24 Mayıs 2015 08:19

Renault işçisi ilk günkü kararlılığında

Paylaş

Renault işçilerinin direnişi 10. gününde. Direniş yeri dün epey hareketliydi. Patron temsilcileriyle, işçi temsilcileri sabah 09.00’da başladıkları görüşme trafiğini gece geç saatlere kadar sürdürdü.

Tofaş’ta kabul edilen öneriyi sunan işveren temsilcileri, ilk yıl 1000, ikinci yıl 1400, üçüncü yıl da 2400 lira ikramiye vereceklerini söylediler.

Buna karşılık işçilerden hemen iş başı yapmaları ve direnişte geçen günlerin telafisi için ücretsiz fazla mesaiye kalmaları istendi.

Temsilciler önce dışarıdaki işçilerin daha sonra da içerideki işçilerin kararını sordu. İçerideki ve dışarıdaki işçiler hep birlikte direnişe devam kararı aldı. İşveren temsilcilerinin dağıttığı öneri kağıtlarını yakan işçiler, “Ölmek var dönmek yok” dedi.

Patronun teklifi ve Tofaş’ta yaşananlarla ilgili görüştüğümüz işçiler Tofaş’ta oynanan oyunlara dikkat çekerek görüşme öncesi temsilcileri uyardıklarını anlattı. Tofaş’ta yaşananların kendileri için de ders olduğunu söyleyen işçiler “Disiplin biraz daha arttı. İşçiler daha kararlı hale geldi” dedi.

İşyeri komitelerinin Renault direnişindeki kararlılıkta önemli bir rol oynadığına dikkat çeken işçiler, şunları söyledi: “Komiteler direnişin ilk gününe göre daha iyi işliyor. Kimse ekibinden karar çıkmadan ‘Ben karar verdim’ demiyor. Bu durum sözcülerimizin de işveren temsilcisi karşısına daha güçlü çıkmasını sağlıyor.”

Renault direnişinin Tofaş’tan önce başladığını hatırlatan işçiler, “Bütün Renault işçileri aynı düşünüyor. Direnişi biz başlattık. Son sözü de biz söyleyeceği” dedi.

TALEPLER

İşçilerin kendi seçtikleri temsilcilerle imzalanacak protokolde yer almasını istedikleri talepler şöyle:
* İşten atılmama garantisi verilsin.
* Türk Metal’in işyerlerindeki tabelaları sökülsün. Temsilcilik odalarına işçilerin seçtiği sözcüler otursun.
* Ücretler Bosch sözleşmesi çerçevesinde yenilensin. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ototrim'de anlaşma sağlandı

SONRAKİ HABER

Şimşek’ten 'çerez' açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...