23 Mayıs 2015 18:20

Autoliv'de patron ve Türk Metal'i direniş korkusu sardı

Paylaş

Gebze’de kurulu bulunan ve Türk Metal’in örgütlü olduğu Autoliv fabrikasında Bursa’daki direnişi yakından takip eden işçiler, kendi aralarında oluşturdukları komiteyle işçileri mücadeleye çağıran bir bildiri kaleme aldı.

Bildirinin dağıtılmasının ardından, 3 ayrı fabrikada 2500 işçinin çalıştığı işyerinde ‘Biz de eyleme geçelim’ tartışmaları başladı.

Türk Metal şube yöneticileri, tartışmaları haber almalarının ardından patronla birlikte fabrikaya gelerek TOFAŞ’te varılan anlaşmanın burada da uygulanacağını söyledi.

Evrensel’e konuşan işçiler, patron ve sendikanın işçilerin tepkilerini yatıştırmak için bu yolu seçtiğini belirtti.

Türk Metal yöneticileri ve patronun fabrikada dağıtılan bildiriyi de “işçileri kışkırtmaya dönük” olarak nitelediği aktarıldı.

İŞÇİLERİN DAĞITTIĞI BİLDİRİ

İşçilerin fabrikada yayınladığı bildirinin tam metni şöyle:

“AUTOLİV İŞÇİSİ ARKADAŞ! Hepimizin bildiği gibi Bursa’da Reno işçileri ile başlayan ardından Tofaş, Mako, Coşkunöz, Ototrim ve Kocaeli de faaliyet gösteren Otomotiv devi Fort Otosan’ın ardından Ankara’daki TürkTraktöre’de sıçrayan metal işçilerinin mücadelesi irili ufaklı bütün fabrikalarda kendini hissettiriyor. Yıllardan beri bizi üç kuruşa çalışmaya mahkum eden patronlar ve onların işbirlikçisi sendika yöneticilerinin bütün baskı ve ayak oyunlarına karşı bugün bütün metal fabrikalarında işçiler kenetlenmiş ve talepleri için mücadele etmekte ne kadar kararlı olduklarını dosta düşmana göstermiş durumdalar. Peki Metal işçilerini ayaklandıran sorunlar ve talepler nelerdir? 1- Ücretlere iyileştirme yapılsın. 2- Şu ana kadar 2 yılda bir yapılan sözleşme 3 yıla çıkarıldı. Sözleşme tekrardan 2 yıllık imzalansın 3- Türk metal sendikasının tabelaları bütün fabrikalardan indirilsin. İşçilerin kendi temsilcilerini kendi seçecekleri bir sendikal anlayış olsun. 4- İşçilerin haklarını almak için yaptıkları eylemlerden dolayı hiçbir işçi arkadaşımız işten atılmasın Yukarıda saydığımız bütün talepler Autoliv işçisinin de talepleridir Biz de Autoliv işçileri olarak metal işçisi kardeşlerimizin başlattığı bu haklı direnişte yerimizi almalıyız. Yıllardan beri sustuk, Türk Metal hiçbir sözleşmede bizim fikrimizi dahi almadı. Sendika temsilcilerimiz bizden habersiz Türk Metal tarafından atandı. Yıllardan beri bizim sorunlarımıza kulaklarını kapatan, Sendika bugün metal işçileri ayağa kalktı diye işçilerin parasıyla eğlenceler düzenliyor. Geçen sene Türk metal ve Autoliv işvereni birlik olup yıllık izinleri iş hukukuna aykırı bir şekilde (9) dokuz gün olarak kullandırdılar. Gerekçe olarak ta işlerin yoğun olduğunu söyleyip kendi aralarında mutabakata vardılar. İşçi sorgulayınca da siz öyle istediniz bizde öyle yaptık diyerek geçiştirdiler. Hangi işçi iznin 9 güne indirilmesini ister ki? Artık bu gidişata dur demenin vakti gelmiştir. Autoliv işçileri birbirilerine güvenmek zorundadır, ancak güvenir, birlik olup bölümlerde komiteler kurarak bizde haklarımızı kazanabiliriz. HAYDİ MÜCADELEYE! DİRENİRSEK KAZANIRIZ MÜCADELE EDERSEK KAZANIRIZ” (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İrlanda, eşcinsel evliliğini halk oyuyla yasallaştıran ilk ülke oldu

SONRAKİ HABER

Hür Dava Partisi üyeleri Diyarbakır'da 2 genci bıçakladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...