24 Mayıs 2015 11:57

‘Baskılar Alevileri inançlarını saklamaya itiyor’

Eğitim Sen ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin birlikte düzenlediği ancak Anadolu Üniversitesi’nin salon olmadığı gerekçesiyle yapılmasına izin vermediği ‘İnsan Hakları Bağlamında Aleviler Sempozyumu’ bugün yapıldı.

Paylaş

Eğitim Sen ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin birlikte düzenlediği ancak Anadolu Üniversitesi’nin salon olmadığı gerekçesiyle yapılmasına izin vermediği ‘İnsan Hakları Bağlamında Aleviler Sempozyumu’ bugün yapıldı.

Odunpazarı Yunusemre Kültür Merkezi’nde gerçekleşen sempozyumda, iki oturum düzenlendi. Sempozyumun ilk oturumunun moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Uğur Kara yaptı. Sempozyumun ilk oturumuna, Dr. İsmail Beşikçi, Gazeteci-Yazar Kemal Göktaş, Prof. Dr. Ayhan Yalçınkaya ve Yrd. Doç. Dr. Hakan Mertcan katıldı. İkinci oturumun moderatörlüğünüise Yrd. Doç. Dr. Hakan Mertcan’ın yaptı. İkinci oturuma Prof. Dr. Bedriye Poyraz, Araştırmacı- Yazar Teyfik Usluoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Taylan Koç konuşmacı olarak katıldı. İlk oturumun açılış konuşmasını yapan Dr. İsmail Beşikçi,  Alevilik – Müslümanlık, Kızılbaşlık-Alevilik kavramları arasında yoğun bir kavram kargaşasının bulunduğunu kaydederek, açıklığa kavuşturulamamış ilişkilerin olduğunu vurguladı. “Türkiye’nin resmi ideolojisine göre halkın yüzde 99’undan  fazlası Müslümandır. Bu resmi ideolojinin çok belirgin bir özelliği, herkes Türk’tür. Alevilerin Müslüman kabul edilmesi de bu ideolojinin bir ürünüdür” diyen Beşikçi, konuşmasının devamında Alevi halkına uygulanan asimilasyon politikalarına değindi. Aleviliğin Müslümanlıktan önce de var olduğunu söyleyen Beşikçi, Alevilerin geçmişten bugüne süre gelen baskılarla sindirilmeye çalışıldığını vurguladı. Beşikçi, bu politikaların sonucunda Alevilerin ve pek çok inanç grubunun inançlarının, saklanarak yaşamaya çalıştıklarına dikkat çekti.

‘MEDYA ALEVİLERİ HEDEF GÖSTERİYOR’

Alevi sorunun medyada dolaylı yollardan ya da doğrudan çözümsüzlüğe götürülmeye çalışıldığını belirten Gazeteci-Yazar Kemal Göktaş, “Özelikle son dönemde medyada DHKP-C ve Alevilerin bağlantısı vurgulanarak Aleviler hedef gösterilmeye çalışılıyor” diye konuştu. Türk medyasında Alevilere yönelik nefret söyleminin şekillenmesinde toplumu tek tipleştirme ve hiyerarşik toplum yapısının kurulma çabasının etkili olduğunu dile getiren Göktaş, sorunların ayrımcılığa dönüştüğünü kaydetti. Bu problemlerin ise Cumhuriyetin kuruluşuyla başladığını vurgulayan Göktaş, cumhuriyetin tek tip insan projesinin ürünü olduğunu kaydetti. Modern medya yapısına da değinen Göktaş, “Devlet, kendini muhafaza edebilmesinin en önemli araçlarından biri olan medyayı, söylem üzerinden kullanarak toplum üzerinde baskı kurmaktadır” dedi. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yol için mezarlık tahrip edildi, ağaç kesildi

SONRAKİ HABER

Cizre’de büyükler sustu çocuklar konuştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...