21 Mayıs 2015 13:34

Köylüye mektuplu değil askerli, akrepli tehdit

Paylaş

Cumhurbaşkanı, Başbakan ve AKP’li yetkililer, “PKK’nin seçmeni tehdit ettiğini, tehdit mektupları gönderdiğini” söyleyip, Anadolu Ajansı dalga konusu olan ‘tehdit mektupları’ yayımlayadursun, bölge illerinde seçim öncesi halkın üzerindeki asker ve polis baskısı artıyor. Büyük çoğunluğu HDP seçmeni olan Erciş’e bağlı Zilan bölgesindeki köylere dün sabah saatlerinde ‘Yaralı PKK’li var’ gerekçesiyle askerlerce baskın düzenlendi. Köylüler, askerin “Köylerinizi yakarız ya da boşaltırız” diyerek baskı yaptığını söyledi.

Zilan’ın Kardoğan köyü önceki sabah saat 09.00 sıralarında çok sayıda akrep tipi zırhı araçlar ve ağır silahlarla kuşatılırken, bazı evlere de ‘Yaralı PKK gerillası sakladıkları’ gerekçesiyle baskın düzenlendi. Tehditlere maruz kaldıklarını dile getiren köylüler, ihbarcılığa zorlandıklarını belirttiler. Askerlerin özellikle erkeklerin evden çıktığı sırada köylerine baskın yaptığını kaydeden kadınlar, amacın çocuklar ve kadınlar üzerinde psikolojik baskı yaratmak olduğunu söyledi. Köylüler, askerin yapılan ev baskınları sırasında “Sizi komşunuz, köylünüz ihbar etti” dediğini belirterek, “Köylüyü birbirine düşman etmeye çalışıyorlar” dediler.
Köylülerden Mizgin Kırmızı, “Amaçları bizleri korkutmaktı. Fakat biz artık kimseden korkmuyoruz” dedi.

Rütbeli askerin kendisine “Köyünüzde yaralı gerilla saklıyorsunuz ve bir haftadır tedavi ediyorsunuz” dediğini belirten Kırmızı, “Onlara sordum; muhtar olmadan, izin olmadan siz neden köyümüzü ve evimizi basıyorsunuz? ‘Biz ihbar aldık o yüzden geldik’ dedi. Evinin didik didik arandığını söyleyen Kırmızı, Bana ‘Sen çok yorgunsun, hayırdır gece bir yerlere mi gittin’ şeklinde sorular sordu. Evdeki iğne ve ilaçları sordular. Annemin ilaçları olduğunu ve bunun suç olmadığını söyledim” dedi.  Askerin kendisine ‘ihbarcılık’ teklifinde bulunduğunu belirten Kırmızı, “Köyde bir sorun olduğu zaman, gerillalar bu köye gelip gittiği zaman söyle, biz de sana yardımcı olalım” dediklerini belirtti. Baskın sırasında evinin darmadağın edildiğini ifade eden Velat Kırmızı ise askerin yeğeninin yeşil sarı kırmızı bilekliğine baktığını ifade etti. “Sen neden onu takıyorsun” diye soru soran askere yeğeninin “Renkleri seviyorum” diye karşılık verdiğini, bunun üzerine askerin, “Sev sev biz zaten o renkler için geliyoruz” dediğini belirtti. Kırmızı, “Evimizi hiçbir arama izni göstermeden dağıttılar. Bahçede ektiğimiz bostanın içinde silah sakladığımızı gerekçe göstererek yeniden kazdılar, hakaret ettiler” dedi. Aynur Kırmızı ise “PKK’ye destek vermemiz durumunda köyümüzü boşaltacaklarını ve yakacaklarını söylediler” dedi. 

Askerin sabahın erken saatlerinden geç saatlere kadar keyfi olarak köyün bütün evlerine bir bir girdiğini söyleyen Hediye Kırmızı ise “En son bizim eve geldiler. Sonra telsizlerden gazetecilerden söz edildi. Muhtemelen sizin geleceğiniz haberi kendilerine verildi. Bunun üzerine apar topar köyden çıktılar” diye konuştu. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kaymakam mı yoksa AKP ilçe başkanı mı?

SONRAKİ HABER

AKP’yi durduracak tek güç HDP

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...