08 Ağustos 2011 02:01

Stockholm’de Eşcinseller Festivali

Stockholm’de bir haftadan bu yana devam eden Eşcinseller Festivali,  Cumartesi günü, yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı bir  yürüyüşle sona erdi. Yürüyüşü yaklaşık yarım milyon kişi izledi. Bu yılkı festivalin teması “Açıklık” olarak belirlendi.Şehrin en merkezi yerleri arasında bulunan &ldq

Stockholm’de Eşcinseller Festivali
Paylaş
Murat Kuseyri

Şehrin en merkezi yerleri arasında bulunan “Kralın Bahçesi”nde yapılan festivale ilk kez, bu yıl giriş ücreti alınmadı. Festival süresince Homo, Bio ve Transseksüellerin (HBT) sorunlarının ele alındığı yüzlerce toplantı ve panel düzenlendi, film gösterimi yapıldı.

Norveç’te 77 kişinin ölümü ile sonuçlanan ırkçı katliam ile Türkiye’de transseksüellere yönelik saldırı ve cinayetler de festivalde ele alınan konular arasındaydı.

Festivalin açılışını çocuk doğuran erkek olarak adlandırılan ABD’li transseksüel Thomas Beatie yaptı. Festival yöneticileri Beatie’yi davet etmekle transseksüellerin bir sorunlarını gündeme getirmiş oldular. İsveç’te yasalar cinsiyet değiştirenlerin kısırlaştırılmasını öngörüyor. Beatie’nin İsveç’te yaşaması halinde kısırlaştırılacağına ve çocuk doğuramayacağına dikkat çeken eşcinsel örgütleri yasanın kaldırılmasını talep ediyor.

Cumartesi günü yapılan yürüyüşe toplumun değişik kesim ve katmanlarını temsil eden kurum ve kuruluşlar katıldılar. Hıristiyan Demokratlar ve ırkçı parti dışında parlamentoda grubu bulunan tüm siyasi partiler kendi pankartlarıyla yürüyüşte yer aldılar. İşçi ve memur sendikaları konfederasyonlarının destek verdiği gösteriye, her meslek grubu kendi iş elbiseleri  ve üniformalarıyla katıldı.

Askerler, polisler, hemşireler, doktorlar ve itfaiyeciler kendi pankartlarının, papazlar da İsveç kiliselerinin açtığı pankartın arkasında yürüdüler. Aralarında Adalet Bakanı Beatrice Ask, Avrupa Birliği Bakanı Birgitta Ohlsson ve Eşitlik Bakanı Nyamko Sabuni’nin de bulunduğu pek çok bakan ve milletvekili de yürüyüşe katılarak eşcinsellere destek verdi. Sosyal Demokrat İşçi Partisi Gençlik Kolları saflarında yürüyen gençlerin “Çav Bella” şarkısını söyledikleri ve Norveç’teki katliamı protesto eden ırkçılık karşıtı sloganlar attıkları gözlendi. Gösteriye katılan sol parti ve gruplar da ırkçılığı, özelleştirmeleri, sosyal hakların kısıtlanmasını protesto eden sloganlar attılar. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsrail’de pahalılığa karşı eylemler kalabalıklaşıyor

SONRAKİ HABER

İcra işten çıkarma sebebi sayıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...