22 Mayıs 2015 11:17

Türk Traktör’de direniş mesaisi

Türk Traktör fabrikasında direniş ikinci gününde. İşçiler talepleri kabul edilene kadar direnmekte kararlı. Ankara’daki direnişin ardından Adapazarı’da da üretim fiilen durdu. İ

Paylaş

Cem GURBETOĞLU
Birkan BULUT
Ankara

Türk Traktör fabrikasında direniş ikinci gününde. İşçiler talepleri kabul edilene kadar direnmekte kararlı. Ankara’daki direnişin ardından Adapazarı’da da üretim fiilen durdu. İşçiler Türk Metal’den istifa etmeye başladılar. Türk Traktör Genel Müdür Marco Votta ile görüşen işçi temsilcileri 4 talepleri karşılanmadan üretime başlamayacaklarını belirtti. Diğer yandan Türk Metal Sendikası'nın grevde öne çıkan işçilerin ailelerini arayarak tehdit ettiği ileri sürüldü. 

Türk Traktör’de geçtiğimiz çarşamba gecesi başlayan direniş dün sabah ve öğlen vardiyalarının fabrikaya kapanmasıyla devam etti. Akşam ve gece vardiyalarından işçiler de fabrika dışında bekliyorlar. Fabrikada üretim tamamen durdu. Stokta bulunan ve Adapazarı’da tamamlanan gövdeleri taşıyacak işçiler de greve çıktığı için, Adapazarı’daki fabrikada da üretim yapılamıyor. 

Adapazarı’daki işçilerin de gözü Ankara’da. İki fabrikadaki işçiler sürekli iletişim halinde. Diğer yandan Adapazarı’da fabrika yönetimi işçileri ücretli izne çıkardığını açıkladı. 

GENEL MÜDÜRLE GÖRÜŞTÜLER

İşçi temsilcileri dün gece Türk Traktör Genel Müdürü Marco Votta ile görüştüler. İşçiler şu dört talepten geri atmayacaklarını söylediler:

* Bundan sonra Türk Metal Sendikası yerine kendi seçtikleri temsilcilerin muhatap alınması,

* Eylem nedeniyle hiçbir işçinin işten atılmayacağının garanti edilmesi,

* Bosch’taki sözleşmedeki şartların kendileri için de geçerli olması,
* Zorunlu fazla mesai ve zorunlu hafta sonu çalışmalarına son verilmesi.

İşçilerin taleplerini dinleyen Votta, fazla mesailer ve hafta sonu çalışmaları konusunda taleplerin makul olduğunu, ama ücret başta olmak üzere diğer talepleri kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Bunun üzerine toplantıdaki işçi temsilcileri, “Taleplerimiz bunlar. Kabul ederseniz üretim başlar, etmezseniz tek bir traktör üretilmez” diyerek son noktayı koydular. 

Dışarıda toplantıyı değerlendiren işçiler, “Bundan sonra tek vardiyayız. 24 saat grevdeyiz” diyerek kazanana kadar mücadele etme kararı aldılar. 

FABRİKA İÇİNDE YÜRÜDÜLER

Türk Traktör işçileri bu sabah da fabrika girişine, ‘İşitme engelliyiz, Türk Traktör çalışanlarıyız’, ‘Sonra bu çocuk neden bekar diyorlar’, ‘Satılık sendika istemiyoruz’ dövizleri astı. 3-11 vardiyasında çalışan işçiler içeride eylem yaparken, 1, 2 ve 3. vardiya işçileri de dışarıda arkadaşlarına destek verdi. Bazı eylemcilerin araçlarında, bazı eylemcilerin ise çadırların altında beklediği görüldü. 

‘Direne direne kazanacağız’ sloganları ile fabrika içerisinde yürüyüş gerçekleştiren işçilere, dışarıdaki arkadaşları da aynı istikamette yürüyerek, destek oldu.

TÜRK METAL’DEN İSTİFALAR BAŞLADI

Türk Traktör'de işçiler Türk Metal'den istifa için notere vekalet verme kuyruğunda

Diğer yandan işçiler, “patrondan çok patroncu” dedikleri, “Bizim aidatlarımızla lüks içinde yaşıyorlar” dedikleri Türk Metal yöneticilerine öfkeli. Uzun yıllardır fabrikada çalışan bir işçi, “Eskiden Türk Traktör’de çalışmak ayrıcalık görülürdü. Sendika sözleşme yapınca maaşımızın artması lazım. Bizimki eridi gitti” diye anlatıyor. 

Fabrikadaki temsilcilik tabelasını indiren işçiler, sendikadan istifa etmeye devam ediyor. İşçiler, direniş zayıflamadan istifaların sürmesi için yoğun çaba harcıyorlar. Adapazarı’daki işçiler de Ankara’dan gelen haberle birlikte istifa etmeye başladılar. 

İŞÇİLERE TEHDİT İDDİASI

Diğer yandan grevde öne çıkan işçilerin evlerinin “Türk Metal’den arıyoruz” diyen kişiler tarafından arandığı ve işçilerin ailelerinin tehdit edildikleri iddia ediliyor. Bunu duyan işçilerin sendikaya öfkesi bir kat daha arttı. Tehdit edilen arkadaşlarını yalnız bırakmayacaklarını belirten işçiler, “Kaybedecek neyimiz kaldı. Türk Metal’den korkmuyoruz” diyorlar. 

ANKARA DTCF'DEN DİRENİŞE DESTEK

ÖNCEKİ HABER

'HDP Osmaniye'de sürpriz yapacak'

SONRAKİ HABER

Dengir Mir Fırat: Türkiye'nin en büyük ağası Erdoğan'dır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...