21 Mayıs 2015 11:34

Sandıklar halka emanet

HDP, seçimde yapılmak istenen olası usulsüzlük ve hilelere karşı çalışmalarını yoğunlaştırırken, partilerinin Diyarbakır'da oy pusulasında 8'inci sırada olduğu bilgisini veren HDP Seçim Komisyonu üyesi Özlem Alimoğlu Yoldaş, 'Oy kullanma işlemi bittikten sonra, oy sayım işleminden sandıkların YSK'ye teslim sürecine kadar halkın sandıklara sahip çıkmasını istiyoruz' çağrısı yaptı.

Paylaş

7 Haziran genel seçimlerine sayılı günler kala Halkların Demokratik Partisi (HDP), sandık güvenliğini sağlamaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

HDP Seçim Komisyonu ve Müşahit Sözcüsü Özlem Alimoğlu Yoldaş, 2015 genel seçim oy pusulasında 12. sırada yer alan HDP'nin, seçime katılan 20 partinin bütün seçim çevrelerinde seçime katılmamaları nedeniyle listedeki sıralamasının değiştiğini dile getirdi. Yoldaş, HDP'nin Diyarbakır'daki pusulada 8'inci sırada olduğu ve seçmenlerin karışıklık yaşamaması için yoğun çalışma içinde olduklarını kaydetti. Yoldaş, "Sekizinci sırada olduğumuzdan dolayı belki karıştırılır diye seçim çalışmalarımızda amblemimizin renklerini, ağacımızın dallarını anlatarak halkımızın karıştırması olasılığının önüne geçmeyi amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı. 

'HALK SANDIKLARA SAHİP ÇIKMALI' 

Yurttaşların oy işleminden sonra sandıkları terk etmemesi gerektiğinin altını çizen Yoldaş, "Oy kullanma işlemi bittikten sonra, oy sayım işleminden sandıkların YSK'ya teslim sürecine kadar halkın sandıklara sahip çıkmasını istiyoruz" dedi. Geçmiş dönemlerde yaşanan oy hırsızlığından elektrik kesintilerine kadar birçok seçim usulsüzlüğünü hatırlatan Yoldaş, "Seçim günü yaşanabilecek olası tehlikelere karşı halkın çok dikkatli olmasını ve yapılabilecek usulsüzlüklerde partimizin hukuk komisyonuna başvurmasını istiyoruz" dedi.

'HER SANDIKTA EN AZ 3 GÖREVLİ'  

HDP Seçim Komisyonu ve Müşahit Sözcüsü İdris Karademir ise her sandıkta biri yedek olmak üzere iki resmi sandık görevlisinin ve en az bir müşahidin olacağını belirterek, ayrıca oyların kullanıldığı okullarda bir de okul sorumlusunun olacağını söyledi. Özellikle kırsal kesimlerdeki gerek sandık güvenliğine gerekse toplu oy kullanımına dikkat çeken Karademir, kırsal kesimlerde müşahitlerin dışında gezici alan sorumlularının olacağını ve bu alan sorumluları aracılığıyla olabilecek toplu oy kullanımlarında derhal hukuk komisyonlarına bilgi verilip buna müsaade edilmeyeceğini belirtti. 

'TUTANAKLAR BİLİŞİM SİSTEMİNE AKTARILACAK' 

Seçim sonuçlarının ispatında ıslak imzalı seçim tutanağının önemine de vurgu yapan Karademir, "Oyların YSK'ye götürülmesi esnasında olabilecek seçim hilelerini önlemek için alan sorumlularımız seçim tutanağını bilişim sistemine derhal yükleyecekler ve YSK'ye getirilen oy torbalarının değişiminde bu tutanaklarla beraber gerekli itirazları yapacağız. Böylelikle oy torbalarının YSK'ye götürülmesi esnasında olabilecek seçim hilelerinin de tedbiri alınmış olacaktır" dedi. 

3 bin 141 SANDIK VE 949 BİN 859 SEÇMEN 

Geçmiş dönemlerde sandıklardan fazla çıkan oylara işaret eden Karademir, YSK'den sandık bazında aldıkları bilgiye göre Diyarbakır genelinde 3 bin 141 sandık ve 949 bin 859 seçmen sayısı bulunduğunu aktardı. Sandık bazında olası çıkabilecek fazla oylara itiraz edeceklerini de söyleyen Karademir, okuma yazma bilmeyen seçmenlerin sandık başında yönlendirilmesine de dikkat çekerek, bu konuda müşahit ve sandık başındaki görevlilere gerekli eğitimin verildiğini dile getirdi. Karademir, seçim günü olası yönlendirmelere karşın sandık görevlileri ve müşahitlerin hukuk komisyonlarına başvurarak bu şekilde oy kullanılmamasına dönük direnci göstereceklerini ve bu tür lokal sıkıntıların olması durumunda hukuki müdahale yapılacağının altını çizdi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

'Yüzleşmek yeni soykırımları önler'

SONRAKİ HABER

‘Ekonomik yükseliş’ten mega proje çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...