çocuklar son olarak düzenlediklerini forum ile barışı konuştular.

ÖNCEKİ HABER

‘Baskılar Alevileri inançlarını saklamaya itiyor’

SONRAKİ HABER

Valiye ‘sorumluluğunu yerine getir’ çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...