23 Mayıs 2015 19:28

Suriyeli muhalifler yeni bir koalisyon kuruyor

Heysem Menna'nın başını çektiği Suriyeli muhalifler, önümüzdeki ay Mısır’ın başkenti Kahire’de bir araya gelerek Batı destekli ittifakın yerine alternatif bir koalisyon kurulacağını açıkladı.

Paylaş

Heysem Menna'nın başını çektiği Suriyeli muhalifler, önümüzdeki ay Mısır’ın başkenti Kahire’de bir araya gelerek Batı destekli ittifakın yerine alternatif bir koalisyon kurulacağını açıkladı.

8-9 Haziran’da düzenlenecek toplantıya silahlı ve sivil muhalif gruplardan 200 kişinin katılması bekleniyor. Toplantının amacı Suriye’de 4 yıldır devam eden savaşı sona erdirecek yol haritası üzerine tartışmak.

Oluşturulacak koalisyonun, Batı ve Türkiye, Suudi Arabistan, Katar gibi ülkelerin desteklediği Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu(SMDK)’na alternatif oluşturması amaçlanıyor.

AFP’ye konuşan muhalif lider Heysem Menna, “Bir yol haritası belirleyecek olan siyasi komitenin seçileceği toplantıya Arap, Kürt ve tüm inançlardan insanlar katılacak” dedi.

Menna, yeni koalisyonun Suriye Ulusal Muhalefeti adını alacağını ve SMDK’den tamamen farklı olacağını söyledi.

Menna, “Bu, Suriye ajandası güden herhangi birileri tarafından değil tamamen bizim tarafımızdan finanse edilen bir Suriyeli toplantısı olacak” dedi.

Mısır da toplantının gerçekleştirileceğini doğruladı ve buluşmayı “Suriye muhalefeti ve ulusal güçlerin bir araya gelişi” olarak niteledi.

Menna, Mısır’ın konferansa yalnızca ev sahipliği yapacağını ve “müdahil olmayacağını” vurguladı.

Oluşturulacak yeni koalisyonun Beşar Esad hükümeti yetkilileriyle görüşmeye de hazır olduğu belirtildi. Menna, görüşmelerin yalnızca, tüm sivil ve askeri iktidarı bir geçiş hükümetine devretmeyi öngören Cenevre deklarasyonunu temel alacağını ifade etti.

Grubun üyeleri, konferans sonrası BM Suriye Özel Temsilcisi Stefan de Mistura ile de görüşecek. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Arçelik'te ses çıkarma eylemi

SONRAKİ HABER

Nasrallah: Suudiler, Türkiye ve Katar bize karşı birleşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...