08 Ağustos 2011 02:58

Böcekli buğdaylar ne oldu?

Binlerce ton zarar görmüş ve canlı böcek içeren ekmeklik buğdayın tüketicinin sofrasına girdiği ve  Ambarlı Gümrük Müdürlüğü’nin gümrük talimatlarına aykırı işlem yaparak halk sağlığı ile oynadığı iddiası henüz açıklığa kavuşmuş değil. Tüketici Örgütleri Federasyonu

Böcekli buğdaylar ne oldu?
Paylaş

Engin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ise internet sitesinden konuyla ilgili açıklama yaptığını ve kısa bir süre önce Bandırma Limanında yakalanan GDO’lu mısırla ilgili verdiği yanıtta olduğu gibi olayın gerçek dışı olduğunun ifade edildiğini belirtti.

Bakanlığın ‘Söz konusu buğdayın ilk kontrolünde ithalata izin verilmediğini, İthalatçı firmanın ise yasal hakkını kullanarak ürünü uygun hale getirme talebinde bulunduğunu, Bakanlığın da bunun üzerine ‘elleçleme’ işlemine izin verdiğini açıkladı.

TÜKETİCİ VİCDANINDA MAHKUMİYET

‘Elleçleme’nin, gerek uluslararası gıda ve sağlık otoriteleri gerekse yurtiçi mevzuatla kabul görmüş, buğdayın yabancı maddelerden arındırılarak insan sağlığına aykırı bir durumun söz konusu olmamasını sağlayan teknolojik bir yöntem olduğunu’ belirttiğini kaydeden Engin, şöyle devam etti:

“Açıklama karşısında tüketiciler olarak son derece kaygılıyız. Bu nedenle de neyi tükettiğimizi bilmek istiyoruz ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından talep ediyoruz.

Habere konu edilen buğday ‘gluteni’nde GDO’ya rastlanmadığı raporlandıktan sonra işlemlerin sonlandırılmasına ilişkin belgeler ile buğday ‘gluteni’nin tamamının un olarak işlenerek yurtdışına ihraç edildiğine dair belgeler kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Ambarlı Limanına getirilen söz konusu buğdayın böcekli ve tüketicinin sağlık ve güvenliğini tehdit eden bir özellikte olduğu açıktır. Bu nedenle ilk kontrol belgeleri ile ‘elleçleme’ yapılması için talep ve izin belgeleri kamuoyu ile paylaşılarak, tüketiciler bilgilendirilmelidir.

Böcekli buğdayı uygun hale getirme talebinde bulunan İthalatçı firmanın Tüketicinin sağlık ve güvenliğini tehdit eden böcekli buğdayı bilerek ve isteyerek haksız kazanç sağlanmak amacıyla getirdiği de açıktır. Bu nedenle kimliği kamuoyuna açıklanmalıdır. Aksi durumunda toplumsal yaşamı tehdit eden konuyla ilgili, tüketicinin sağlığını ve güvenliğini korumak gibi bir görevi de olan kamu kurumu olarak tüketici vicdanında mahkum edilmiş olacaksınız.”

ELEÇLEME YAPILMAMIŞ

Geçtiğimiz hafta böcekli buğday ithalatını Türkiye’nin gündemine taşıyan Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası eski Başkanı ve CHP Ankara Milletvekili Dr. Gökhan Günaydın dikkate değer tezler sunuyor.  

Günaydın, elleçlemenin yapılmadığı tezini şuna dayandırıyor: “Bakanlık ‘Elleçleme’ yöntemi ile gelen ürünün temizlendiğini söylüyor. Ancak, bunu yalanlayan belgelerde var. Ambarlı Gümrüğü 12 Nisan’da 7 bin 143 ton buğdayın elleçme işlemine girdiğini 13 Nisan’da da çıktığını söylüyor. Elleçlemeye giren ve çıkan buğdayında tonu aynı. Yani hiç bir şekilde işlem görmemiş böcekli buğday. Ambarlı Gümrüğü elleçleme ile ilgili bu tarihleri açıklarken ithalatçı firma 7 Nisan diyor. Elleçme bir yöntemdir  ve yabancı maddeleri ayıklamak için yapılır. Böcekleri ayırdıklarını söylüyorlar ama  elleçlemeye giren buğdayın miktarının aynı olması işlemin yapılmadığını ispatlıyor. Tarihlerdeki tutarsızlıkta elleçlemenin izinsiz yapıldığını gösteriyor” diyor.

BAKANLIK İZİN VERİLMEDİĞİNİ KABUL ETTİ

Günaydın, şirketin Ukrayna’dan ithal ettiği buğdaydan alınan örnekler üzerinde yapılan analizler yerine firmanın daha önceki güvenirliliğine bakılıp ithalat kriterlerine uygun bulunduğunu hatırlatarak, “ Ancak bu buğdayda çok sayıda canlı böcek ve 1,16 oranında zara görmüş tane tespit edildi. Buna rağmen ekmeklik buğday Nisan 2011 ayı içinde beyannamesi  tescil edilerek yurda sokuldu” değerlendirmesinde bulundu.

Gıda,  Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Günaydın’ın iddiaları sonrası  sitesinde yaptığı açıklamada böcekli buğday tüketicilere ulaştığını yalanlamış ancak  buğdayın ilk kontrolünde ithalatına izin verilmediğini kabul etmişti.  Bakanlık açıklamasında söz konusu iddiaları şöyle yanıtlamıştı: “İthalatçı firma ise yasal hakkını kullanarak ürünü uygun hale getirme talebinde bulunmuştur.  Bakanlık da bunun üzerine “elleçleme”işlemine izin vermiştir. (HABER MERKEZİ)


KOYMA KARARI ANALİZ SONUÇLARINA GÖRE KALDIRILDI

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’da “Halk sağlığına aykırı ithal ürünler yurda sokuldu” iddiası üzerine yaptığı yazılı bir açıklamada ihbar üzerine el konulan buğdaydan alınan numunelerin analiz sonuçlarına göre el koyma kararını kaldırdıklarını ve  gerekli inceleme ve soruşturmanın başlatıldığı belirtilmişti.

“Adı geçen firma ile ilgili yapılan bir ihbar üzerine, Büyükçekmece 1. Sulh Ceza Mahkemesinin kararına istinaden firma deposunda bulunan buğdaya el konularak, buğdaydan numune alınıp İstanbul İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğüne analiz yapılması için gönderilmiş, alınan analiz sonucunun adli makamlara intikal ettirilmesi üzerine Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı ile Büyükçekmece 5. Asliye Ceza Mahkemesinin kararı ile el koyma kararı kaldırılmıştır” denildi.

ÖNCEKİ HABER

‘Nükleer santrali durdurun’

SONRAKİ HABER

Dershanelerde yasak yayılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...