23 Mayıs 2015 00:40

Kanser hastası tutukluya ‘dışarıda ölüm’ cezası!

Adli Tıp Kurumunun verdiği rapor sonucu tedavi için cezaevinden çıkarılan akciğer kanseri Ramazan Gündemir, sağlık güvencesi olmadığı için adeta ölüme terk edildi.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Diyarbakır

Adli Tıp Kurumunun verdiği rapor sonucu tedavi için cezaevinden çıkarılan akciğer kanseri Ramazan Gündemir, sağlık güvencesi olmadığı için adeta ölüme terk edildi. Kalacak bir yeri de olmayan Gündemir, kapısını çaldığı devlet kurumlarınca geri çevrildi. Sokakta yaşamaya başlayan Gündemir, ağrıları sonucu Diyarbakır Araştırma Hastanesi acilinde kalmaya başladı. Gündemir, kanser tedavisi yapılmadığı her an ölüme yaklaşıyor.
55 yaşındaki Gündemir, 6 yıl hüküm giydiği suçu nedeniyle 2 buçuk yıldır Kandıra F Tipi Cezaevinde yatıyordu. Gündemir’in, cezaevinde akciğer kanseri olduğu anlaşılınca bir süre Metris E Tipi Cezaevine gönderildi. Burada da tedavinin yeterli olamayacağı göz önüne alınarak Adli Tıp Raporu ile cezası dondurularak cezaevinden çıkarıldı. Gündemir, cezaevinden çıktı ama daha kötü bir süreci yaşamaya başladı.

SOSYAL GÜVENCESİ YOK DİYE TEDAVİ ETMEDİLER

Diyarbakır Araştırma Hastanesi acil servisinde konuştuğumuz Gündemir, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı; “Cezaevinden tedavi olabilmem için çıkarıldım. Bana ‘Git tedavini dışarıda ol’ dediler. Benim kemoterapi ve kanser tedavisi görmem lazım. Bu nedenle devlet hastanelerine gittim. Hepsi de sosyal güvencem olmadığı için tedavi edemeyeceklerini söyledi. Sadece ağrılarınız olursa acile gelirsiniz dediler.” Bu durum üzerine devlet kurumlarından destek almaya karar veren Gündemir, başta kaymakamlıklar, savcılık ile sosyal yardımlaşma kurumları olmak üzere hangi kapıyı çaldıysa geri çevrildiğini anlattı.  

KALACAK YER BİLE VERMEDİLER

Yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarına boğulan, sesi titreyen Gündemir, “Kalacak yerim yok. Ailem yok. Kimsesiz bir insanım ben. Cezaevinden ilk çıktığımda sokaklarda kalıyordum. Sonra ağrılarım nedeniyle acile gidip geliyordum. Zaten şimdi de acilde kalıyorum. Çünkü gidecek yerim yok. Lice Kaymakamlığına giderek bütün bunları anlattım. Sosyal hizmetler kurumuna gittim. Ama hepsi de çeşitli gerekçelerle beni geri çevirdi” dedi. Kalacak yer için gittiğinde de kendisinden sağlık raporu istendiğini anlatan Gündemir, hastaneden aldığı raporu ilettiğinde ise “Sende hepatit var. Seni kabul edemeyiz” yanıtı aldığını söyledi.

CEZAEVİNDEN ÇIKTIM AMA İNSANIM BEN…

Gündemir, “Ben zaten hastayım. Yardım istiyorum, hem tedavim için hem de kalacak yer için. Beş yıldızlı otele müracaat etmiyorum ki. Cezaevinden çıkmış olabilirim ama insanım ben…” derken gözyaşlarını tutamıyor. Vücudunun her tarafı morarmaya başlayan Gündemir, “Sürekli acilden serum alıyorum. Burası olmazsa yatacak yerim de yok. Hastalığım ilerliyor. Ne yapacağımı bilmiyorum. Bir yandan bu kadar eziyet çekerken, öleyim diyorum, ‘Allah’ım bitsin bu çile’ diyorum” şeklinde konuşuyor. Gündemir, sonra birden, “Bir de iyileşirsem yeniden cezaevine gideceğim. Orada da kötü bir hayat var. Gitmemek için öleyim diyorum ama dediğim gibi acı çektikçe…” diyor gözyaşları içinde. Mağduriyetinin giderilmesi için yetkililere çağrıda bulunan Gündemir, bir an önce tedavi olmak istiyor.

ÖNCEKİ HABER

Sarı sendika istemiyoruz

SONRAKİ HABER

IŞİD'in ilerleyişi ABD stratejisinin çöküşü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...